Reklama

Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Reklama

Wskazówka: jeżeli przed gotowaniem ponacinasz skórkę na każdym ziarenku bobu, wówczas w trakcie gotowania nasiąknie przyprawami, które dodasz do wody. To też najlepszy sposób na gotowanie lekko przesuszonego bobu.

Przepis na wegańską, pożywną sałatkę z bobu, awokado i pomidorów

Składniki:

  • pół kilograma świeżego bobu,
  • połowa małej cebuli cukrowej,
  • 10 pomidorów koktajlowych,
  • 4-6 odsączonych z oleju pomidorów suszonych,
  • pół dojrzałego awokado,
  • drobno posiekany średniej wielkości pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • świeżo mielony pieprz.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

Sposób przygotowania:

  • Opłucz bób pod bieżącą wodą, umieść w rondelku, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 10-20 minut) – pamiętaj, aby nie przykrywać rondelka. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
  • Posiekaj cebulę w piórka i pomidory w ćwiartki. Suszone pokrój w cienkie paski.
  • Wydrąż awokado ze skórki łyżką, pokrój miąższ w dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  • W małej miseczce wymieszaj: syrop klonowy, sos sojowy, ocet, szczyptę pieprzu, oliwę.
  • Obierz bób z łupinek, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, natką pietruszki i dressiniem.

Wegańska sałatka z bobu jest doskonała przekąską, znakomicie sprawdza się też w roli przystawki lub samodzielnego dania np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.

Przepis na pastę z bobu i masła fistaszkowego

Składniki:

  • 2 szklanki bobu ugotowanego w wodzie z dodatkiem sosu sojowego (3 łyżek) i 1 łyżeczki granulowanego czosnku – pamiętaj o nacięciu łupin przed gotowaniem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 5 łyżek neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego,
  • pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki wędzonej.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 30 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz bób z łupin i umieść w dużej misce lub w kielichu blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.

Przygotowana w ten sposób pasta z bobu jest doskonałym smarowidłem do kanapek. Można ją również stosować jako dip oraz dodatek do pieczonych warzyw.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama