Reklama

Soki oczyszczające mają za zadanie wspomóc naturalne procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie. Zawarte w ogórku, rzodkiewce, marchewce i białej kapuście bogactwo składników odżywczych, błonnika oraz witamin przyspiesza wydalanie zbędnych procesów przemiany materii, oczyszcza krew, jelita oraz usprawnia pracę układu trawiennego. Ważne jest, aby kurację oczyszczania sokami prowadzić przez określony czas ściśle przestrzegając zaleceń, wówczas z pewnością odczujemy korzyści, których oczekujemy.

Reklama

Pamiętaj – przeprowadzając kurację detoksykującą najlepiej jednocześnie stosować lekkostrawną dietę, wyeliminować używki, nie przyjmować suplementów diety, dokładnie szczotkować pod prysznicem całe ciało i przynajmniej przez 30 minut dziennie spacerować na świeżym powietrzu.

Oczyszczanie sokiem z kapusty - przepis

Sok z białej kapusty pij 2 razy dziennie – przed posiłkami, przez 7 dni. Sok ten jest doskonały na detoksykację wątroby oraz jelita grubego.

Czas przygotowania: około 30 minut (wraz z myciem sokowirówki)

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 mała główka białej kapusty,

Przygotowanie:

1. Umyj dokładnie kapustę pod bieżącą wodą, zdejmij i wyrzuć wierzchnie, zwiędnięte liście.

2. Poćwiartuj ją w taki sposób, aby zmieściła się do podajnika sokowirówki.

3. Wyciśnij sok z kapusty. Pamiętaj, aby przelać go do szczelnego – najlepiej szklanego, ciemnego naczynia i przechowywać w lodówce. Jeżeli smak jest zbyt ostry możesz rozcieńczać sok pół na pół z wodą.

Ogórkowy detoks – przepis

Sok z ogórka, rzodkiewki i marchewki zawiera potas oraz fosfor, które szczególnie korzystnie działają na proces oczyszczania nerek. Zawarte w rzodkiewce składniki odżywcze dodatkowo eliminują problemy skórne. Ogórkowy detoks można stosować przez tydzień wypijając zawsze świeży sok na czczo.

Czas przygotowania: około 30 minut (wraz z myciem sokowirówki)

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g rzodkiewki plus pęczek liści,
  • 100 g ogórka zielonego,
  • 100 g marchewki.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie umyj. Ogórka i marchew obierz ze skórki, odetnij korzonki z rzodkiewki.

2. Wrzuć warzywa do podajnika sokowirówki lub wyciskarki i wyciśnij sok. Pij od razu po przyrządzeniu.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama