Na nadciśnienie i osłabienie organizmu – przepis na sok z buraków ćwikłowych
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.
Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula.
Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego
Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych.
- Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji.
- Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie, pobudza wydalanie kwasu moczowego.
- Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek.
- Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję, jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
- Sok z buraka działa wykrztuśnie, dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka.
Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki
Składniki na około 3 szklanki soku:
- 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe.
- 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz buraki i jabłka.
- Wrzuć warzywa do sokowirówki i wyciśnij z nich sok.
Sok z buraka i jabłek najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.
Smacznego!
Przepis na sok z buraka bez sokowirówki
Składniki na około pół szklanki soku:
- 1 duży burak ćwikłowy,
- 2 łyżki cukru lub miodu.
Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, około 12 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz buraka ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach
- Przełóż buraka do słoika, zasyp cukrem lub miodem i odstaw w chłodne miejsce na około 8-12 godzin.
- Gdy wytworzy się sok, odcedź go.
Przygotowany w ten sposób sok z buraka możesz dodać do owocowego smoothie.
Smacznego!
- Lubisz warzywa i owoce? Dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka codziennie.
- Zachowaj lato na dłużej! Polecamy przepis na przecier z ogórków.
- Szukasz ciekawych pomysłów na przetwory z warzyw? Wypróbuj przepisy na przecier z papryki i warzyw.