Burak czerwony – naturalny energetyk
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.
Właściwości zdrowotne buraka czerwonego są nie do przecenienia. Jedzenie buraków nie tylko poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zapobiega chorobom serca, ale też podnosi ogólną wydolność organizmu, pomaga na koncentrację i... problemy w łóżku.
Burak poprawia funkcjonowanie układu krążenia
Zawarte w soku buraka azotany, a także potas i magnez obniżają ciśnienie krwi, natomiast błonnik pokarmowy obniża stężenie złego cholesterolu. Te dwie właściwości sprawiają, że potrawy z buraków powinny znaleźć się w diecie osób ze skłonnościami do chorób układu krążenia.
Burak poprawia koncentrację
Azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie w mózgu. Dzięki temu poprawiają wydolność intelektualną, a u starszych osób opóźniają zmiany wywołane przez postępującą demencję.
Burak zapobiega nowotworom
Buraki, a dokładnie betacyjany, które nadają im charakterystyczny kolor, mają działanie przeciwnowotworowe. Badania pokazały, że buraki zapobiegają wystąpieniu nowotworów skóry, płuc i jelita grubego. Betacyjany przeciwdziałają wzrostowi komórek nowotworowych.
Burak podnosi wydajność fizyczną
Wyniki badań prowadzonych w Stanach Zjednoczonych pokazały, że biegacze, którzy przed zawodami jedli gotowane buraki, osiągali średnio o 16% wyższą wydajność niż biegacze, którzy zamiast buraków dostali żurawinę.
Za ten efekt prawdopodobnie odpowiadają azotany, które rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki temu do komórek docierają większe ilości tlenu. Poprawia to ogólną wydolność organizmu.
Burak zapobiega wadom rozwojowym
Kobiety w ciąży powinny włączyć do swojej diety buraki. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że jedzenie buraków obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu.
Burak podnosi odporność
Buraki zawierają dużo witaminy C oraz flawonoidy. Te substancje wzmacniają strukturę naczyń krwionośnych i podnoszą odporność organizmu. Witamina C oraz betacyjany są przeciwutleniaczami, pomagają zwalczać wolne rodniki, których nadmiar może być przyczyną spadku odporności i większej podatności na infekcje.
Burak jest naturalnym afrodyzjakiem
Buraki poprawiają również wydolność seksualną. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości boru, który wspomaga produkcję hormonów. Jedzenie buraków podnosi libido i zwiększa ruchliwość plemników.
W jakiej postaci najlepiej jeść buraki
Najpopularniejszymi potrawami z buraków jest barszcz czerwony i ćwikła. Z buraków można też przyrządzać kotlety, zakwas, koktajle, a nawet piec z nich ciasta.
- Masz problemy z odkrztuszaniem? Polecamy, nasz przepis na syrop z buraka czerwonego.
- Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz, dlaczego warto jeść kiszone buraki.
- Burak doskonale nadaje się do sałatek. Wypróbuj 2 smaczne przepisy na sałatkę z burakami na ciepło i zimno.