Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
ziarenka słonecznika
©gekaskr/Fotolia
Styl życia

Jedzenie słonecznika dobre na stres i serce. A krem ze słonecznikiem – na trądzik

Wartościowe składniki zawarte w ziarnach słonecznika wzmacniają serce, zwalczają stres i łagodzą bóle głowy. W kosmetyce olej ze słonecznika jest stosowany jednak równie często jak w kuchni.

Wartościowe składniki zawarte w ziarnach słonecznika wzmacniają serce, zwalczają stres i łagodzą bóle głowy. W kosmetyce olej ze słonecznika jest stosowany jednak równie często jak w kuchni.

 

Słonecznik jest jednoroczną rośliną, która zaczyna kwitnąć pod koniec lipca. Należy do rodziny astrowatych i posiada długie, zielone łodygi, które są pokryte lepkimi liśćmi. Stosuje się go w medycynie, kuchni, jak i w kosmetyce.

Słonecznik – właściwości

Słonecznik posiada wiele cennych składników, takich jak witaminy E i z grupy B. Kwiaty słonecznika posiadają flawonoidy, olejek eteryczny, a także cholinę. Ziarna słonecznika są bogate w magnez, dlatego też pomagają zwalczyć stres. Ponadto słonecznik poprawia pracę serca i układ krwionośny. Oprócz tego, słonecznik łagodzi bóle głowy, zmniejsza ryzyko występowania zawału serca, a także udaru mózgu. W dodatku poprawia elastyczność kości, ze względu na zawarte w ziarnach duże ilości wapnia.

Słonecznik – zastosowanie

Słonecznik ma szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetyce i kuchni. Produkuje się z niego leki przeciwgorączkowe i przeciwmalaryczne. W kuchni nasiona słonecznika używane są często do sałatek, czy innych potraw kulinarnych. Produkuje się z niego także olej słonecznikowy. Nasiona rośliny można też dodawać do deserów i obiadów. Wielbiciele słonecznika polecają dodawanie go do ryb i musli. Słoneczniki stosuje się także w kosmetyce, przede wszystkim do kosmetyków zwalczających trądzik, pryszcze i poprawiających koloryt skóry.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©Kitthanes/Fotolia
Styl życia
Każdego dnia można zjeść najwyżej 10 łyżeczek białego cukru
Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.

Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.   Według naukowców ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość przyjmowanego cukru nie powinna przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Rekomendacja obejmuje jedynie cukry wolnoprzyswajalne, pomijając cukry proste ( zobacz badania ).  Cukry zawarte w owocach są dużo zdrowsze od cukru rafinowanego, dodawanego m.in. do słodyczy. Czym jest cukier wolnoprzyswajalny? Cukier wolnoprzyswajalny jest substancją, którą dodaje się do żywności podczas jej przetwarzania. Może to być sacharoza (cukier buraczany) , słodziki, miód lub syrop. Co ważne, zalecenia WHO nie uwzględniają innych typów cukrów , na przykład występujących w świeżych owocach, warzywach lub nabiale. Cukier wolnoprzyswajalny jest trudny do strawienia, a jego nadużywanie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz chorób (na przykład otyłości lub cukrzycy). Idealna dawka cukru dziennie Naukowcy z WHO zalecają, by cukier nie stanowił więcej, niż od 5 do 10 procent (25-50 gramów) dziennego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Oznacza to, że osoba przyjmująca 2000 kalorii na dobę może zjeść cukier, który ma nie więcej niż 200 kalorii . Taka ilość słodkiej substancji znajduje się w blisko 10 łyżeczkach białego cukru – sacharozy ( jedna łyżeczka ma około 20 kalorii ). Należy jednak pamiętać o cukrach obecnych w innych produktach spożywczych, czyli słodyczach, nabiale, pieczywie oraz napojach (także w alkoholu). Naukowcy WHO twierdzą jednak, że warto ograniczyć cukier do 100 kalorii (około 25 gramów) dziennie. Jest to najlepszy sposób na zapobieganie nadwadze, otyłości, cukrzycy i innym chorobom. Substancje bogate w cukier Każdego dnia warto zaplanować dokładny...

©alain wacquier/Fotolia
Styl życia
Z czym jeść ryż – 3 propozycje: na obiad, deser, kolację
Ryż można jeść na różne sposoby – da się z niego wyczarować risotto, sałatkę, a nawet ciasto. Pasuje do niego mięso, warzywa i owoce. Zamiast zastanawiać się, z czym jeść ryż, wypróbuj poniższe sprawdzone przepisy.

Ryż można jeść na różne sposoby – da się z niego wyczarować risotto , sałatkę, a nawet ciasto. Pasuje do niego mięso, warzywa i owoce. Zamiast zastanawiać się, z czym jeść ryż, wypróbuj poniższe sprawdzone przepisy. Z czym jeść ryż – przepis na obiad z kurczakiem Ten pomysł można wykorzystać, jeśli zostały nam resztki z wczorajszego obiadu – ryż od zupy pomidorowej czy kurczak z drugiego dania. Jeśli mięso zostało z obiadu wystarczy podzielić je na małe kawałki. Jeśli przygotowujemy surowe mięso , należy je porozrywać na kawałki i przyprawić – curry, chilli, pieprzem i odrobiną soli . Można też użyć filetu i pokroić go w paski. Przyda się groszek (konserwowy lub z mrożonki), pokrojone pieczarki, kilka łyżek startej marchewki, cebula, czosnek, olej rzepakowy i przyprawy. Mięso należy podsmażyć na podgrzanej na oleju cebuli z czosnkiem i pieczarkami oraz warzywami, a następnie wrzucić ryż – wcześniej ugotowany. Całość wymieszać i smażyć około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie można ozdobić nacią pietruszki i prażonymi nasionami dyni. Całość pysznie smakuje, jest to danie sycące i bardzo łatwe do przygotowania. Ryż na deser – włoskie ciasto ryżowe Z ryżu można także wykonać pyszne ciasto. Bazę dla wypieku stanowi ryż gotowany bardzo powoli w mleku (w proporcjach 1 porcja ryżu i 3 porcje mleka), aż do miękkości – około 40 minut. Po tym czasie odstawia się go do ostygnięcia, a tortownicę smaruje masłem i wykłada papierem do pieczenia . W oddzielnej blasze należy przyrumienić orzechy piniowe i migdały – po 50 gramów, a następnie migdały posiekać. Kolejnym etapem przygotowania włoskiego deseru jest ucieranie ryżu z trzema żółtkami, niepełną szklanką drobnego cukru, skórką otartą z cytryny i łyżką ciemnego rumu....

©gioiak2/Fotolia
Styl życia
Ciasto na domowy makaron – najlepszy, sprawdzony przepis
Ciasto na makaron wymaga małego nakładu zarówno składników, jak i czasu do jego wykonania. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości wody do ciasta spowoduje, że makaron będzie twardy.

Ciasto na makaron wymaga małego nakładu zarówno składników, jak i czasu do jego wykonania. Należy pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości wody do ciasta spowoduje, że makaron będzie twardy.   Robiąc ciasto na makaron warto przygotować go więcej. Nadwyżkę po wysuszeniu można przechowywać w papierowych torebkach lub próżniowych pojemnikach. Ciasto na makaron – przepis Składniki: (na 6 porcji makaronu): - 3,5 szklanki mąki pszennej – typ 00 i ewentualnie 550, - 4 jajka , - sól, - przegotowana woda.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Przesiej mąkę przez gęste sito, wysyp na stolnicę (ewentualnie gładki blat) tworząc kopczyk, na szczycie którego ręką zrób dziurę na jajka. Dodaj płaską łyżeczkę soli. 2. Wbij jajka do mąki i zacznij wyrabiać ciasto . W międzyczasie podsypuj blat mąką, aby się nie przyklejało. Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia wszystkich składników i rozbicia ewentualnych grudek. Jeżeli składniki nie chcą się połączyć dolej łyżkę ciepłej wody, w przypadku zbyt luźnego ciasta dosyp trochę mąki. 3. Odstaw ciasto na 15 minut, żeby „odpoczęło”, przy okazji woda z jajek i wody (jeżeli była dodawana) równomiernie zostanie wchłonięta przez mąkę. Przykryj ciasto ściereczką, aby nie wyschło. 4. Podziel ciasto na sześć równych porcji . Weź jedną z nich a pozostałe przykryj ściereczką. 5. Ulep kulkę a potem uformuj wałeczek, z którego zrób prostokąt (o szerokości zbliżonej do wałków maszynki do makaronu) i rozwałkuj go. Można to też zrobić oczywiście przy użyciu maszynki do makaronu. Grubość ciasta jest uzależniona od tego jak gruby makaron chcesz uzyskać. Rozwałkowany prostokąt...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner