Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
miska zupy kapuścianej
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia

Dietetyczna zupa kapuściana – zrzucisz 5 kilogramów w tydzień!

Zupa kapuściana jest głównym posiłkiem w popularnej diecie kapuścianej, która umożliwia szybką utratę zbędnych kilogramów. Niestety nie wolno jej stosować dłużej niż 7 dni, gdyż długotrwała prowadzi do niedobór żywieniowych.

Zupa kapuściana jest głównym posiłkiem w popularnej diecie kapuścianej, która umożliwia szybką utratę zbędnych kilogramów. Niestety nie wolno jej stosować dłużej niż 7 dni, gdyż długotrwała prowadzi do niedobór żywieniowych.

Sposobem na szybki spadek masy ciała, nawet o 4-5 kilogramów w ciągu tygodnia jest dieta, której podstawę stanowi zupa kapuściana. Dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, a dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego daje uczucie sytości na długi czas.

Zasady diety kapuścianej

Dieta kapuściana jest świetnym początkiem odchudzania – w tydzień pozwala zrzucić około 5 kilogramów. Jednak jest nieurozmaicona i uboga w białko, wapń oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Z tego powodu można ją stosować najwyżej przez 7 dni. Podstawą diety jest zupa kapuściana, którą można spożywać w nieograniczonych ilościach. Ważne jest, by osoby będące na diecie kapuścianej piły dużo niegazowanej wody mineralnej – przynajmniej 8 szklanek w ciągu doby. Ponadto zaleca się zieloną herbatę i ziołowe herbatki, które działają oczyszczająco na organizm. Produktami zabronionymi są: alkohol, słodycze, napoje gazowane, cukier oraz tłuszcze zwierzęce. W ciągu pierwszych trzech dni diety można spożywać warzywa oraz owoce. Czwartego dnia wprowadza się koktajl z bananem i mlekiem. Od piątego dnia dozwolone są ryż, chude mleko, drób oraz ryby.

Zalety i wady diety kapuścianej

Niewątpliwą zaletą diety kapuścianej jest dostarczanie cennych dla organizmu witamin, zwłaszcza witaminy C oraz składników mineralnych. Ponadto zupa kapuściana jest źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit. W efekcie dochodzi do przyspieszenia przemiany materii – sprzyja to oczyszczaniu organizmu z toksyn. Znaczną wadą diety kapuścianej jest jej monotonność. Jest dietą eliminacyjną, co powoduje, że nie dostarcza wielu ważnych substancji jak chociażby pełnowartościowego białka. Stosowana przez długi czas można być przyczyną niedożywienia.

Przepisy na zupę kapuścianą

Pierwszy przepis

Składniki:

  • główka białej lub włoskiej kapusty,
  • 6 pomidorów,
  • 6 posiekanych cebul,
  • 2 marchewki,
  • 2 papryki,
  • pęczek selera naciowego,
  • przyprawy: pieprz, curry, koper, pietruszka, estragon, oregano, listki laurowe, czosnek, bazylia, kminek, majeranek oraz ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  • Poszatkuj kapustę. Pomidory obierz ze skórki. Pozostałe warzywa pokrój na drobne kawałeczki.
  • Wszystko wrzuć do garnka i zalej trzema litrami wody. Zagotuj.
  • Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.

Drugi przepis

Składniki:

  • kapusta włoska,
  • pół litra pomidorowego przecieru,
  • czerwona i zielona papryka,
  • kostka bulionu warzywnego,
  • 3 cebule,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 3 litry wody,
  • pół łyżeczki kminku, łyżeczka majeranku, kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Kapustę dokładnie umyj i poszatkuj. Wrzuć do garnka.
  • Dodaj przyprawy oraz kostkę bulionową. Wlej wodę i gotuj pod przykryciem przez 15 minut na średnim ogniu.
  • Dodaj pozostałe pokrojone warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Smacznego!

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
główka kapusty
Pixabay/Efraimstochter/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dieta kapuściana – tygodniowa dieta cud
Dieta kapuściana nie jest skomplikowana i opiera się przede wszystkim na jedzeniu specjalnej zupy z kapusty. Nazywana jest także dietą prezydencką, ponieważ niegdyś mówiono, że Aleksander Kwaśniewski właśnie dzięki niej pozbył się wielu kilogramów, co poprawiło jego wizerunek podczas kampanii prezydenckiej.

Dieta kapuściana nie jest skomplikowana i opiera się przede wszystkim na jedzeniu specjalnej zupy z kapusty. Nazywana jest także dietą prezydencką, ponieważ niegdyś mówiono, że Aleksander Kwaśniewski właśnie dzięki niej pozbył się wielu kilogramów, co poprawiło jego wizerunek podczas kampanii prezydenckiej. Właściwości kapusty Dieta kapuściana jest bardzo niskokaloryczna. Dostarcza organizmowi dużo witaminy C i świetnie reguluje pracę jelit. Kapusta ma dużą ilość błonnika, dzięki czemu usprawnia przemianę materii. Dodatkowo jest źródłem potasu, zapewniającego zrównoważoną gospodarkę wodną, likwiduje opuchlizny i wzmacnia serce. Przepis na zupę Tak naprawdę istnieje wiele wariacji na temat zupy kapuścianej. Wszystkie łączą bazowe składniki: główka kapusty włoskiej, 6 cebul, 2 papryki, pęczek selera naciowego, 6 pomidorów.   Na ich bazie gotuje się wywar warzywny, który możemy przyprawić pieprzem, chili, curry, koprem lub czosnkiem. Sól jest absolutnie zakazana! Ugotowaną zupę można trzymać w lodówce przez cały tydzień. Wskazane, żeby podgrzewać ją w małych porcjach. Zupę można jeść do woli – o każdej porze i w każdej ilości. Osoby stosujące dietę prezydencką twierdzą nawet, że im więcej się je zupy, tym bardziej się chudnie . Jadłospis w diecie kapuścianej  Dzień 1: zupa kapuściana, owoce. Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (zabroniona jest kukurydza i rośliny strączkowe); obiadokolacja: dwa ziemniaki w mundurkach. Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa (oprócz ziemniaków), owoce (oprócz bananów). Dzień 4: zupa kapuściana, 4 banany. Dzień 5: zupa kapuściana, 6 pomidorów, 30 dag gotowanego lub pieczonego mięsa. Dzień 6: zupa kapuściana, gotowane lub pieczone mięso bez...

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia
3 propozycje przepysznych dań z boczniaków
Boczniaki świetnie łączą się z daniami skomponowanymi z kapusty, papryki, jajek czy marchwi. Nadają się do sałatek, zup i farszy.

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność. Flaczki z boczniaków Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.   Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: papryka czerwona (2 sztuki), boczniaki (200 g), seler (1 sztuka), por (1 sztuka), marchew (2 sztuki), cebula (2 sztuki), masło (3 łyżki kuchenne), pomidor (1 sztuka), koper, woda (750 ml), sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Sposób przygotowania: Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem. Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski. Por pokrój w talarki. Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez 4 minuty. Oczyść boczniaki i pokrój je w paski. Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią. Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia. Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka. Gotuj całość przez 20 minut. Przelej do talerzy.    Smacznego! Kapusta z boczniakiem i koperkiem Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut   Składniki: kapusta biała (500 g), marchew (1 sztuka), koperek, cebula (1 sztuka), masło (1 łyżka kuchenna), boczniaki (200 g), zioła prowansalskie, pieprz, sól, cytryna (1 sztuka).   Sposób przygotowania:...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner