Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
płaty łososia podane z cytryną
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Prawidłowe łączenie produktów – recepta na problemy trawienne

Zdrowe odżywianie to nie tylko sięganie po produkty bogate w składniki odżywcze, ograniczanie tłuszczów i bezwartościowych węglowodanów, skrupulatne liczenie kalorii i dbanie o regularność posiłków.

Zdrowe odżywianie to nie tylko sięganie po produkty bogate w składniki odżywcze, ograniczanie tłuszczów i bezwartościowych węglowodanów, skrupulatne liczenie kalorii i dbanie o regularność posiłków.

 

W dyskursie na temat zdrowego żywienia często marginalizuje się kwestię łączenia żywności w sposób przyjazny dla układu trawiennego, a bez tego ciężko o zachowanie sprawnego metabolizmu. Prawidłowe łączenie produktów to nie tylko wsparcie dla diety odchudzającej, ale też panaceum na problemy trawienne.

Grupy żywnościowe – podział

Ze względu na skład produktów spożywczych można je podzielić na 3 podstawowe grupy:

  • Białka (nabiał, jaja, mięso, ryby).
  • Tłuszcze (masło, śmietana, smalec, oleje).
  • Węglowodany (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, ryż, kasze, makarony, warzywa skrobiowe, rośliny strączkowe, słodycze).

Taki podział jest bardzo ważny z perspektywy procesu trawienia, za który odpowiada 19 rodzajów enzymów trawiennych – oddzielnych dla każdej z grup i wytwarzanych przed 3 gruczoły: trzustkę, ślinianki i gruczoły żołądkowe. Tylko bardzo sprawnie działający układ pokarmowy jest w stanie wytworzyć wszystkie enzymy jednocześnie. Posiłek złożony z różnorodnych produktów, tworzy miksturę trudnoprzyswajalną, do trawienia której włączają się bakterie. W wyniku ich działania treść pokarmowa fermentuje, co objawia się wzdęciami i gazami, a poza tym daje skutki uboczne w postaci substancji toksycznych, które powstają np. z fermentacji skrobi.

Jak jeść zdrowo? Podstawowe zasady łączenia produktów

Mechanizm zdrowego łączenia produktów najłatwiej wytłumaczyć na przykładzie małego dziecka, które instynktownie zjada z talerza oddzielnie mięso, ziemniaki i surówkę. Zwyczaj podawania takiego zestawu na jednym talerzu powoduje, że dla wielu zjedzenie obiadu kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, choćby danie przygotowane było z najzdrowszych plonów własnego ogródka. Sposobem, aby temu zapobiec, jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad komponowania posiłków:

  • Jedzenie białka i węglowodanów oddzielnie.
  • Spożywanie produktów wysokobiałkowych na początku posiłku.
  • Łączenie białka tylko z produktami nieskrobiowymi.
  • Spożywanie w ramach jednego posiłku tylko jednego rodzaju skrobi.
  • Spożywanie nieskrobiowych warzyw z warzywami skrobiowymi oraz produktami pełnoziarnistymi.
  • Jedzenie owoców osobno, najlepiej po posiłku.
  • Rezygnacja z picia soków owocowych pomiędzy posiłkami.
  • Niełączenie mleka z żadnymi innymi pokarmami, zwłaszcza z mięsem.
  • Wspomaganie trawienia tłuszczu kwaśnymi produktami.

Białka i tłuszcze – główne przyczyny problemów trawiennych

Najbardziej kłopotliwe pod względem łączenia są grupy produktów trawiących się najdłużej – białka i tłuszcze, zestawienie ich ze sobą jest więc najgorszym z możliwych połączeń. Podawanie mięsa polanego tłuszczem czy fasolki szparagowej z masłem sprawia, że białka w ogóle nie ulegają trawieniu. Podobna sytuacja ma miejsce, kiedy białka łączy się ze skrobią lub innymi cukrami, czego klasycznym przykładem są kanapki z serem czy z mięsem, jak również mięso z ziemniakami, makaronem czy kaszą. Na prawidłową dietę najtrudniej jest się przestawić miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, która łamie obydwie zasady, ale kiedy w grę wchodzi zdrowie, nawyki żywieniowe schodzą na dalszy plan.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
sałatka na talerzu obok widelec
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Na czym powinna opierać się zdrowa dieta?
Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.

Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.   Dziennie zapotrzebowanie na poszczególne składniki zależy od płci i rodzaju codziennej aktywności. Kobieta, która pracuje przy komputerze potrzebuje o połowę mniej kalorii niż mężczyzna wykonujący pracę fizyczną. Podstawowe zasady zdrowego żywienia Jadłospis warto układać, kierując się zasadami zdrowego żywienia sformułowanymi przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia. Zalecają oni: spożywanie produktów należących do różnych kategorii, różnych grup żywności takich jak: pieczywo, nabiał, owoce i warzywa, mięsa, dbanie o prawidłową wagę ciała i codzienną aktywność fizyczną, jedzenie produktów zbożowych, które powinny być głównym źródłem energii, picie przynajmniej dwóch szklanek mleka, jogurtu lub kefiru, ew. zastąpienie go serem, jedzenie niewielkiej ilości mięsa, c odzienne jedzenie owoców i warzyw, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ograniczenie spożycia cukru i słodyczy, ograniczenie soli, picie wody w ilości, która zaspokaja zapotrzebowanie organizmu, ograniczenie alkoholu. Jakich substancji unikać, wybierając produkty spożywcze? Dokonując codziennych wyborów w sklepie spożywczym, warto dokładnie czytać etykiety i kupować te produkty, które nie mają w składzie sztucznych barwników, substancji zastępujących cukier, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Choć po jednorazowym spożyciu nie szkodzą, to regularne jedzenie zawierających je produktów może prowadzić do alergii, nowotworów, problemów psychicznych....

chleb razowy i pomidory
©npls/Fotolia.comnpls
Styl życia
Dieta rozdzielna, czyli niełączenie białek i węglowodanów. Zasady diety rozdzielnej, grupy produktów żywnościowych
Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu.

Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu. Dieta rozdzielna przyczynia się do przyspieszania procesów przemiany materii skutkując spadkiem masy ciała. W trakcie jej stosowania dozwolone są praktycznie wszystkie produkty żywnościowe. Podstawową zasadą diety jest niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Na czym polega dieta rozdzielna? Dieta rozdzielna, nazywana również dietą niełączenia , została opracowana przez amerykańskiego doktora – Williama Haya. Według naukowca węglowodany i białka pochodzące z żywności są trawione przez różne enzymy, dlatego przy łączeniu ich w jednym posiłku dochodzi do przeciążenia układu trawiennego, a w konsekwencji do powstawania różnych chorób, m.in. otyłości. Twórca diety niełączenia podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe i neutralne. Głównym założeniem diety jest komponowanie potraw w taki sposób, aby w jednym posiłku nie pojawiły się zarówno węglowodany, jak też białka. Produkty neutralne mogą być łączone ze wszystkimi pozostałymi (białkowymi i węglowodanowymi). Jadłospis w diecie rozdzielnej powinien uwzględniać 5 posiłków dziennie. Pomiędzy potrawami dostarczającymi węglowodanów a białkowymi należy zachować 4-godzinną przerwę. W diecie niełączenia ważne jest picie co najmniej 8 szklanek płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych herbatek. Grupy produktów w diecie rozdzielnej W diecie rozdzielnej produkty dzieli się na trzy podstawowe grupy: węglowodanowe: ziemniaki, pieczywo,...

jabłka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta Andersona – jedz o której chcesz
Dieta Andersona, zwana dietą niełączenia, zabrania łączenia ze sobą produktów białkowych z węglowodanowymi. Anderson odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ważna dla niego jest kolejność przyjmowania konkretnych produktów.

Dieta Andersona, zwana dietą niełączenia, zabrania łączenia ze sobą produktów białkowych z węglowodanowymi. Anderson odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ważna dla niego jest kolejność przyjmowania konkretnych produktów. Dieta Andersona – czym jest? Dieta Andersona, polega na niełączeniu ze sobą białek i węglowodanów. Dietę stworzył Henry L. N. Anderson, który stwierdził, że głównym powodem cellulitu i odkładania się tłuszczu jest łączenie ze sobą produktów białkowych i węglowodanowych podczas jednego posiłku. W trakcie diety nie jest ważna pora przyjmowania posiłków, a kolejność ich jedzenia. Dieta Andersona – zasady diety Podczas diety Andersona powinno się jeść owoce, warzywa i orzechy . Nie zaleca się picia herbaty, kawy i alkoholu. Oprócz tego osoba stosująca tę dietę powinna przestrzegać kolejności posiłków i nie pić gazowanej wody lub innych napojów przed i w trakcie jedzenia. Podczas diety należy unikać sosów, a ostatni posiłek powinien być zjedzony do godziny 20. Ważne jest, by po jedzenie sięgać jeśli naprawdę jest się głodnym. Po pierwszym uczuciu sytości należy zakończyć posiłek.   Twórca diety odchodzi od reguły jedzenia posiłków o konkretnych godzinach. Ustala on poszczególne ramy czasowe. I tak np. rano można jeść tylko owoce, np. winogrona, gruszki, banany i soki owocowe (niezawierające konserwantów). Od południa do godziny 16 można jeść warzywa, np. sałatę z pomidorami i pić soki warzywne. Dopiero od godziny 16 do 20 Anderson pozwala jeść wszystko, na co zezwala dieta (sałatę, pieczone ziemniaki, chude mięso). Zwraca jednak uwagę na niezbyt duże ilości jedzenia ryb, mięsa i jaj. Dietę Andersona należy stosować przez dwa tygodnie. Podczas tego czasu powinno się schudnąć 2 kilogramy. Zaleca się ją szczególnie osobom pracującym, jedzącym pierwszy posiłek przeważnie...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner