Na stole leży bardzo dużo kolorowych pierniczków do jedzenia w różnych kształtach.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia

Jak przygotować twarde pierniczki na choinkę? Przepis na ciemne i jasne pierniczki ozdobne

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

Pierniczki na choinkę powinny być twarde, wycięte w różne wzory i bogato ozdobione lukrem. Ciastka będą zdatne do zjedzenia nawet kilka tygodni po upieczeniu. Nie jedz jednak pierników z choinki, gdyż mogą być zanieczyszczone brudem i kurzem.

 

Pierniki powstały w średniowieczu na terenach dzisiejszej Holandii. W Polsce uchodzą za tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy.

Jakie powinny być pierniczki na choinkę?

Pierniki na choinkę stanowią niskobudżetową i efektowną ozdobę świąteczną. Pieczenie ich razem z dziećmi to świetna zabawa dla całej rodziny i dobry pretekst do przedświątecznych spotkań towarzyskich. Ciastka upieczesz tak samo, jak te do jedzenia. Ważne jednak, by pierniki na choinkę były:

  • twarde – dzięki temu nie będą się kruszyć i zachowają swój kształt przez kilka tygodni. Pierniki staną się twardsze dzięki zawartości dużej ilości mąki;
  • wycięte w interesujące wzory – w ten sposób zyskają ładny i ciekawy kształt. Na choince zawieś ciastka wycięte w serca, dzwonki, precle, koła, romby czy gwiazdy. Każde z nich powinno mieć dziurkę, przez którą przełożysz nitkę lub cienki sznurek;
  • bogato ozdobione lukrem – pierniki po upieczeniu nie wyglądają zbyt interesująco. Uroku dodadzą im dekoracje z różnych kolorów lukru.

 

Część choinkowych pierników możesz schować do pudełka i jeść przez kolejne tygodnie. Resztę powieś na choince. Te ciastka nie nadają się już do jedzenia, gdyż zostają oblepione przez brud, kurz i drobnoustroje. Jeśli pierniki przetrwają sezon, przetrzymaj je na kolejne Boże Narodzenie. W ten sposób w przyszłym roku zaoszczędzisz czas na tworzenie ozdób choinkowych.

Szybkie pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę możesz przygotować już w pół godziny. Te z dodatkiem kakao będą ciemniejsze niż pozostałe.

 

Składniki (na 50 ciastek):

  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 250 gramów mąki żytniej,
  • 250 gramów masła,
  • 50 gramów cukru,
  • 50 gramów miodu,
  • 50 gramów kakao,
  • 2 żółtka jaj,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka kardamonu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

 

Składniki na lukier:

  • 200 gramów cukru pudru,
  • 2 białka jaj.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej przez sito.
  • Żółtka jaj utrzyj z cukrem.
  • W rondlu rozpuść masło i miód. Dodaj cukier, jajka, sodę i przyprawy. Połowę masy połącz z częścią mąki i kakao. Pozostałe składniki wymieszaj.
  • Z obu części zagnieć oddzielne placki. Każdą z nich rozwałkuj na cienko.
  • Z ciasta wytnij pierniki.
  • Ciastka piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Białka jaj utrzyj z cukrem pudrem, by powstał lukier.
  • Gdy wyjmiesz pierniki z piekarnika, zrób w każdym z nich dziurkę patyczkiem do szaszłyków. Najlepiej by nie była zbyt widoczna i znajdowała się przy krawędzi wypieku, ale nie za blisko, by nie ukruszyć ciastka.
  • Ciastka posmaruj lukrem. Możesz zrobić to za pomocą pędzla lub specjalnych pisaków. Użyj wyobraźni, by stworzyć ciekawe wzory. Jeśli chcesz, by lukier miał różne odcienie, użyj barwników spożywczych.
  • Przez dziurki w piernikach przełóż nitki lub cienkie sznureczki. Ciastka zawieś na choince.

 

Dobra rada: Ciasto na pierniki będzie bardziej aromatyczne, jeśli schowasz je do lodówki na kilka dni. 

 

Świąteczne pierniczki ozdobione kolorowym lukrem
©haveseen/Fotolia.com
Styl życia
Dekorowanie pierników lukrem królewskim, roztopioną czekoladą, jadalnym brokatem, barwnikami i kulkami
Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.

Pierniki możesz udekorować lukrem, czekoladą lub kupionymi produktami. Dobrze sprawdzą się barwniki w sprayu, brokat jadalny, kolorowe kulki i lukier plastyczny.   Ozdobione pierniki cieszą oko i stanowią świetną dekorację na Boże Narodzenie . Ciastka możesz powiesić na choince. Lukier królewski, czyli prosty sposób na dekorację pierników Lukier królewski jest prosty w wykonaniu. Jego biały kolor doskonale imituje śnieg.   Składniki: 100 gramów cukru pudru, 2 białka jaj, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny.   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Całość zblenduj na gładką masę. Lukier nakładaj na pierniki.   Dobra rada: Lukier przygotuj bezpośrednio przed zdobieniem pierników. Masa po pewnym czasie zastyga. Pierniki ozdobione roztopioną czekoladą Pierniki z czekoladą to pomysł na słodką przekąskę . Do dekoracji użyj gotowej, sklepowej masy bądź rozpuszczonej tabliczki czekolady (gorzkiej, mlecznej albo białej). Możesz również samodzielnie stworzyć polewę.   Składniki: 100 gramów masła lub margaryny (pół kostki), 100 gramów cukru pudru, 5 łyżek tłustego mleka, 3 łyżki kakao.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: W rondlu rozpuść masło i mleko. Dodaj cukier puder i kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Ciepłą masą posmaruj pierniczki. Ciastka możesz również całkowicie zamoczyć w czekoladzie. Zrób to, zanim czekolada zastygnie.   Dobra rada: Polewa czekoladowa będzie bardziej błyszcząca, jeśli...

Domek z piernika z lukrem
©jfunk/Fotolia.com
Styl życia
Piernik do jedzenia i dekoracji. Sposoby na smaczne ozdoby bożonarodzeniowe z piernika
Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.

Ozdoby bożonarodzeniowe z piernika ładnie wyglądają i doskonale smakują. Podstawą ich przygotowania jest odpowiednio doprawione, wycięte i upieczone ciasto. Na świątecznym stole możesz postawić piernikową choinkę lub słodką chatkę.   Dekoracje z piernika świetnie sprawdzą się jako gwiazdkowe prezenty . Osoba, która otrzyma słodką ozdobę na pewno doceni fakt, że upominek został przygotowany własnoręcznie . Jak przygotować ciasto na piernik? Podstawą każdej ozdoby piernikowej jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Powinno być aromatyczne i twarde . Dzięki temu piernik będzie ładnie pachniał, dobrze smakował i nie rozpadnie się zbyt szybko.   Składniki (na jedną piernikową chatkę lub choinkę): 250 gramów mąki pszennej, 250 gramów mąki żytniej, 150 gramów masła lub margaryny, 150 gramów miodu, 30 gramów kakao, 2 żółtka jaj, po łyżeczce cynamonu, kardamonu i imbiru , łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki pieprzu.   Składniki na lukier: 2 białka jaj, 300 gramów cukru pudru .   Czas przygotowania: 30 minut   Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj sodę. Masło roztop w rondlu i połącz z miodem, kakao, jajami oraz przyprawami. Wszystkie składniki wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie je rozwałkuj. Z masy wytnij odpowiednie kształty. Pierniki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 12 minut. Białka jaj dokładnie wymieszaj z cukrem pudrem.   Dobra rada: Piernik będzie smaczniejszy, jeśli przed rozwałkowaniem włożysz go do lodówki na pół godziny.   Smacznego! Choinka z piernika z lukrem i kolorowymi kulkami Choinka z piernika jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że z ciasta wytniesz około 10 pierników o takim...

Pierniczki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Pierniczki dla dzieci – przepis
Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.

Pierniczki są jedną z potraw przygotowywanych na święta Bożego Narodzenia. Ciasteczka możesz wykonywać razem ze swoim dzieckiem. Na pewno przyda się dodatkowa pomoc, a także narodzi się nowa, rodzinna tradycja przygotowywania świątecznych pierniczków.   Składniki na pierniczki: 2 kg mąki pszennej; 3 całe jajka i 5 żółtek; 65 dag cukru; 65 dag miodu; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; opakowanie przyprawy do pierników; 4 łyżeczki amoniaku; 10 dag kakao; 35 dag masła; 30 dag smalcu; 0,5 szklanki zimnego mleka; cynamon; pieprz; gałka muszkatołowa .   Składniki na lukier: 30 dag cukru pudru; sok z całej wyciśniętej cytryny; woda. Sposób przygotowania pierniczków:   Amoniak należy rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka, a następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut w większym naczyniu. Następnie wymieszać ze sobą kakao, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników i dodać do nich cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową. Kolejnym krokiem jest ubicie z cukrem 3 całych jaj z 5 żółtkami, i rozpuszczenie masła i smalcu. Ubite jajka z cukrem, rozpuszczony tłuszcz, amoniak z mlekiem i 65 dag miodu należy wlać do sypkich składników i dokładnie i powoli wymieszać rękami. Całość trzeba włożyć do lodówki na jeden dzień. Następnego dnia ciasto należy rozwałkować na grubość 0,5 cm i razem z dzieckiem można formować z niego różne świąteczne ciasteczka. Do formowania ciasta potrzebne będą foremki o różnych kształtach, np. choinki, bałwana, gwiazdki, czy św. Mikołaja. Dziecko z kształtowaniem ciasta powinno sobie doskonale poradzić, a przy tym spędzi czas razem z rodzicami. Po przygotowaniu różnych...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner