Reklama

Dieta bogatoresztkowa polega na zwiększeniu zawartości w codziennej diecie błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne oraz czynność jelit, co skutkuje zwalczeniem zaparć.

Reklama

Dieta bogatoresztkowa, inaczej nazywana wysokobłonnikową jest skutecznym sposobem zwalczania zaparć. Podstawowym założeniem diety jest zwiększenie w niej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii.

Czym jest błonnik pokarmowy

Podstawą diety jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, znanego również pod nazwą włókna pokarmowego. Błonnik jest składnikiem naturalnie występującym w produktach pochodzenia roślinnego, który w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawiony. Włókno pokarmowe doskonale wypełnia żołądek i wykazuje właściwości wiążące wodę w jelitach. Skutkuje to zwiększeniem objętości mas kałowych, co powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit i ułatwia wypróżnianie.

Produkty bogate w błonnik

Lekarze oraz dietetycy rekomendują dostarczanie około 25-40 gramów błonnika pokarmowego w ciągu doby przez osoby dorosłe. Dieta bogatoresztkowa zakłada zwiększenie podaży włókna pokarmowego do 50-70 gramów. Błonnik w dużych ilościach znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych (ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby), gruboziarnistych kaszach (kasza gryczana), surowych warzywach i owocach ze skórką, orzechach oraz roślinach strączkowych.

Zasady diety bogatoresztkowej

Dieta bogatoresztkowa jest stosowana w celu uregulowania procesów trawiennych i czynności jelit bez konieczności stosowania środków farmakologicznych. Wykorzystywana jest w leczeniu zaparć nawykowych, czyli nie będących wynikiem choroby, ale spowodowanych błędami dietetycznymi (zbyt mała ilość błonnika w diecie), siedzącym trybem życia czy nadmiernym stresem. Ponadto dieta wysokobłonnikowa ma zastosowanie w profilaktyce zespołu jelita nadwrażliwego, miażdżycy, kamicy żółciowej oraz raka jelita grubego. Wśród najważniejszych zasad obowiązujących w diecie bogatoresztkowej wyróżnia się:

  • Codziennie jedz produkty, które naturalnie zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Zrezygnuj z białego pieczywa – jedz ciemne pieczywo żytnie, razowe i z ziarnami. Zamiast białego ryżu – wybieraj brązowy pełnoziarnisty, zamiast tradycyjnego makaronu – razowy. W Twojej diecie powinny znaleźć się gruboziarniste kasze, jak gryczana i jęczmienna, płatki owsiane, otręby pszenne.
  • Każdego dnia jedz dużo warzyw i owoców – około 1 kilograma. Ważne, by były spożywane w postaci surowej, bez obierania. Usunięcie skórki oraz gotowanie powoduje utratę błonnika pokarmowego.
  • Jedz suszone owoce, na przykład jako dodatek do sałatek: śliwki, rodzynki i morele.
  • Nigdy nie rozgotowuj produktów, takich jak ryż, makaron, kasze. Najwięcej błonnika dostarczą kasze i ryż gotowany na sypko oraz makaron al dente (jest lekko twardy i gotuje się go około 2 minuty krócej niż tradycyjnie).
  • Wyeliminuj z diety słodzone soki i napoje gazowane. Wybieraj wodę mineralną.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, produktów wysokotłuszczowych oraz smażonych potraw.

Każdego dnia wypijaj przynajmniej 2 litry płynów. Błonnik pokarmowy wykazuje swoje działanie w obecności wody.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama