Zdrowy deser: jak zrobić lody bez mleka, cukru, jaj i tłuszczu
Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.
Domowe lody to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i niskokaloryczne.
Domowe lody bez nabiału, cukru, jaj i tłuszczów nasyconych to idealna propozycja dla wegan, osób z nietolerancją laktozy, alergików oraz wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać.
Domowe lody bananowe z orzechami
Składniki:
- 4 banany (wcześniej zamrożone),
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 2 łyżeczki zmielonej laski wanilii,
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów (na przykład włoskich, ziemnych).
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Banany pokrój na plastry i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
- Zamrożone owoce wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami, oprócz orzechów.
- Miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
- Dodaj orzechy i wymieszaj całość łyżką.
Lody możesz zjeść bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać je w zamrażalniku.
Poziomkowe lody z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych (aby skrócić czas przygotowania możesz je 2 godziny wcześniej zalać wrzątkiem),
- 1/2 szklanki poziomek,
- 1 łyżeczka miodu.
Czas przygotowania: 15 minut (bez czasu mrożenia)
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe zalane wrzątkiem odstaw na około 2 godziny.
- Po tym czasie zmiksuj je na gładką masę i odcedź przez sitko.
- Wymieszaj z kaszą i miodem, miksuj całość.
- Jeśli masa jest za rzadka, możesz dodać więcej kaszy.
- Osobno zmiksuj poziomki.
- Wymieszaj obie masy ze sobą, tak aby utworzyć wzorki z owoców.
- Lody przełóż do plastikowego pojemnika i umieść w zamrażalniku.
- Będą gotowe po około 2-3 godzinach.
Trójwarstwowe lody owocowo-warzywne
Składniki:
- 2 banany,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 liście jarmużu,
- 4 gałązki świeżej pietruszki,
- 2 marchewki,
- garść wiśni,
- 2 listki rozmarynu,
- 2 łyżeczki syropu klonowego.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- 1 banana zmiksuj z połową przygotowanego soku cytrynowego (dzięki temu zachowa ładny, kolor).
- Osobno połącz drugiego banana, jarmuż, pietruszkę, resztę soku z cytryny i łyżeczkę syropu klonowego.
- W trzecim pojemniku zmiksuj marchew, wiśnie, rozmaryn i łyżeczkę syropu.
- W ten sposób uzyskasz 3 warstwy lodów w różnych kolorach – białym, zielonym i czerwonym.
- Masy wykładaj warstwami do pucharków zaczynając od zielonej, a kończąc na czerwonej.
- Gotowe lody wstaw na kilka godzin do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.
Wskazówka: Masy nie mogą być zbyt płynne i powinny mieć podobną gęstość. Dzięki temu łatwiej je będzie nakładać do naczynia.
- Tradycyjne domowe lody można wykonać dodając laskę wanilii. Czy wiesz, jak zrobić domowe lody? Zobacz, przepis na lody bez maszynki o smaku waniliowym.
- Jeśli lubisz czekoladę, zobacz, nasz przepis na ciasto bez jajek i zrób blok czekoladowy z herbatnikami.
- Śmietana, mleko, cukier i jajka wystarczą, aby zrobić pysze lody. Sprawdź, nasz przepis na domowe lody śmietankowe.
- Ciasto czekoladowe z 2 jajek zrobisz w kwadrans, a po 2 kolejnych będzie upieczone. Zobacz dokładny przepis na ciasto z 2 jajek – wilgotne, czekoladowe z korzenną nutą!