Wiosna w płynie - te trzy dietetyczne koktajle dodadzą Ci energii i oczyszczą organizm, zobacz przepisy
Oczyszczanie organizmu na wiosnę za pomocą świeżych koktajli z dodatkiem soków warzywnych i owocowych to doskonały pomysł. Tego rodzaju napoje są gęste i pełne składników odżywczych, dzięki czemu mogą pełnić rolę posiłku lub przekąski. Świetną i bardzo zdrową bazą pod wszelkiego rodzaju smoothie jest woda kokosowa.
Oczyszczanie organizmu na wiosnę za pomocą świeżych koktajli z dodatkiem soków warzywnych i owocowych to doskonały pomysł. Tego rodzaju napoje są gęste i pełne składników odżywczych, dzięki czemu mogą pełnić rolę posiłku lub przekąski. Świetną i bardzo zdrową bazą pod wszelkiego rodzaju smoothie jest woda kokosowa.
Sokowy detoks to ostatnio bardzo modny trend. Odtruwanie organizmu na wiosnę przynosi wiele korzyści - utrata zbędnych kilogramów, wzrost energii i poprawa jakości skóry - to tylko niektóre z nich. Przygotowując koktajle, warto kierować się również własnymi preferencjami smakowymi – w momencie, gdy kuracja sprawia przyjemność, przynosi zdecydowanie lepsze rezultaty.
Wskazówka: oczyszczanie organizmu należy rozpocząć od porzucenia złych nawyków żywieniowych i używek. Tuż przed i w trakcie detoksu nie należy m. in.: palić papierosów, pić alkoholu, spożywać dużych ilości soli, mięsa i słodyczy. Do przygotowania pełnowartościowych koktajli najlepiej używać świeżo wyciskanych np. w sokowirówce soków.
Przepis na pobudzająco-oczyszczający koktajl
z cytrusów, imbiru i jabłka
Składniki:
- 4 pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 150 ml wody kokosowej,
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- jabłko.
Sposób przygotowania:
- Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny – np. używając ręcznej wyciskarki.
- Obierz jabłko i imbir ze skórki, wydrąż gniazda nasienne z jabłka.
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera, wlej wodę kokosową i zmiksuj na gładki koktajl.
Przepis na detoksykujący koktajl
z buraka, cytrusów, oliwy i młodego jęczmienia
Składniki:
- 150 ml świeżego soku z buraka,
- 100 ml świeżego soku z czerwonego grejpfruta,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj. Koktajl ten najlepiej smakuje w wersji schłodzonej.
Zielony koktajl energizujący
z awokado i ogórka
Składniki:
- pół dojrzałego awokado, np. Hass,
- kiwi,
- 200 ml wody,
- 3 cm kawałek imbiru,
- szczypta sproszkowanego chili,
- szczypta cynamonu,
- pół świeżego ogórka szklarniowego,
- jabłko,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wydrąż miąższ z awokado za pomocą łyżki.
- Obierz jabłko i usuń gniazda nasienne.
- Obierz ogórka.
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj.
Smacznego!