Buraczki na ciepło i zimno: przepis na surówkę z buraków i jabłek oraz na ciepło z cebulą i sokiem z cytryny
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.
Buraki ugotowane i obrane ze skórek trze się na tarce z dużymi oczkami. Warzywa podawane na zimno najlepiej smakują z jabłkiem i octem winnym. Buraczki na ciepło podsmaża się na maśle z dodatkiem cebuli i soku wyciśniętego z cytryny. Warzywa można podawać z mięsem i ziemniakami.
Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich ze skórek tylko od razu włóż do garnka. Wody nalej tyle, aby zakryła warzywa. Małe buraki gotuje się około 30 minut, większe – około 1-1,5 godziny. Nakłuj lekko warzywo – jeśli jest miękkie oznacza, że się ugotowało.
Buraczki na ciepło z cebulą, krok po kroku
Składniki:
- 600 gramów buraków,
- 1 mała cebula,
- 4 łyżki masła,
- 1 łyżka cukru (możesz z niego zrezygnować),
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ugotuj buraki i pozostaw do ostygnięcia.
- Obierz warzywa ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozgrzej 2 łyżki masła na patelni i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę.
- Smaż około 1,5 minuty, aż cebula się zeszkli.
- W rondlu roztop 2 łyżki masła, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się połączy.
- Do zasmażki dodaj cebulę i buraki.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
- Gotuj około 5 minut, często mieszając.
Smacznego!
Przepis na surówkę z buraków i jabłek, krok po kroku
Składniki:
- 4 buraki,
- 2 jabłka,
- pół cebuli,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Ugotowane i ostudzone buraki obierz ze skórki.
- Usuń skórę i „ogonki” z jabłek oraz wydrąż pestki.
- Warzywa i owoce zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę i dodaj do buraków i jabłek.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Wlej ocet i oliwę z oliwek.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Smacznego!
Z czym podawać buraki do obiadu?
Sałatka z buraków dobrze smakuje z mięsem, np. schabowym, kotletami mielonymi czy zrazami wołowymi. Buraczki można podawać z kaszą lub gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
- Lubisz jeść buraki? Poznaj właściwości buraka czerwonego!
- Kiszone warzywa wzmacniają odporność! Zobacz, dlaczego warto jeść kiszone buraki.
- Masz problemy z odkrztuszaniem? Polecamy, nasz przepis na syrop z buraka czerwonego.