Reklama

Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny sięgnąć po sok z buraków. Przepis na ten naturalny i zdrowy tonik jest bardzo prosty. Sok z buraka wyciska się przy użyciu sokowirówki. Można go również uzyskać przez zasypanie startego na tarce warzywa cukrem.

Reklama

Sok z buraka ćwikłowego ma bardzo specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Najlepiej dodać do niego jabłko, marchew, pomarańczę, cytrynę, miód, imbir lub brzoskwinię. W wersji wytrawnej sprawdzą się: czosnek, seler, natka pietruszki oraz cebula.

Właściwości lecznicze buraka ćwikłowego

Buraki są tanie, smaczne i bardzo zdrowe. Włączenie ich do codziennego jadłospisu to wzbogacenie diety o wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Są to m.in. kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, witamina A oraz C. Obecna w burakach betanina neutralizuje kwasotwórcze działanie niektórych potraw, np. mięsnych.

  • Sok z buraka to naturalny sposób na obniżenie ciśnienia tętniczego. Zawarte w nim azotany zwiększają cyrkulację krwi i powodują lepsze dotlenienie mózgu. Wpływa to bezpośrednio na poprawę koncentracji.
  • Picie soku z surowego buraka wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza trawienie, pobudza wydalanie kwasu moczowego.
  • Sok z buraka wykazuje działanie antyoksydacyjne, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przyczyniają się one do zwiększenia tempa procesów degeneracyjnych w tkankach, takich jak np. powstawanie zmarszczek.
  • Sok z buraka zarówno przyspiesza rekonwalescencję, jak również zwiększa wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
  • Sok z buraka działa wykrztuśnie, dlatego nie wskazane jest picie go tuż przed snem. Sok z surowego warzywa powinien odstać około 30 minut, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku i nie obciąży żołądka.

Przepis na sok z buraka i jabłek z sokowirówki

Składniki na około 3 szklanki soku:

  • 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe.
  • 2 soczyste i kwaśne jabłka, np. antonówki.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz buraki i jabłka.
  • Wrzuć warzywa do sokowirówki i wyciśnij z nich sok.

Sok z buraka i jabłek najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony.

Smacznego!

Przepis na sok z buraka bez sokowirówki

Składniki na około pół szklanki soku:

  • 1 duży burak ćwikłowy,
  • 2 łyżki cukru lub miodu.

Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania, około 12 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz buraka ze skórki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach
  • Przełóż buraka do słoika, zasyp cukrem lub miodem i odstaw w chłodne miejsce na około 8-12 godzin.
  • Gdy wytworzy się sok, odcedź go.

Przygotowany w ten sposób sok z buraka możesz dodać do owocowego smoothie.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama