Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
dziecko i zupa
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia

Jak rozpoznać celiakię?

Celiakia ze względu na rodzaj i stopień nasilenia objawów dzieli się na odmianę klasyczną, niemą i ukrytą. Teoretycznie najłatwiej rozpoznać celiakię klasyczną, bo daje ona najliczniejsze dolegliwości, w praktyce jednak może się zdarzyć, że ta postać choroby będzie atypowa. Najczęściej występuje postać niema, w którą z czasem przekształcić się może celiakia ukryta. Oprócz tej kwalifikacji przy rozpoznawaniu objawów trzeba wziąć pod uwagę wiek chorego.

Celiakia ze względu na rodzaj i stopień nasilenia objawów dzieli się na odmianę klasyczną, niemą i ukrytą. Teoretycznie najłatwiej rozpoznać celiakię klasyczną, bo daje ona najliczniejsze dolegliwości, w praktyce jednak może się zdarzyć, że ta postać choroby będzie atypowa. Najczęściej występuje postać niema, w którą z czasem przekształcić się może celiakia ukryta. Oprócz tej kwalifikacji przy rozpoznawaniu objawów trzeba wziąć pod uwagę wiek chorego.

Objawy celiakii klasycznej

Celiakia klasyczna, zwana też aktywną lub jawną, daje najbardziej odczuwalne dolegliwości. Ze względu na ilość towarzyszących jej objawów dzieli się na celiakię: pełnoobjawową, niepełnoobjawową i atypową. Występuje zwykle u dzieci, osób starszych i kobiet ciężarnych. Oprócz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak biegunki tłuszczowe lub wodniste, bóle brzucha, wzdęcia, brak apetytu i spadek masy ciała, wywołuje też zaburzenia psychiczne, np. nastroje depresyjne. Do innych mało charakterystycznych objawów celiakii klasycznej należą:

  • wysypki skórne,
  • rozregulowanie cyklu miesiączkowego,
  • chroniczne zmęczenie,
  • bóle kostne,
  • obrzęki mięśniowe.

Celiakia klasyczna może stać się przyczyną szeregu chorób towarzyszących, takich jak:

  • hipowitaminoza,
  • krzywica,
  • niedokrwistość megaloblastyczna,
  • nietolerancja na inne substancje, np. laktozę lub dwucukry.

Objawy celiakii niemej

Celiakia niema, czyli bezobjawowa albo ubogoobjawowa, jest możliwa do zdiagnozowania tylko po próbnym wprowadzeniu diety bezglutenowej. Tę postać choroby rozpoznaje się zwykle u starszych dzieci oraz u osób pomiędzy 35. a 50. rokiem życia. Szacuje się, że jest 7 razy częstsza od celiakii klasycznej. Ciężko jednak potwierdzić tę tezę, bo wielu cierpiących na celiakię niemą nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Jeżeli pojawiają się u nich jakieś objawy, to o tak różnym charakterze, że ciężko znaleźć ich wspólne źródło. Są to np.:

  • niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • osteoporoza,
  • padaczka,
  • marskość wątroby,
  • cukrzyca typu I,
  • wysokie stężenie cholesterolu,
  • afty w jamie ustnej,
  • częste poronienia,
  • autyzm.

Objawy celiakii ukrytej

Celiakia ukryta, czyli latentna, utajona lub drzemiąca może przez wiele lat nie ujawniać się w organizmie, ale w pewnym momencie – pod wpływem czynników środowiskowych – rozwinąć się do postaci niemej bądź – rzadziej – klasycznej. Do zaostrzenia celiakii ukrytej najczęściej dochodzi w wyniku:

  • infekcji przewodu pokarmowego,
  • zwiększenia spożycia glutenu,
  • powikłań po zabiegach chirurgicznych,
  • intensywnego stresu,
  • ciąży.

Objawy celiakii u dzieci

Niezależnie od typu celiakii, objawy choroby różnią się w zależności od wieku chorego. Najłatwiej zauważyć niepokojące zmiany chorobowe u dzieci, które przestają rosnąć, stają się coraz chudsze (mimo wyraźnie powiększonego obwodu brzucha), wolniej dojrzewają płciowo i psychicznie, mają także problemy w nauce. Oprócz tego często występuje u nich choroba Dühringa, która objawia się swędzącą wysypką w okolicach pośladków i łokci. 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
dziecko przy stole
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Jak leczyć celiakię?
Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit.

Celiakia jest chorobą przewlekłą, która wymaga przestrzegania ścisłej diety bezglutenowej. Jest to podstawowa i jedyna skuteczna metoda leczenia choroby trzewnej, jednak medycyna ciągle poszukuje innych rozwiązań. Kuracje ziołowe, minimalizowanie stresu i łagodzenie uciążliwych objawów ze strony przewodu pokarmowego przyspieszają regenerację jelit. Łagodzenie objawów celiakii W momencie, kiedy objawy celiakii są wyjątkowo obciążające dla pacjenta, oprócz diety trzeba zastosować farmakologię. Dzieci, u których późno rozpoznano chorobę trzewną, mają znacznie obniżony wzrost i bardzo mało ważą, dlatego lekarze często decydują się na zastosowanie u nich kuracji sterydowej. Chorym zmagającym się z przewlekłymi biegunkami podaje się natomiast leki łagodzące dolegliwości żołądkowe. Inne metody leczenia celiakii Ciągle pojawiają się propozycje innych metod leczenia celiakii . Ich celem jest nie tylko umożliwienie chorym szybkiego powrotu do zdrowia, ale też poprawienie jakości ich życia (uwolnienie od diety bezglutenowej). Naukowcy poszukują nowych odmian zbóż bezglutenowych na drodze inżynierii genetycznej , badają też możliwości wykorzystania enzymów bakteryjnych, które są w stanie metabolizować gluten i osłabić jego destrukcyjny wpływ na błonę śluzową jelit. Powstają też lekarstwa przeciwdziałające transglutaminazie lub cytokinom oraz immunomodulatory blokujące przesadne reakcje na gluten (tzw. szczepionki). Zioła w leczeniu celiakii Skuteczność ziołowych terapii nie jest kwestionowana przez lekarzy, o ile nie zastępują one podstawowych metod leczenia. Przy celiakii, tak samo jak przy wielu innych schorzeniach, zioła działają wspomagająco – poprawiają perystaltykę jelit , wzmacniają błonę śluzową żołądka i przyspieszają jej odbudowę. Można więc do codziennej diety włączyć filiżankę naparu z rumianku , pokrzywy, mięty...

dziecko jedzące
©Robert Przybysz/Fotolia
Styl życia
Jak wykryć celiakię?
Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą immunologiczną. Ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się nietolerancją glutenu (białka zapasowego), która jest przyczyną zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Mimo, że celiakia trwa przez całe życie i nie można jej całkowicie wyleczyć, niezwykle istotne jest jej wczesne zdiagnozowanie. Szybkie przejście na ścisłą dietę bezglutenową minimalizuje ryzyko powikłań.

Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą immunologiczną. Ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się nietolerancją glutenu (białka zapasowego), która jest przyczyną zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Mimo, że celiakia trwa przez całe życie i nie można jej całkowicie wyleczyć, niezwykle istotne jest jej wczesne zdiagnozowanie. Szybkie przejście na ścisłą dietę bezglutenową minimalizuje ryzyko powikłań. Celiakia: objawy zależą od wieku Pierwszym etapem w diagnozowaniu celiakii jest obszerny wywiad lekarski. Trzeba podczas niego sięgnąć pamięcią do dzieciństwa, bo w zależności od wieku chorego, objawy kliniczne charakterystyczne dla celiakii różnią się (zarówno pod względem nasilenia, jak i częstotliwości występowania). Dzieciom obciążonym tą chorobą dolegają częste biegunki, wymioty i problemy ze wzrostem. Zaniepokoić może również powiększony obwód brzucha, pomimo ogólnego wychudzenia ciała. Przy celiakii pojawiają się takie choroby towarzyszące, jak cukrzyca typu I czy też choroba Dühringa (opryszczkowe zapalenie skóry) . U młodzieży w wieku szkolnym, oprócz wymienionych wcześniej objawów zaobserwować można afty jamy ustnej, niedokrwistość oraz zaparcia. Osoby dorosłe mogą mieć zaburzony rytm wypróżnień, biegunki tłuszczowe, wzdęcia, mogą też być bardzo chude, a także ogólnie osłabione. Celiakia: badania laboratoryjne Przy podejrzeniu celiakii niezbędna jest wizyta u gastroenterologa. Zleci on wykonanie badań serologicznych krwi, w której mogą znajdować się charakterystyczne dla tej choroby przeciwciała. Badanie to wykrywa je nawet u 90% pacjentów. Są to przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA), transglutaminazie tkankowej (tTG) oraz deamidowanej gliadynie (potocznie: „nowej gliadynie” DGP lub GAF). Dla większej dokładności oznacza się zwykle dwa testy łącznie (szczególnie wysoką wartość...

dziewczynka i szklanka z mlekiem
©mbt_studio/Fotolia
Styl życia
Celiakia – co może być przyczyną?
Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu.

Celiakia to nietolerancja na gluten, której sprzyjają czynniki genetyczne, immunologiczne, środowiskowe, metaboliczne i infekcyjne. W grupie ryzyka są zwłaszcza ci, którzy pochodzą z Europy, są blisko spokrewnieni z kimś chorym na celiakię, mają przeciwciała IgAEMA i IgAARA lub osłabioną odporność organizmu. Co to jest celiakia? Celiakia, czyli choroba trzewna to schorzenie, które może się ujawnić w każdym wieku, najczęściej jednak objawy nietolerancji na gluten pojawiają się już u małych dzieci, tuż po wprowadzeniu do diety tego białka. Chorzy nie mogą jeść produktów spożywczych (głównie pieczywa), które zawiera obecny w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie) gluten , ponieważ działa on destrukcyjnie na kosmki pokrywające jelito cienkie. Kosmki jelitowe odpowiadają za przyswajanie z pożywienia substancji odżywczych , a ich zniszczenie może doprowadzić do niedożywienia i niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Przyczyny celiakii Istnieje kilka teorii, dotyczących przyczyn choroby trzewnej, żadna z nich nie jest jednak uznana przez ogół badaczy. Najwięcej lekarzy skłania się ku tzw. teorii patogenetycznej Köttgena, która mówi o współdziałaniu kilku czynników w rozwoju tego schorzenia. Köttgen wyróżnia wśród nich przyczyny: Genetyczne. Immunologiczne. Środowiskowe. Metaboliczne. Infekcyjne. Według Köttgena celiakia jest chorobą dziedziczną – aż u 95% chorych występują dziedziczone autosomalnie antygeny, które pobudzają reakcję zapalną wskutek zetknięcia się z glutenem. Nie jest to jednak jedyna droga, jaką można zachorować na celiakię. Zdarza się też, że choroba trzewna atakuje organizm w momencie, kiedy jego odporność jest obniżona na skutek przebytej infekcji lub operacji czy życia w długotrwałym stresie. O autoimmunologicznym charakterze celiakii świadczy obecność...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner