Pomidory zapiekane na bagietce, cukinii i podane w całości z dodatkiem mozzarelli, bazylii, czosnku: 3 smaczne przepisy
Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.
Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Warzywa doprawia się czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i oregano. Pomidory dobrze smakują zapieczone na bagietce, cukinii lub podane w całości.
Jeżeli lubisz ostre smaki, do każdego przepisu dodaj 1/3 łyżeczki papryczki chilli. Zamiast mozzarelli możesz użyć żółtego sera startego na tarce z dużymi oczkami.
Zapiekane pomidory na bagietce, krok po kroku
Składniki (na 10 porcji):
- 1 bagietka,
- masło do posmarowania pieczywa,
- 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów),
- 3 pomidory,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oregano,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bagietkę pokrój na 10 części i każdą posmaruj masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Na kromki połóż po 1 plastrze pomidora i oprósz go solą.
- Mozzarellę pokrój na 10 plastrów i dodaj do kanapek.
- Dopraw bazylią i oregano.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Zapiekaj kromki 6 minut, aż ser się rozpuści.
- Zapiekanki podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Zapiekane pomidory na cukinii, krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 1 cukinia (około 700 gramów),
- 1 opakowanie mozzarelli (125 gramów),
- 2 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oregano,
- 8 listków świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka soli.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cukinię przekrój na pół (wzdłuż).
- Łyżką wydrąż nasiona, tak aby powstały „łódeczki”.
- Posól (pół łyżeczki) cukinię i włóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Pomidory zalej wrzątkiem i zdejmij skórki.
- Podziel warzywa na ćwiartki i małą łyżeczką usuń nasiona.
- Wydrążone pomidory oraz mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski.
- Dodaj oregano, pół łyżeczki soli, czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj.
- Farsz przełóż do „łódeczek” z cukinii.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Zapiekaj cukinię 15 minut.
- Podawaj z listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Całe zapiekane pomidory z mozzarellą, krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 4 pomidory,
- 4 plastry mozzarelli,
- 10 listków świeżej bazylii,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pomidory przekrój na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry.
- Polej warzywa 1 łyżką oliwy i octu oraz dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Zapiekaj pomidory 15 minut.
- Na 4 połówkach połóż po plastrze mozzarelli i piecz jeszcze 5 minut.
- 6 listków bazylii, 2 łyżki oliwy i czosnek zmiksuj w blenderze.
- Warzywa wyjmij z piekarnika, na częściach z mozzarellą połóż po listku bazylii i przykryj drugą połówką pomidora.
- Zmiksowanym sosem polej danie tuż przed podaniem.
Smacznego!
- Pastę do kanapek można zrobić z zielonych i czarnych oliwek z dodatkiem kaparów. Przepis na pastę do kanapek z tuńczyka i oliwek.
- Sos berneński do idealny dodatek do grillowanych mięs np. wołowiny. Jak zrobić sos berneński.
- Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Sos koperkowy na ciepło: jak go zrobić.