Niskokaloryczne sałatki z jarmużem – bogactwo witamin i minerałów. Przepisy
Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.
Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.
Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepach. Można go również uprawiać na polskiej ziemi.
Jarmuż – właściwości i zastosowanie
Jarmuż pochodzi z rodziny roślin kapustnych. Je się długie liście tego warzywa, które tracą gorzki smak pod koniec jesieni. Jarmuż jest niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu, lecz jest bogaty w błonnik i żelazo. Warzywo to jest źródłem witaminy K, więc ma działanie antynowotworowe, poprawia krzepliwość krwi oraz wzmacnia kości. Jarmuż ma wysoką zawartość witaminy C, która odpowiada za odporność i zrównoważony metabolizm. Co ciekawe, jest tam więcej wapnia niż w mleku, więc częste jedzenie tej rośliny zapobiega osteoporozie. Ponadto spożywanie potraw z jarmużem obniża ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża cholesterol.
Jarmuż najlepiej jest podawać po jak najmniejszej obróbce termicznej. Wystarczy kilka minut gotować go na parze lub piec w piekarniku, aby był przyjemniejszy w smaku. Popularne metody przygotowania jarmużu to chipsy, koktajle, zupy czy sałatki.
Sałatka z jarmużu, marchewki i jabłka
Składniki
- 100 g posiekanego jarmużu,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 jabłko,
- 1 kiszony ogórek,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 15 min.
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj, pokrój i osusz jarmuż.
- Jabłko i marchewkę zatrzyj na tarce.
- Por pokrój w prążki, a ogórek w kostkę.
- Połącz wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny oraz jogurt.
- Dodaj sól i pieprz wedle uznania.
Sałatka z jarmużem, pomidorami i marchewką
Składniki:
- szklanka posiekanego jarmużu,
- 3 marchewki,
- 1 pomidor malinowy,
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej).
- Składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego.
Czas przygotowania: 20 min.
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
- Pokrój pomidora, jarmuż i natkę pietruszki.
- Połącz wszystkie składniki.
- Dodaj do siebie składniki na sos i dobrze wymieszaj.
- Zalej warzywa sosem, wymieszaj.
Sałatka z jarmużem, żurawiną, słonecznikiem
Składniki:
- 150 g jarmużu,
- Pół ząbka czosnku,
- pół papryczki chilli,
- 1/3 szklanki żurawiny,
- 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych na patelni),
- 30 g parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- grzanki z masłem.
Składniki na sos:
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pół ząbka czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 25 min.
Poziom trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj jarmuż i oderwij od niego zielone liście.
- Gotuj je przez 4 minuty i odcedź.
- Namocz żurawinę w gorącej wodzie.
- Pokrój czosnek i papryczkę chilli na drobne kawałki.
- Ziarna słonecznika upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
- Podgrzej masło na patelni i usmaż czosnek i papryczkę chili.
- Dodaj jarmuż i smaż przez minutę.
- Dodaj sól i pieprz.
- Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z żurawiną i słonecznikiem.
- Zblenduj żółtko, czosnek i musztardę, aż wszystko nabierze jednakowej konsystencji.
- Stopniowo dodawaj oliwę i sok z cytryny.
- Dodaj stworzony sos do sałatki z warzywami.
- Jedz z grzankami posmarowanymi masłem.
Smacznego!