Reklama

Dietetyczne przepisy na dania na parze są niejednokrotnie o wiele prostsze w realizacji niż klasyczne przepisy, a obiady dużo zdrowsze. Pierś z kurczaka wystarczy natrzeć przyprawami i gotować w parowarze około 25 minut. Pulpety z mielonego mięsa i tartych warzyw potrzebują 45 minut gotowania.

Reklama

Warto przygotowywać dania gotowane na parze: są łatwiejsze do strawienia i zawierają znacznie mniej tłuszczu. Jeśli gotujesz bez soli, pamiętaj o dodatku ziół i aromatycznych przypraw.

Przepis na kurczaka na parze z warzywami

Rada: pamiętaj o doprawieniu mięsa z kurczaka przed jego gotowaniem – będzie kruche i soczyste.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 200 gramów fasolki szparagowej,
  • 200 gramów marchewki,
  • pół zielonego kalafiora,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • odrobina lubczyku,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 100 gramów sera feta lub bryndzy,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • kilkanaście listków bazylii, łodyżek szczypiorku, koperku.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso, oczyść je z tłuszczu i błon i pokrój na 4 kawałki.
  • Natrzyj pierś z kurczaka pieprzem, ziołami, chili i sosem sojowym.
  • Podziel kalafiora na różyczki, obierz marchew, usuń twarde końcówki z fasolki szparagowej.
  • Nalej wody do parowaru.
  • Ułóż warzywa na dolnej półce, a kurczaka na górnej.
  • Włącz parowar i sprawdź po około 25 minutach, czy mięso i warzywa są już gotowe.
  • Przygotuj sos: miksuj przez chwilę ser, jogurt naturalny i czosnek.
  • Podawaj kurczaka z warzywami na gorąco, polanego sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowanego drobno posiekanymi ziołami.

Smacznego!

Przepis na pulpety z indyka i warzyw na parze

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu i stanowi ceniony składnik diety odchudzającej.

Składniki (na 4 porcje):

  • pół kilograma mielonego mięsa z indyka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ćwierć selera,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Obierz warzywa i zetrzyj je na tartce na małych oczkach.
  • W dużej misce połącz mięso mielone i warzywa, dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  • Wyrabiaj dłońmi na gładką masę przez kilka minut.
  • Uformuj niewielkie kulki.
  • Umieść je na dolnym poziomie parowaru i gotuj 45 minut.
  • Przelej do rondla pomidory z puszek i dopraw je cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i sproszkowaną papryką.
  • Podgrzewaj, często mieszając, około 10-12 minut.
  • Podawaj mięsne pulpety otulone sosem pomidorowym z surówkami i sałatkami ze świeżych warzyw z lekkim dressingiem bez śmietany.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama