Reklama

Potrawy z jarmużu są lekkostrawne, zdrowe i pożywne. Warzywo to należy lekko podgrzewać, aby nie straciło swych wartości odżywczych. Przepisy na dania z jarmużem to głównie sałatki, chipsy lub koktajle.

Reklama

Jarmuż jest jednym z najzdrowszych warzyw dostępnych w sklepach. Można go również uprawiać na polskiej ziemi.

Jarmuż – właściwości i zastosowanie

Jarmuż pochodzi z rodziny roślin kapustnych. Je się długie liście tego warzywa, które tracą gorzki smak pod koniec jesieni. Jarmuż jest niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu, lecz jest bogaty w błonnik i żelazo. Warzywo to jest źródłem witaminy K, więc ma działanie antynowotworowe, poprawia krzepliwość krwi oraz wzmacnia kości. Jarmuż ma wysoką zawartość witaminy C, która odpowiada za odporność i zrównoważony metabolizm. Co ciekawe, jest tam więcej wapnia niż w mleku, więc częste jedzenie tej rośliny zapobiega osteoporozie. Ponadto spożywanie potraw z jarmużem obniża ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża cholesterol.

Jarmuż najlepiej jest podawać po jak najmniejszej obróbce termicznej. Wystarczy kilka minut gotować go na parze lub piec w piekarniku, aby był przyjemniejszy w smaku. Popularne metody przygotowania jarmużu to chipsy, koktajle, zupy czy sałatki.

Sałatka z jarmużu, marchewki i jabłka

Składniki

  • 100 g posiekanego jarmużu,
  • 1 marchewka,
  • 1 por,
  • 1 jabłko,
  • 1 kiszony ogórek,
  • sok z cytryny,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 15 min.

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj, pokrój i osusz jarmuż.
  • Jabłko i marchewkę zatrzyj na tarce.
  • Por pokrój w prążki, a ogórek w kostkę.
  • Połącz wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny oraz jogurt.
  • Dodaj sól i pieprz wedle uznania.

Sałatka z jarmużem, pomidorami i marchewką

Składniki:

  • szklanka posiekanego jarmużu,
  • 3 marchewki,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej).
  • Składniki na sos:
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego.

Czas przygotowania: 20 min.

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach.
  • Pokrój pomidora, jarmuż i natkę pietruszki.
  • Połącz wszystkie składniki.
  • Dodaj do siebie składniki na sos i dobrze wymieszaj.
  • Zalej warzywa sosem, wymieszaj.

Sałatka z jarmużem, żurawiną, słonecznikiem

Składniki:

  • 150 g jarmużu,
  • Pół ząbka czosnku,
  • pół papryczki chilli,
  • 1/3 szklanki żurawiny,
  • 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych na patelni),
  • 30 g parmezanu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • grzanki z masłem.

Składniki na sos:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pół ząbka czosnku,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 25 min.

Poziom trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj jarmuż i oderwij od niego zielone liście.
  • Gotuj je przez 4 minuty i odcedź.
  • Namocz żurawinę w gorącej wodzie.
  • Pokrój czosnek i papryczkę chilli na drobne kawałki.
  • Ziarna słonecznika upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Podgrzej masło na patelni i usmaż czosnek i papryczkę chili.
  • Dodaj jarmuż i smaż przez minutę.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z żurawiną i słonecznikiem.
  • Zblenduj żółtko, czosnek i musztardę, aż wszystko nabierze jednakowej konsystencji.
  • Stopniowo dodawaj oliwę i sok z cytryny.
  • Dodaj stworzony sos do sałatki z warzywami.
  • Jedz z grzankami posmarowanymi masłem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama