Odchudzanie poprzez utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego
Dieta ujemnych kalorii jest sposobem na odchudzanie, który z założenia trwa maksymalnie dwa tygodnie i stosowany jest zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim. Ułatwiony jest wtedy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zapewniają ujemny bilans kaloryczny i stają się podstawowym elementem diety.
Dieta ujemnych kalorii jest sposobem na odchudzanie, który z założenia trwa maksymalnie dwa tygodnie i stosowany jest zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim. Ułatwiony jest wtedy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zapewniają ujemny bilans kaloryczny i stają się podstawowym elementem diety.
Ujemny bilans kaloryczny
Organizm do strawienia i przyswojenia produktów potrzebuje energii. Przez posiłek dostarczamy organizmowi określoną liczbę kalorii. Jeśli liczba dostarczonych kalorii jest mniejsza niż ilość energii, jaką organizm musi wykorzystać by spalić zjedzony posiłek to możemy mówić o ujemnym bilansie kalorycznym. Do strawienia zjedzonej surowej marchewki organizm potrzebuje ok. 40 kcal. Jej wartość kaloryczna to 8 kcal. Bilans takiego posiłku jest ujemny, zatem organizm musi brakującą energię pozyskać z rezerw tkanki tłuszczowej lub glikogenu, wywołując tym samym utratę wagi.
Produkty prowadzące do ujemnego bilansu kalorycznego
Podstawą utrzymania ujemnego bilansu kalorycznego jest zjadanie produktów niskokalorycznych bogatych w błonnik, enzymy, wodę. Przyspieszymy w ten sposób proces trawienia i spalania tkanki tłuszczowej. Warzywa, które są wskazane przy stosowaniu diety ujemnych kalorii to przede wszystkim warzywa zielone np. brokuły, jarmuż, kapusta, groszek, sałata, szpinak, ale również marchew, kalafior, kukurydza, por. Ujemny bilans kaloryczny zapewnią nam owoce, takie jak: jabłka, jagody, żurawina, truskawki, poziomki, śliwki, grejpfruty.
Dieta ujemnych kalorii a zdrowie
Jedzenie samych warzyw i owoców, które zapewnią ujemny bilans kaloryczny nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób nie dostarczamy organizmowi innych składników odżywczych, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie wypracowujemy właściwych nawyków żywieniowych, czego skutkiem będzie efekt jojo pojawiający się po odstawieniu kuracji.
Osoby uprawiające sport, karmiące matki, kobiety w ciąży, nastolatki, osoby z problemami związanymi z układem pokarmowym nie powinny stosować diety ujemnych kalorii.
- Osoby będące na diecie nie powinny codziennie liczyć kalorii. Może prowadzić to do stresu, a tym samym do zwiększenia apetytu.
- Za pomocą wzoru samodzielnie w domu możesz obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Dowiesz się, jak to zrobić.
- Banan i kokos należą do najbardziej kalorycznych owoców. Poznaj inne.
- Arbuz i melon należą do najmniej kalorycznych owoców. Zobacz tabelę.
- Jeśli jesteś na diecie, dowiedz się czy owoce tuczą. Pamiętaj, by wystrzegać się owoców kandyzowanych.