Reklama

Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.

Reklama

Jeżeli lubisz ostre smaki, do każdego przepisu dodaj 1/3 łyżeczki papryczki chilli. Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami.

Zapiekane pomidory na bagietce, krok po kroku

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 bagietka,
  • masło do posmarowania pieczywa,
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów),
  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1/3 łyżeczki soli.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Bagietkę pokrój na 10 części i każdą posmaruj masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Na kromki połóż po 1 plastrze pomidora i oprósz go solą.
  • Mozzarellę pokrój na 10 plastrów i dodaj do kanapek.
  • Dopraw bazylią i oregano.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj kromki 6 minut, aż ser się rozpuści.
  • Zapiekanki podawaj z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Zapiekane pomidory na cukinii, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia (około 700 gramów),
  • 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów),
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 8 listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka soli.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cukinię przekrój na pół (wzdłuż).
  • Łyżką wydrąż nasiona, tak aby powstały „łódeczki”.
  • Posól (pół łyżeczki) cukinię i włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  • Pomidory zalej wrzątkiem i zdejmij skórki.
  • Podziel warzywa na ćwiartki i małą łyżeczką usuń nasiona.
  • Wydrążone pomidory oraz mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski.
  • Dodaj oregano, pół łyżeczki soli, czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  • Farsz przełóż do „łódeczek” z cukinii.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj cukinię 15 minut.
  • Podawaj z listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Całe zapiekane pomidory z mozzarellą, krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 pomidory,
  • 4 plastry mozzarelli,
  • 10 listków świeżej bazylii,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pomidory przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
  • Polej warzywa 1 łyżką oliwy i octu oraz dopraw solą i pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Zapiekaj pomidory 15 minut.
  • Na 4 połówkach połóż po plastrze mozzarelli i piecz jeszcze 5 minut.
  • 6 listków bazylii, 2 łyżki oliwy i czosnek zmiksuj w blenderze.
  • Warzywa wyjmij z piekarnika, na częściach z mozzarellą połóż po listku bazylii i przykryj drugą połówką pomidora.
  • Zmiksowanym sosem polej danie tuż przed podaniem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama