Przepisy na kurczaka na parze z warzywami i pulpety z indyka
Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.
Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.
Warto przygotowywać dania gotowane na parze: są łatwiejsze do strawienia i zawierają znacznie mniej tłuszczu. Jeśli gotujesz bez soli, pamiętaj o dodatku ziół i aromatycznych przypraw.
Przepis na kurczaka na parze z warzywami
Rada: pamiętaj o doprawieniu mięsa z kurczaka przed jego gotowaniem – będzie kruche i soczyste.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 200 gramów fasolki szparagowej,
- 200 gramów marchewki,
- pół zielonego kalafiora,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta ziół prowansalskich,
- odrobina lubczyku,
- szczypta chili,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- 100 gramów sera feta lub bryndzy,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- kilkanaście listków bazylii, łodyżek szczypiorku, koperku.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj mięso, oczyść je z tłuszczu i błon i pokrój na 4 kawałki.
- Natrzyj pierś z kurczaka pieprzem, ziołami, chili i sosem sojowym.
- Podziel kalafiora na różyczki, obierz marchew, usuń twarde końcówki z fasolki szparagowej.
- Nalej wody do parowaru.
- Ułóż warzywa na dolnej półce, a kurczaka na górnej.
- Włącz parowar i sprawdź po około 25 minutach, czy mięso i warzywa są już gotowe.
- Przygotuj sos: miksuj przez chwilę ser, jogurt naturalny i czosnek.
- Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco, polanego sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowanego drobno posiekanymi ziołami.
Smacznego!
Przepis na pulpety z indyka i warzyw na parze
Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu i stanowi ceniony składnik diety odchudzającej.
Składniki (na 4 porcje):
- pół kilograma mielonego mięsa z indyka,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- ćwierć selera,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa i zetrzyj je na tartce na małych oczkach.
- W dużej misce połącz mięso mielone i warzywa, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Wyrabiaj dłońmi na gładką masę przez kilka minut.
- Uformuj niewielkie kulki.
- Umieść je na dolnym poziomie parowaru i gotuj 45 minut.
- Przelej do rondla pomidory z puszek i dopraw je cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i sproszkowaną papryką.
- Podgrzewaj, często mieszając, około 10-12 minut.
- Podawaj mięsne pulpety otulone sosem pomidorowym z surówkami i sałatkami ze świeżych warzyw z lekkim dressingiem bez śmietany.
Smacznego!
- Uwielbiasz słodycze? Wypróbuj deser na szybko - przepis na bezglutenowe gofry kokosowe.
- Przygotuj pierogi na obiad. Poznaj przepisy na pierogi inaczej.
- Znudził ci się olej słonecznikowy? Mamy przepisy kulinarne z olejem lnianym!