Świąteczne przysmaki dla wegan
© ritaphoto/Adobe Stock
Styl życia

Wegańskie Boże Narodzenie – najlepsze przepisy

Z każdym rokiem rośnie liczba osób, które wykluczają z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jajka, mleko, żelatynę i inne. Bardzo prawdopodobne więc, że przy każdym świątecznym stole znajdzie się chociaż jeden wegetarianin lub weganin.

Z każdym rokiem rośnie liczba osób, które wykluczają z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jajka, mleko, żelatynę i inne. Bardzo prawdopodobne więc, że przy każdym świątecznym stole znajdzie się chociaż jeden wegetarianin lub weganin.

 

Już niebawem wybije czas pieczenia bożonarodzeniowych przysmaków – pierniczków, ciasteczek i ciast. Planując świąteczne menu, warto uwzględnić przynajmniej jeden przepis, który nie zawiera produktów odzwierzęcych. Dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że każdy z naszych gości zje coś pysznego.

Wegański piernik

Piernik to typowo świąteczne ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. W tradycyjnym przepisie na piernik znajdują się jednak jajka, mleko, masło – składniki, które weganie i osoby nietolerujące laktozy lub uczulone na jajka, omijają z daleka. Całe szczęście, ciasto można przygotować również w wersji roślinnej. Do jego wykonania potrzebne będą:

  • dwie szklanki mąki,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • dwie łyżki masła z dowolnych orzechów,
  • 3 łyżki melasy karobowej,
  • pół szklanki ciemnego piwa (najlepiej typu porter),
  • dwie łyżki gorzkiego kakao,
  • przyprawa do piernika,
  • dwie łyżki ulubionego dżemu lub konfitury,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

W jednym naczyniu należy umieścić wszystkie suche składniki, w drugim – mokre. Po wymieszaniu ich zawartości połączyć wszystkie składniki i miksować aż do powstania jednolitej masy. Ciasto piec w keksówce w 180 stopniach Celsjusza, przez około 45 minut.

Ciasto czekoladowo-buraczane

Chociaż pomysł dodania buraczków do ciasta czekoladowego może wydawać się nieco szalony, warto wypróbować ten oryginalny przepis. Do jego wykonania będą potrzebne:

  • dwa ugotowane lub upieczone i starte na tarce buraki,
  • dwie szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • pół szklanki dowolnego mleka roślinnego (polecamy migdałowe),
  • ¾ szklanki syropu klonowego,
  • trzy łyżki melasy karobowej,
  • dwie łyżki gorzkiego kakao,
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej.

 

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Połączyć ze sobą zawartość obydwu pojemników i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Po ostudzeniu ciasta można ozdobić je polewą z gorzkiej czekolady.

 

Smacznego!

Rozwałkowana masa na ciasto położona na stolnicy.
©luckybusiness/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na dietetyczne ciasta na Święta Bożego Narodzenia – marchewkowy piernik i chudy sernik
Ciasta są nieodłącznym elementem w bożonarodzeniowym menu. Zdrowszą wersją domowych, słodkich wypieków są dietetyczne ciasta. Przygotuje się je, wykorzystując chudy ser twarogowy, inne rodzaje mąk niż pszenna oraz jogurt naturalny zamiast tłustej śmietany.

Ciasta są nieodłącznym elementem w bożonarodzeniowym menu. Zdrowszą wersją domowych, słodkich wypieków są dietetyczne ciasta. Przygotuje się je, wykorzystując chudy ser twarogowy, inne rodzaje mąk niż pszenna oraz jogurt naturalny zamiast tłustej śmietany.   Święta Bożego Narodzenia wiążą się nie tylko z czasem poświęcanym rodzinie i bliskim, ale także z obficie zastawionym stołem tradycyjnymi potrawami i słodkimi wypiekami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie dietetycznych ciast, które będą równie smaczne, a co najważniejsze – zdrowsze.   Przepis na marchewkowy piernik w wersji fit   Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej, 1 szklanka mleka 0,5%, 2 jaja, 3 łyżki miodu, 200 g marchewki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej , 4 łyżeczki przyprawy korzennej , 2 łyżki kakao. Składniki na polewę: 20 g cukru brzozowego (ksylitol), 1 łyżka karobu (mączka chleba świętojańskiego), 2 łyżki wody, 25 g oleju orzechowego.   Sposób przygotowania: Obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj jaja do uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj do nich miód, mąkę, kakao i przyprawy, ciągle miksując. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj marchew, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ciasto przelej do podłużnej formy (tzw. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć również formy silikonowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza. Piecz piernik przez 45 minut. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W rondelku podgrzej olej orzechowy , dodaj do niego ksylitol, karob i wodę. Całość mieszaj, aż do połączenia składników. Upieczony piernik polej ciepłą polewą.   Przepis na...

Ciasto czekoladowe z ukrojonym jednym kawałkiem.
©Andrey Popov/fotoliatrendyrowdy
Styl życia
Przepis na ciasto z 2 jajek – wilgotne, czekoladowe z korzenną nutą
Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.

Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.   Warto mieć sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj ciasto z dwóch jajek z prawdziwym kakao i dobierz do niego ulubioną polewę, która podkreśli smak czekolady . Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dwóch jajek Rada: ciasto czekoladowe dobrze smakuje z odrobiną korzennych przypraw – cynamonem, zmielonymi goździkami czy kardamonem.   Składniki (na 2 tortownice o średnicy 23 centymetrów): 2 jajka, 65 gramów kakao, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wrzątku, 220 gramów mąki pszennej, 2 szklanki cukru, pół szklanki oleju, 2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka soli, półtorej łyżeczki sody oczyszczonej, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.   Czas przygotowania: około 1 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza. Posmaruj tortownice odrobiną oleju i posyp je mąką. Wymieszaj suche składniki ciasta w dużej misce. Dodaj mokre składniki (oprócz wrzątku) i miksuj mikserem przez 2 minuty. Dolej wrzątek, starannie wymieszaj i przelej płynne ciasto do tortownic. Piecz około 35-40 minut. Możesz sprawdzić, czy ciasta czekoladowe są już gotowe, wkładając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, wyjmij placki z piekarnika. Możesz udekorować ciasta gotową polewą czekoladową lub...

Ciasta dyniowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ciasta dyniowe: proste przepisy na tofurnik i piernik
Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.

Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy. Przepis na supermodny wegański tofurnik w wersji dyniowej Składniki: 500 g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek; 6 łyżek miękkiej sojowej margaryny; 700 g tofu naturalnego; 350 g miękkiego serka sojowego; 250 g ugotowanej dyni; 312,5 g cukru; łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej; ćwierć łyżeczki mielonych goździków; łyżeczka ekstraktu waniliowego. Czas wykonania: łącznie 2 godziny Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzą 2 sztuki 23-centymetrowych okrągłych blaszek do tart   Sposób przygotowania: Drobno zmielone ciastka wrzucamy razem z margaryną do blendera i rozdrabniamy. Rozgrzewamy piekarnik do około 160 stopni, rozprowadzamy zblendowaną miksturę na dnie obu foremek do tart. Blendujemy dynię z tofu na puree , dodajemy przyprawy, cukier, serek sojowy, wanilię i jeszcze chwilę rozdrabniamy, po czym wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 50 minut, zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na dodatkową godzinę i studzimy. Przepis na beztłuszczowe ciasto dyniowe Do przygotowania ciast z dyni potrzebne będzie dyniowe puree: możemy je przygotować na dwa sposoby. gotujemy kawałki dyni bez skóry w małej ilości wody do zmięknięcia (15 minut) i blendujemy. Ćwiartki dyni pieczemy przez godzinę w 220 stopniach do miękkości, blendujemy miąższ bez pestek.   Składniki: 2 szklanki dyniowego puree, 1 szklanka jabłek pokrojonych w drobną kostkę, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, 3 ubite jaja, 2 szklanki mąki, 200...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner