płaty łososia podane z cytryną
Image by LifetimeStock.com

Prawidłowe łączenie produktów – recepta na problemy trawienne

płaty łososia podane z cytryną
Image by LifetimeStock.com

Zdrowe odżywianie to nie tylko sięganie po produkty bogate w składniki odżywcze, ograniczanie tłuszczów i bezwartościowych węglowodanów, skrupulatne liczenie kalorii i dbanie o regularność posiłków.

 

W dyskursie na temat zdrowego żywienia często marginalizuje się kwestię łączenia żywności w sposób przyjazny dla układu trawiennego, a bez tego ciężko o zachowanie sprawnego metabolizmu. Prawidłowe łączenie produktów to nie tylko wsparcie dla diety odchudzającej, ale też panaceum na problemy trawienne.

Grupy żywnościowe – podział

Ze względu na skład produktów spożywczych można je podzielić na 3 podstawowe grupy:

  • Białka (nabiał, jaja, mięso, ryby).
  • Tłuszcze (masło, śmietana, smalec, oleje).
  • Węglowodany (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, ryż, kasze, makarony, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, słodycze).

Taki podział jest bardzo ważny z perspektywy procesu trawienia, za który odpowiada 19 rodzajów enzymów trawiennych – oddzielnych dla każdej z grup i wytwarzanych przed 3 gruczoły: trzustkę, ślinianki i gruczoły żołądkowe. Tylko bardzo sprawnie działający układ pokarmowy jest w stanie wytworzyć wszystkie enzymy jednocześnie. Posiłek złożony z różnorodnych produktów, tworzy miksturę trudnoprzyswajalną, do trawienia której włączają się bakterie. W wyniku ich działania treść pokarmowa fermentuje, co objawia się wzdęciami i gazami, a poza tym daje skutki uboczne w postaci substancji toksycznych, które powstają np. z fermentacji skrobi.

Jak jeść zdrowo? Podstawowe zasady łączenia produktów

Mechanizm zdrowego łączenia produktów najłatwiej wytłumaczyć na przykładzie małego dziecka, które instynktownie zjada z talerza oddzielnie mięso, ziemniaki i surówkę. Zwyczaj podawania takiego zestawu na jednym talerzu powoduje, że dla wielu zjedzenie obiadu kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, choćby danie przygotowane było z najzdrowszych plonów własnego ogródka. Sposobem, aby temu zapobiec, jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad komponowania posiłków:

  • Jedzenie białka i węglowodanów oddzielnie.
  • Spożywanie produktów wysokobiałkowych na początku posiłku.
  • Łączenie białka tylko z produktami nieskrobiowymi.
  • Spożywanie w ramach jednego posiłku tylko jednego rodzaju skrobi.
  • Spożywanie nieskrobiowych warzyw z warzywami skrobiowymi oraz produktami pełnoziarnistymi.
  • Jedzenie owoców osobno, najlepiej po posiłku.
  • Rezygnacja z picia soków owocowych pomiędzy posiłkami.
  • Niełączenie mleka z żadnymi innymi pokarmami, zwłaszcza z mięsem.
  • Wspomaganie trawienia tłuszczu kwaśnymi produktami.

Białka i tłuszcze – główne przyczyny problemów trawiennych

Najbardziej kłopotliwe pod względem łączenia są grupy produktów trawiących się najdłużej – białka i tłuszcze, zestawienie ich ze sobą jest więc najgorszym z możliwych połączeń. Podawanie mięsa polanego tłuszczem czy fasolki szparagowej z masłem sprawia, że białka w ogóle nie ulegają trawieniu. Podobna sytuacja ma miejsce, kiedy białka łączy się ze skrobią lub innymi cukrami, czego klasycznym przykładem są kanapki z serem czy z mięsem, jak również mięso z ziemniakami, makaronem czy kaszą. Na prawidłową dietę najtrudniej jest się przestawić miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, która łamie obydwie zasady, ale kiedy w grę wchodzi zdrowie, nawyki żywieniowe schodzą na dalszy plan.


Więcej na temat zdrowe produkty zdrowe diety
Przeładuj

Kaczorowska, Krupa, Przybysz... Dla tych gwiazd to pierwszy Dzień Matki! Kto jeszcze został mamą w ostatnich miesiącach?

zobacz 01:58