Reklama

Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.

Reklama

Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało.

Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku

Składniki:

  • 600 gramów buraków,
  • 1 mała cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować),
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia.
  • Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
  • Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli.
  • W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy.
  • Do zasmażki dodaj cebulę i buraki.
  • Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
  • Gotuj około 5 minut, często mieszając.

Smacznego!

Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku

Składniki:

  • 4 buraki,
  • 2 jabłka,
  • pół cebuli,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki.
  • Usuń skórę i „ogonki” z jabłek oraz wydrąż pestki.
  • Warzywa i owoce zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  • Cebule posiekaj w drobną kostkę i dodaj do buraków i jabłek.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Wlej ocet i oliwę z oliwek.
  • Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Smacznego!

Z czym podawać buraki do obiadu?

Sałatka z buraków dobrze smakuje z mięsem, np. schabowym, kotletami mielonymi czy zrazami wołowymi. Buraczki można podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama