Tadeusz Muller

Tadeusz Müller to znany polski restaurator i kucharz, prywatnie syn Magdy Gessler i brat przyrodni Lary Gessler. Promuje zdrową żywność, a w szczególności kuchnię wegańską. Prowadzi program „Z gruntu zdrowo”, z którego nauczymy się, jak przyrządzać warzywa i owoce. Sprawdź jego najnowszy projekt!

Imię: Tadeusz

Nazwisko: Müller 

Pseudonim: brak informacji

Wzrost: 181 cm

Data urodzenia: 13 sierpnia 1982 roku

Znak zodiaku: Lew

Zawód: psycholog, kucharz

Osoby - związki: 
Tadeusz Müller był w związku z Blanką Zawadą przez 13 lat. Para ma dobre relacje i wychowuje wspólnie psy. Obecnie Tomasz związany jest z Małgorzatą Downar, której oświadczył się w 2021 roku. Ślub wzięli w 2022 roku. Jedzenie na weselu było przede wszystkim wegańskie.

Rodzice: Magda Gessler, Volkhart Müller

Dzieci: brak

Rodzeństwo: przyrodnia siostra Lara Gessler

BIO: Tadeusz Müller to z wykształcenia psycholog, z pasji kucharz. Studiował psychologię kliniczną na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Warszawie i uczył się w Warszawskiej Szkole Fotografii. Jest synem popularnej restauratorki Magdy Gessler i dziennikarza Volkharta Müllera. Ojciec Tadeusza zmarł w 1987 roku w dniu urodzin Magdy Gessler. Po jego śmierci Tomasz wraz z mamą wrócił ze słonecznej Hiszpanii do Polski, gdzie wychowywał się pod okiem babci. Magda rzuciła się w wir pracy, a więc tworzenia restauracji i gotowania. Jak sama mówi, Tadeusz jest niezwykle podobny do swojego ojca pod kątem zarówno wyglądu, jak i charakteru. Matka uważa go za mężczyznę niezależnego, samodzielnego i bezkompromisowego. Nic dziwnego, w ciągu kilku lat stworzył ponad 20 restauracji.
Pracował jako dyrektor koncepcji żywności w AiOLI oraz jako wspólnik w restauracji ORZO. Jest właścicielem Make Me Food, czyli firmy zajmującej się tworzeniem konceptów gastronomicznych. Prowadzi też program „Z gruntu zdrowo”, w którym pokazuje, w jaki sposób przyrządzać owoce i warzywa. Kuchnię roślinną przemycił również do programu „Miasto w słoiku”. Pokazuje wiele ciekawych przepisów na swoim kanale na YouTube.
Ponadto jest współzałożycielem „Diety z liścia”, czyli diety pudełkowej, proponującej zdrową żywność. Tadeusz Müller i jego wspólnicy – Paweł Barański i Łukasz Strzelczyk – proponują cały przekrój ulubionych diet polaków. Oferują zarówno pakiety mięsne, jak i wegetariańskie czy wegańskie. Jakiś czas temu Tadeusz Müller wyjawił, że jest nutritarianinem. Do zmiany stylu życia przekonała go książka dr. Davida Servana-Schreibera pt. „Antyrak”. Dzięki niej Müller nie tylko zaczął jeść inaczej, ale też zmienił swoje zdanie na temat wpływu odżywiania na organizm oraz zdrowie. Odrzucił wysokoprzetworzoną żywność, przez którą czuł się coraz gorzej. Mięso, cukier i puste kalorie zastąpił więc warzywami.
Oprócz najnowszego przedsięwzięcia, czyli cateringu „Dieta z liścia”, mężczyzna podjął się kolejnego wyzwania, jakim jest… farma na Podlasiu! Będzie tam uprawiał ziemię, prowadził warsztaty roślinnego gotowania czy kurs wykonywania przedmiotów z gliny. Tym ostatnim zajmuje się żona Tadeusza, Małgorzata Downar. Kuchnię roślinną „przemycił” również do słynnej restauracji Roberta Lewandowskiego NINE’s. Tadeusz tworzył do niej menu, które składa się z 11 dań roślinnych. Jak sam stwierdził, Robertowi najbardziej smakowało danie z wędzonego awokado z wegańskim mięsem.

Znany z: programów kulinarnych „Z gruntu zdrowo” i „Miasto w słoiku”, a także „Starsza pani musi fiknąć”. Pojawił się tam wraz z mamą, Magdą Gessler. Postanowili nadrobić stracony czas i wybrać się do Gwatemali. Na prośbę Tadeusza Magda zrezygnowała z luksusów i uczestniczyła w szalonym survivalu.

Funkcja w filmie: brak informacji

Płyty: brak informacji

Książki: brak informacji

Nagrody: brak informacji

Instagram: @tadeusz_muller

Facebook: @tadeusz.muller.5
Advertisement MPU index
Advertisement MPU index