Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.
Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika, łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów.
Wartości odżywcze kokosa
Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem:
- potasu,
- magnezu,
- fosforu,
- cynku,
- sodu,
- kwasu foliowego,
- nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów),
- węglowodanów,
- błonnika,
- witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K.
Kokos można jeść podczas odchudzania
Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie:
- obniżają poziom cholesterolu,
- poprawiają przemianę materii,
- usprawniają pracę jelit,
- powodują uczucie sytości,
- hamują apetyt na słodycze,
- dodają energii, dzięki której możliwe jest długotrwałe uprawianie sportu.
Kokos zapobiega próchnicy i zwalcza grzyby
Olej zawarty w miąższu kokosa, w połączeniu z ludzką śliną, niszczy drobnoustroje występujące w jamie ustnej. Działa jak naturalny płyn stomatologiczny, gdyż zapobiega powstawaniu próchnicy oraz rozwojowi pleśniawek (jest to rodzaj grzybicy). Miąższu kokosa można używać jako pasty do zębów, a wodą kokosową warto zastąpić płyny do płukania jamy ustnej.
Jakie zastosowanie w kuchni ma kokos?
Orzechy kokosowe mają szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie w przygotowaniu deserów:
- miąższ – surowy dobrze smakuje samodzielnie. Wysuszony można zetrzeć na wiórki, które posłużą do posypywania wypieków, racuchów i owsianek lub jako składnik kremów, jogurtów lub drinków;
- olej kokosowy – świetnie sprawdza się do smażenia oraz jako baza do sosów;
- mleko kokosowe – pozyskuje się je dzięki zalaniu miąższu kokosa wrzątkiem. Mleko kokosowe może stanowić zamiennik mleka krowiego. Jest popularne w kuchni tajskiej i hinduskiej;
- woda kokosowa – może być zamiennikiem innych napojów.
- Czy zdajesz sobie sprawę, jak ważna jest dieta po zawale serca i co jeść, żeby wzmocnić serce?
- Lubisz pić kawę? Zobacz, czy kawa zbożowa jest zdrowa.
- Czy wiesz, jakie są objawy zawału serca? Poznaj 4 najczęstsze. Twoja szybka reakcja, może uratować komuś życie.