Witamina E - skutki niedoboru. W jakich produktach występuje?
Witamina E - skutki niedoboru. W jakich produktach występuje?
Witamina E jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. To najsilniejszy przeciwutleniacz wewnątrz komórek, który spowalnia procesy starzenia się skóry. Często nazywana jest również "witaminą płodności". W jakich produktach znajduje się najwięcej witaminy E? Zapobiegnij niedoborom tego ważnego dla organizmu składnika.
Witamina E - jak działa?
Witamina E to tak naprawdę grupa witamin zwanej tokoferolami. Podobnie jak witamina A, D i K, jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Pełni ona bardzo ważną rolę w organizmie, a dodatkowo jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wewnątrz komórek.
Często nazywana jest "witaminą płodności", gdyż jej udział jest niezbędny w wytworzenia nasienia u mężczyzn oraz do prawidłowego rozwoju płodu.
Jest powszechnie wykorzystywana w kosmetykach do pielęgnacji, ze względu na silnie działanie odżywcze i nawilżające. Nie tylko poprawia wygląd naszej cery, ale również spowalnia procesy starzenia się skóry.
Witamina E - objawy i skutki niedoboru
Niedobory witaminy E zdarzają się niezwykle rzadko. Najczęściej ma to związek z chorobami układu pokarmowego, takich jak mukowiscydoza czy celiakia. Niekiedy można się również spotkać z zaburzeniem wchłaniania tłuszczów przez układ pokarmowy.
Charakterystyczne objawy i skutki niedoboru witaminy E:
- bóle mięśni,
- zmęczenie,
- bladość,
- słaba odporność,
- problemy z koncentracją,
- złe samopoczucie,
- rozpad i zanik mięśni,
- nieprawidłowości w systemie kostnym,
- problemy z płodnością.
Witamina E - objawy nadmiaru witaminy
Nadmiar witaminy E jest spotykany równie rzadko. Wynika to z faktu, iż witamina ta jest metabolizowana, a jej nadmiar wydalany. Do takiej sytuacji może dojść jedynie w przypadku przyjmowania witaminy w większej niż zalecana dawka przez dłuższy okres czasu, np. poprzez suplementację.
Objawy nadmiaru witaminy E:
- zmęczenie i apatia,
- osłabienie mięśni,
- bóle głowy,
- złe samopoczucie,
- pogorszenie widzenia.
Nadmiar witaminy E jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży. Badania udowodniły, że zbyt duża ilość tej witaminy w organizmie przyszłej matki może negatywnie wpłynąć na rozwój dziecka w okresie ciąży.
Dieta z witaminą E - w jakich produktach jest jej najwięcej?
Odpowiedni zbilansowana i pełnowartościowa dieta powinna pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę E. Znaleźć ją możemy przede wszystkim w zielonych roślinach.
Najlepsze źródła witaminy E:
- olej z kiełków pszenicy,
- ziarna słonecznika,
- migdały,
- olej z orzechów laskowych,
- sałata radicchio,
- sałata catalogna,
- szpinak,
- olej słonecznikowy,
- przecier pomidorowy.