Reklama

Z każdym rokiem rośnie liczba osób, które wykluczają z diety mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego – masło, jajka, mleko, żelatynę i inne. Bardzo prawdopodobne więc, że przy każdym świątecznym stole znajdzie się chociaż jeden wegetarianin lub weganin.

Reklama

Już niebawem wybije czas pieczenia bożonarodzeniowych przysmaków – pierniczków, ciasteczek i ciast. Planując świąteczne menu, warto uwzględnić przynajmniej jeden przepis, który nie zawiera produktów odzwierzęcych. Dzięki temu będziemy mogli mieć pewność, że każdy z naszych gości zje coś pysznego.

Wegański piernik

Piernik to typowo świąteczne ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. W tradycyjnym przepisie na piernik znajdują się jednak jajka, mleko, masło – składniki, które weganie i osoby nietolerujące laktozy lub uczulone na jajka, omijają z daleka. Całe szczęście, ciasto można przygotować również w wersji roślinnej. Do jego wykonania potrzebne będą:

  • dwie szklanki mąki,
  • pół szklanki syropu klonowego,
  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • dwie łyżki masła z dowolnych orzechów,
  • 3 łyżki melasy karobowej,
  • pół szklanki ciemnego piwa (najlepiej typu porter),
  • dwie łyżki gorzkiego kakao,
  • przyprawa do piernika,
  • dwie łyżki ulubionego dżemu lub konfitury,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

W jednym naczyniu należy umieścić wszystkie suche składniki, w drugim – mokre. Po wymieszaniu ich zawartości połączyć wszystkie składniki i miksować aż do powstania jednolitej masy. Ciasto piec w keksówce w 180 stopniach Celsjusza, przez około 45 minut.

Ciasto czekoladowo-buraczane

Chociaż pomysł dodania buraczków do ciasta czekoladowego może wydawać się nieco szalony, warto wypróbować ten oryginalny przepis. Do jego wykonania będą potrzebne:

  • dwa ugotowane lub upieczone i starte na tarce buraki,
  • dwie szklanki mąki,
  • pół szklanki oleju kokosowego,
  • pół szklanki dowolnego mleka roślinnego (polecamy migdałowe),
  • ¾ szklanki syropu klonowego,
  • trzy łyżki melasy karobowej,
  • dwie łyżki gorzkiego kakao,
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Połączyć ze sobą zawartość obydwu pojemników i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Po ostudzeniu ciasta można ozdobić je polewą z gorzkiej czekolady.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama