Reklama

Gorące napary z dodatkiem ziół i miodu rozgrzeją Cię nawet w największe przymrozki. Mają również wiele właściwości zdrowotnych i wzmacniają naszą odporność. Poniżej znajdziecie domowe przepisy na rozgrzewające napoje z tymianku, miodu i imbiru oraz kurkumy.

Reklama

Rozgrzewające napary - właściwości zdrowotne

Pierwszym składnikiem, który często wykorzystywany jest w zdrowotnych napojach jest miód. Ma on niezwykle silne właściwości antybakteryjne, z niektórymi drobnoustrojami radzi sobie lepiej niż antybiotyki. Jednocześnie obniża ciśnienie krwi, leczy wrzody żołądka, przyspiesza gojenie ran i łagodzi ból gardła.

Równie ciekawym składnikiem jest imbir. Ma on wszechstronne zastosowanie, w Azji wykorzystywany jest jako naturalne lekarstwo na przeziębienie, mdłości, a nawet bólu miesiączkowe. Dodatkowo ułatwia trawienie, działa przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie.

Kurkuma z kolei posiada w sobie leczniczy związek o nazwie kurkumina. Pomaga ona w walce z chorobami układu oddechowego, pasożytami, oraz stanami zapalnymi lub niedrożnością układu pokarmowego. Niedawno udowodniono, że kurkuma wspiera również działanie mózgu i może zapobiec chorobie Alzheimera.

Przepis na rozgrzewający napar z tymianku

Jak zrobić napar z tymianku?

  1. Tymianek zalewamy wrzącą wodą.
  2. Kiedy nieco przestygnie dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

Przepis na rozgrzewający napar z miodem i imbirem

  • kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 500 ml wody
  • cynamon
  • kardamon
  • 1/2 pomarańczy

Jak zrobić napar z miodem i imbirem?

  1. Bierzemy korzeń świeżego imbiru o długości 2-3 cm. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Imbir wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy.
  3. Do naparu dodajemy cynamon, kardamon oraz miód. Napój rozlewamy do szklanek i dodajemy po 1-2 plasterki pomarańczy.

Przepis na rozgrzewający napar z kurkumą

  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżka miodu
  • 300 ml wody
  • szczypta chili w proszku lub pieprzu

Jak zrobić rozgrzewający napar z kurkumą?

Kurkumę zalewamy wrzącą wodą. Czekamy aż odrobinę ostygnie i dodajemy miód oraz pieprz. Można również dodać plasterki cytryny lub pomarańczy. Wypijamy ciepły.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama