Zielone warzywa
© Olivier Tabary/Fotolia.com

Witamina E jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To najsilniejszy przeciwutleniacz wewnątrz komórek, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Często nazywana jest również "witaminą płodności". W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy E? Zapobiegnij niedoborom tego ważnego dla organizmu składnika.

Witamina E - jak działa?

Witamina E to tak naprawdę grupa witamin zwanej tokoferolami. Podobnie jak witamina A, D i K, jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie, a dodatkowo jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wewnątrz komórek. 

Często nazywana jest "witaminą płodności", gdyż jej udział jest niezbędny w wytworzenia nasienia u mężczyzn oraz do prawidłowego rozwoju płodu.

Jest powszechnie wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji, ze względu na silnie działanie odżywcze i nawilżające. Nie tylko poprawia wygląd naszej cery, ale również spowalnia procesy starzenia się skóry.

Witamina E - objawy i skutki niedoboru

Niedobory witaminy E zdarzają się niezwykle rzadko. Najczęściej ma to związek z chorobami układu pokarmowego, takich jak mukowiscydoza czy celiakia. Niekiedy można się również spotkać z zaburzeniem wchłaniania tłuszczów przez układ pokarmowy.

Charakterystyczne objawy i skutki niedoboru witaminy E:

  • bóle mięśni,
  • zmęczenie,
  • bladość,
  • słaba odporność,
  • problemy z koncentracją,
  • złe samopoczucie,
  • rozpad i zanik mięśni,
  • nieprawidłowości w systemie kostnym,
  • problemy z płodnością.

Witamina E - objawy nadmiaru witaminy

Nadmiar witaminy E jest spotykany równie rzadko. Wynika to z faktu, iż witamina ta jest metabolizowana, a jej nadmiar wydalany. Do takiej sytuacji może dojść jedynie w przypadku przyjmowania witaminy w większej niż zalecana dawka przez dłuższy okres czasu, np. poprzez suplementację.

Objawy nadmiaru witaminy E:

  • zmęczenie i apatia,
  • osłabienie mięśni,
  • bóle głowy,
  • złe samopoczucie, 
  • pogorszenie widzenia.

Nadmiar witaminy E jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Badania udowodniły, że zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie przyszłej matki może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka w okresie ciąży.

Dieta z witaminą E - w jakich produktach jest jej najwięcej?

Odpowiedni zbilansowana i pełnowartościowa dieta powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć ją możemy przede wszystkim w zielonych roślinach.

Najlepsze źródła witaminy E:

  • olej z kiełków pszenicy,
  • ziarna słonecznika,
  • migdały,
  • olej z orzechów laskowych,
  • sałata radicchio,
  • sałata catalogna,
  • szpinak,
  • olej słonecznikowy, 
  • przecier pomidorowy.

 

 

Więcej na temat zdrowe produkty witaminy