Wegetariańskie przepisy na warzywne placki i „rybne” selerowe nuggetsy
Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.
Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.
Do wegetariańskich dań dodaje się podobne przyprawy, jak do potraw mięsnych i rybnych. Są to np. algi, garam masala, curry czy mieszanka przypraw do kebaba bądź gyrosa.
Wegetariański przepis na warzywne placki
Placki ze startych warzyw korzeniowych można przyrządzać cały rok i podawać jako przekąskę na gorąco i na zimno. Jedzone z surówką i sosem grzybowym to wspaniały bezmięsny obiad.
Składniki (na 5 porcji placków):
- 8 średnich ziemniaków,
- 1 nieduży seler,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 szklanka mąki,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku,
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
- pół łyżeczki garam masala,
- szczypta soli,
- odrobina pieprzu cytrynowego,
- olej roślinny do smażenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz warzywa.
- Wyszoruj je.
- Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
- W dużej misce połącz i dokładnie wymieszaj starte warzywa z mąką oraz przyprawami.
- Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju.
- Nakładaj masę warzywną łyżką na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, ostrożnie obracając łopatką.
- Placki serwuj z domowym keczupem lub sosem śmietanowo-ziołowym.
Smacznego!
Przepis na „rybne” selerowe nuggetsy
Smażone kawałki ugotowanego selera w panierce smakują podobnie jak ryba. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć sezamem bądź czarnuszką.
Składniki na nuggetsy (na 5 porcji):
- półtora średniego selera,
- 3 łyżki suszonych płatków nori,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Składniki na panierkę:
- 1 łyżka suszonych płatków nori,
- 3 łyżki mąki,
- 5 łyżek wody,
- kilka łyżek bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 1 łyżka sosu sojowego.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej 4 łyżki suszonych płatków nori wodą w szklance (według instrukcji na opakowaniu) i zostaw na 5 minut do napęcznienia.
- Obierz selery i wyszoruj.
- Pokrój je w kwadraty o centymetrowej grubości.
- Zalej selery wodą w garnku tak, aby je przykryła.
- Dokładnie odcedź nori (nie wylewaj wody).
- Dodaj 3 łyżki płatków nori z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, sól himalajską, czosnek, ziele angielskie, sos sojowy, pieprz.
- Gotuj około 20 minut do miękkości selera.
- Odcedź i ostudź selera.
- Wymieszaj starannie w miseczce 1 łyżkę odcedzonych nori, mąkę, wodę, sos sojowy.
- Wysyp na płaski talerz bułkę tartą lub płatki kukurydziane.
- Maczaj kawałki selera w półpłynnej mieszance na bazie mąki, a następnie obtaczaj je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z dipem z pieczonej papryki lub sosem czosnkowym na jogurcie naturalnym.
Smacznego!
- Witaminy młodości poprawiają witalność i wzmacniają organizm. Witaminy młodości.
- Krewetki można przyrządzać w pancerzu lub bez niego. Jak przyrządzić krewetki.
- Bulion warzywny można przecedzić przez sitko lub gazę. Przepis na domowy bulion warzywny.