Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Dziewczynka szepcze na ucho drugiej dziewczynce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak powinien odżywiać się przedszkolak?

Wiek przedszkolny to okres intensywnego rozwoju psychofizycznego dziecka. Zasady prawidłowego żywienia przedszkolaka opierają się na wiedzy o zapotrzebowaniu energetycznym przedszkolaka.

Wiek przedszkolny to okres intensywnego rozwoju psychofizycznego dziecka. Zasady prawidłowego żywienia przedszkolaka opierają się na wiedzy o zapotrzebowaniu energetycznym przedszkolaka.

 

Dieta powinna też zapewniać dziecku wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka zależy od jego aktywności fizycznej. Dziecko umiarkowanie aktywne potrzebuje ok. 1600-1800 kcal dziennie. Dziecko, które uprawia jakiś sport i jest bardzo aktywne fizycznie – ok. 2100 kcal.

Zapotrzebowanie na białko dziecka w wieku przedszkolnym

Białko stanowi podstawowy składnik budulcowy tkanek organizmu. Dziecko w wieku 4-6 lat, czyli w okresie szczególnie intensywnego wzrostu, potrzebuje ok. 21 g białka na dobę. Bogatym źródłem białka jest mięso i nabiał oraz warzywa strączkowe.

Zapotrzebowanie na tłuszcze dziecka w wieku przedszkolnym

Również tłuszcze stanowią niezbędny składnik diety przedszkolaka. Tłuszcze nie tylko budują tkanki organizmu i zapewniają utrzymanie odpowiedniej ciepłoty ciała, ułatwiają też przyswajanie z pożywienia witamin A, D, E i K. Źródłem zdrowych dla przedszkolaków tłuszczów są produkty pochodzenia roślinnego, masło oraz ryby morskie.

Zapotrzebowanie na węglowodany dziecka w wieku przedszkolnym

Węglowodany dają dziecku energię potrzebną do codziennej aktywności umysłowej i fizycznej. Najbardziej wartościowym źródłem energii są węglowodany złożone, znajdujące się w produktach takich, jak: pieczywo pełnoziarniste, kasze, ziemniaki, rośliny strączkowe. Należy natomiast unikać węglowodanów prostych: słodyczy, białego pieczywa, słodkich napojów. Dieta bogata w cukry proste może prowadzić do otyłości, próchnicy, nadpobudliwości i odwapnienia kości.

Źródła witamin i składników mineralnych

Dieta przedszkolaków powinna być bogata w witaminy i składniki mineralne. U dzieci, które spożywają je w zbyt małych ilościach (nawet jeśli bilans kaloryczny jest zachowany), może wystąpić niedożywienie jakościowe, skutkujące problemami zdrowotnymi, np. obniżoną odpornością na choroby, osłabieniem mięśni i większą podatnością na urazy kości. Z tego względu w diecie dzieci 4-6-letnich powinno znajdować się wiele pełnowartościowych produktów: świeże warzywa i owoce, nabiał, gotowane lub duszone mięso, pełnoziarniste pieczywo. Ograniczyć natomiast należy jedzenie, które oprócz kalorii nie dostarcza żadnych innych wartościowych składników: słodycze, fast foody, chipsy. Nie zaspokaja ono głodu, ma dużo kalorii. Nadużywanie go może prowadzić do otyłości.


dwulatek je
©Oksana Kuzmina/fotolia
Styl życia
Jak karmić dwulatka?
Organizm dwulatka rozwija się bardzo szybko, a aby rozwój odbywał się prawidłowo, dziecku trzeba zapewnić prawidłową ilość substancji odżywczych i energii. Dieta powinna być urozmaicona – stopniowo wprowadzamy nowe produkty, przyzwyczajając malucha do jedzenia tak, jak dorośli. Należy uważać z ilością cukru i soli.

Organizm dwulatka rozwija się bardzo szybko, a aby rozwój odbywał się prawidłowo, dziecku trzeba zapewnić prawidłową ilość substancji odżywczych i energii. Dieta powinna być urozmaicona – stopniowo wprowadzamy nowe produkty, przyzwyczajając malucha do jedzenia tak, jak dorośli. Należy uważać z ilością cukru i soli. Zmiany w diecie dwulatka Małe dzieci powinny jeść 4-5 posiłków dziennie, w tym 3 posiłki podstawowe i do 2 uzupełniających. Dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana, aby dziecko otrzymywało wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jedzenie nie musi być już miękkie i papkowate, jednak trzeba uważać na np. pestki w owocach . Dania powinny wymagać więcej gryzienia niż dotychczas, jednak trzeba pamiętać, że do trzeciego roku życia dziecko może mieć problemy z gryzieniem np. twardszej skórki jabłka czy większego kawałka mięsa. W wieku dwóch lat lekki spadek apetytu jest czymś normalnym, ponieważ organizm przyzwyczaja się do bardziej kalorycznych niż dotychczas posiłków . Nie należy dziecka zmuszać do jedzenia.   Wprowadzając nowe składniki do diety malucha trzeba uważać, ponieważ może się okazać, że dziecko będzie na konkretny pokarm uczulone. Trzeba je więc podawać w niewielkich ilościach i obserwować, czy aby na pewno nie wystąpią u niego reakcje alergiczne. Co podawać dwulatkowi do jedzenia? Podstawą diety dwuletniego dziecka powinny być warzywa, ponieważ zawierają dużo witamin i minerałów. Aby nie pozbyć się ich podczas obróbki termicznej, najlepiej podawać warzywa surowe i gotowane na parze.   Również owoce są bardzo ważne. Nie mogą jednak być podawane w nadmiarze, ponieważ zawierają dużo cukru.   Ważne jest białko – budulec kości, bardzo potrzebne dziecku w tym wieku. Warto podawać mu mleko, jaja i przetwory mleczne, jednak nie te odtłuszczone – tłuszcz niezbędny jest...

sałatka na talerzu obok widelec
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Na czym powinna opierać się zdrowa dieta?
Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.

Zdrowe odżywianie się nie polega wyłącznie na ograniczaniu kaloryczności posiłków, niewiele ma też wspólnego z wszelkiego rodzaju „dietami cud”. Zdrowa dieta powinna dostarczać energii oraz składników odżywczych: białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin, soli mineralnych oraz wody.   Dziennie zapotrzebowanie na poszczególne składniki zależy od płci i rodzaju codziennej aktywności. Kobieta, która pracuje przy komputerze potrzebuje o połowę mniej kalorii niż mężczyzna wykonujący pracę fizyczną. Podstawowe zasady zdrowego żywienia Jadłospis warto układać, kierując się zasadami zdrowego żywienia sformułowanymi przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia. Zalecają oni: spożywanie produktów należących do różnych kategorii, różnych grup żywności takich jak: pieczywo, nabiał, owoce i warzywa, mięsa, dbanie o prawidłową wagę ciała i codzienną aktywność fizyczną, jedzenie produktów zbożowych, które powinny być głównym źródłem energii, picie przynajmniej dwóch szklanek mleka, jogurtu lub kefiru, ew. zastąpienie go serem, jedzenie niewielkiej ilości mięsa, c odzienne jedzenie owoców i warzyw, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, cholesterolu i izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych, ograniczenie spożycia cukru i słodyczy, ograniczenie soli, picie wody w ilości, która zaspokaja zapotrzebowanie organizmu, ograniczenie alkoholu. Jakich substancji unikać, wybierając produkty spożywcze? Dokonując codziennych wyborów w sklepie spożywczym, warto dokładnie czytać etykiety i kupować te produkty, które nie mają w składzie sztucznych barwników, substancji zastępujących cukier, wzmacniaczy smaku i konserwantów. Choć po jednorazowym spożyciu nie szkodzą, to regularne jedzenie zawierających je produktów może prowadzić do alergii, nowotworów, problemów psychicznych....

Zróżnicowane produkty spożywcze
© anaumenko/Fotolia.com
Styl życia
Co jeść na diecie do ćwiczeń?
Regularne ćwiczenia w połączeniu ze zbilansowaną dietą są receptą na sukces. Zawartość jadłospisu powinna być uzależniona od intensywności wysiłku fizycznego. Zdaniem dietetyków sukces w dbałości o sylwetkę w 70% zależy od diety, a w 30% od ćwiczeń, co pokazuje jak istotne są nawyki żywieniowe.

Regularne ćwiczenia w połączeniu ze zbilansowaną dietą są receptą na sukces. Zawartość jadłospisu powinna być uzależniona od intensywności wysiłku fizycznego. Zdaniem dietetyków sukces w dbałości o sylwetkę w 70% zależy od diety, a w 30% od ćwiczeń, co pokazuje jak istotne są nawyki żywieniowe. Składniki, których powinna dostarczyć zbilansowana dieta Aby organizm mógł optymalnie funkcjonować, powinny mu być dostarczone niezbędne składniki odżywcze. Zapotrzebowanie na węglowodany u osób ćwiczących rekreacyjnie wynosi od 50 do 60% dziennej porcji pożywienia. Z kolei tłuszcze roślinne i zwierzęce powinny stanowić około 20 do 30% diety, a białka od 10 do 12%. Jednak u osób na diecie redukcyjnej te proporcje będą wyglądały nieco inaczej : białko w tej sytuacji ma dostarczać około 20-25% dziennego zapotrzebowania na energię, tłuszcze 25-35%, a pozostałą część powinny stanowić węglowodany. Nie można zapomnieć również o dostarczeniu organizmowi porcji błonnika . Przykłady produktów obfitujących w poszczególne elementy węglowodany : brązowy ryż i makaron, pełnoziarniste pieczywo, owoce, kasze; tłuszcze : oleje (np. olej lniany, z pestek dyni, sojowy, sezamowy), ryby (zwłaszcza tłuste ryby morskie – dorsz, tuńczyk, makrela, sardynka, łosoś), owoce morza; białko : orzechy, mięso (np. chuda cielęcina), ryby, drób, nabiał (twaróg, jogurt naturalny, kefir, maślanka), jajka, sery; błonnik : otręby, pełnoziarniste, pieczywo, owoce i warzywa (m.in. brokuły, brukselka, śliwki i morele). Warto wybierać produkty naturalne i nieprzetworzone . Te właśnie będą miały najkorzystniejszy wpływ na funkcjonowanie organizmu i pomogą zregenerować się po ćwiczeniach . Oczywiście z diety, która ma towarzyszyć ćwiczeniom należy wykluczyć lub ograniczyć m.in. wysoko przetworzone słodycze oraz alkohol. Istotne nie tylko...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner