Przepisy na wegańskie przekąski z bobu: letnią sałatkę z bobu, awokado i pomidorów i bobową pastę do pieczywa z czosnkiem i masłem orzechowym
Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.
Bób jest nie tylko bardzo zdrowy, m.in. jest bogaty w białko, błonnik oraz kwas foliowy, ale również bardzo sycący i niskokaloryczny. Dzięki maślanej strukturze, jest idealnym składnikiem różnego rodzaju past. Można go ugotować al dente, co sprawia, że ziarna są chrupiące i sprężyste – idealne do sałatek oraz jako samodzielna przekąska.
Wskazówka: jeżeli przed gotowaniem ponacinasz skórkę na każdym ziarenku bobu, wówczas w trakcie gotowania nasiąknie przyprawami, które dodasz do wody. To też najlepszy sposób na gotowanie lekko przesuszonego bobu.
Przepis na wegańską, pożywną sałatkę z bobu, awokado i pomidorów
Składniki:
- pół kilograma świeżego bobu,
- połowa małej cebuli cukrowej,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- 4-6 odsączonych z oleju pomidorów suszonych,
- pół dojrzałego awokado,
- drobno posiekany średniej wielkości pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- świeżo mielony pieprz.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Opłucz bób pod bieżącą wodą, umieść w rondelku, zalej zimną wodą, dodaj łyżkę soli i gotuj do miękkości na wolnym ogniu (około 10-20 minut) – pamiętaj, aby nie przykrywać rondelka. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
- Posiekaj cebulę w piórka i pomidory w ćwiartki. Suszone pokrój w cienkie paski.
- Wydrąż awokado ze skórki łyżką, pokrój miąższ w dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- W małej miseczce wymieszaj: syrop klonowy, sos sojowy, ocet, szczyptę pieprzu, oliwę.
- Obierz bób z łupinek, wymieszaj ze wszystkimi składnikami, natką pietruszki i dressiniem.
Wegańska sałatka z bobu jest doskonała przekąską, znakomicie sprawdza się też w roli przystawki lub samodzielnego dania np. z dodatkiem grzanek czosnkowych.
Przepis na pastę z bobu i masła fistaszkowego
Składniki:
- 2 szklanki bobu ugotowanego w wodzie z dodatkiem sosu sojowego (3 łyżek) i 1 łyżeczki granulowanego czosnku – pamiętaj o nacięciu łupin przed gotowaniem,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 5 łyżek neutralnego w smaku oleju, np. rzepakowego,
- pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki wędzonej.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz bób z łupin i umieść w dużej misce lub w kielichu blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę.
Przygotowana w ten sposób pasta z bobu jest doskonałym smarowidłem do kanapek. Można ją również stosować jako dip oraz dodatek do pieczonych warzyw.
Smacznego!