Party Stories
Jajecznica z grzybami na chlebie
©kab-vision/Fotolia
Styl życia

3 przepisy na pyszne i pożywne potrawy z wiosennych grzybów

Wiosenne grzyby idealnie nadają się do dań pieczonych i smażonych. Można z nich przygotować aromatyczne i pyszne tarty, zapiekanki czy jajecznice.

Wiosenne grzyby idealnie nadają się do dań pieczonych i smażonych. Można z nich przygotować aromatyczne i pyszne tarty, zapiekanki czy jajecznice.

 

Do 2014 roku smardze były objęte w Polsce ścisłą ochroną - nie można było ich zbierać. Dostępne były tylko w marketach w wersji suszonej. W październiku 2014 roku Minister Środowiska zezwolił na ich zrywanie z ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. U naszych sąsiadów w Niemczech i na Słowacji grzyby te nie są pod ochroną.

Tarta ze smardzami i brokułami

Smardze smakują pod każdą postacią. Tarta z grzybami i brokułami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 50 minut

 

Składniki:

  • 200 gramów mąki krupczatki,
  • 100 gramów masła,
  • pół łyżki kuchennej soli,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 3 jajka,
  • 100 mililitrów śmietany kremówki 30%,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • pół łyżki kuchennej szalotki,
  • pół łyżki kuchennej suszonych pomidorów,
  • szczypta chili w płatkach,
  • 1 łyżka kuchenna startego sera litewskiego,
  • 15 świeżych smardzów,
  • 1 brokuł.

 

Sposób przygotowania:

  • Zimne masło posiekaj.
  • Dodaj do niego 200 gramów mąki i soli.
  • Wbij jajko i zagnieć ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz ją, zwiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj lekko posypując mogą.
  • Przełóż je do formy o średnicy 24 centymetrów.
  • Spód ciasta nakłuj widelcem.
  • Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
  • Smardze oczyść i sparz dwukrotnie wrzątkiem.
  • Odsącz grzyby.
  • Brokuł pokrój na małe kawałki i sparz.
  • Śmietanę roztrzep z dwoma jajkami, dodaj ser, posiekaną szalotkę, koperek i resztę przypraw.
  • Gotową masę wylej na podpieczony spód tarty.
  • Na wierzch połóż smardze i pokrojone brokuły.
  • Piecz przez 20 minut w temperaturze 170°C. 

Smacznego!

Jajecznica ze smardzami

Smardze i jajka idealnie do siebie pasują. Doprawione pomidorkami koktajlowymi, cebulką, pieprzem i solą świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 10 minut

 

Składniki:

  • 10 świeżych smardzów,
  • 5 jajek,
  • 1 cebula,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Oczyść i umyj smardze.
  • Odsącz grzyby by nie nasiąkły wodą.
  • Pokrój smardze w krążki.
  • Obierz cebule i posiekaj w kosteczkę.
  • Umyte pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Wrzuć cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodaj grzybów, pomidorów i wbij jajka.
  • Posyp pieprzem i solą do smaku.
  • Mieszaj aż jajka się zetną. 

Smacznego!

Zapiekanka jajeczno-smardzowa w bułkach

Zapiekanka z bułką, smardzami i jajkami nada się na każdy posiłek dnia. Jest niesamowicie aromatyczna i apetyczna.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki:

  • 1 długa bułka lub 4 małe bułeczki,
  • 15 świeżych smardzów,
  • 3 jajka,
  • 200 mililitrów śmietany kremówki 30%,
  • 4 łyżki sera typu feta,
  • 4 łyżki sera typu mozzarella,
  • 1 szalotka,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki oleju ziołowego,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

  • Bułkę pokrój na kromki grubości 1 centymetra.
  • Kromki posmaruj z obu stron olejem ziołowym.
  • Wyłóż nimi dno i boki naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
  • Smardze oczyść, opłucz i pokrój w krążki.
  • Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
  • Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę i grzyby.
  • Smaż aż wyparuje z nich woda i zmiękną, a następnie przestudź.
  • Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i roztrzep widelcem.
  • Dodaj sery, przesmażone grzyby z cebulą, szczypiorek i natkę pietruszki.
  • Dopraw przyprawami według upodobania.
  • Przygotowaną masę wylej na podpieczone bułki.
  • Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C. 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Mężczyzna gotuje w kuchni
©Africa Studio/Fotolia
Styl życia
3 propozycje przepysznych dań z boczniaków
Boczniaki świetnie łączą się z daniami skomponowanymi z kapusty, papryki, jajek czy marchwi. Nadają się do sałatek, zup i farszy.

Boczniaki obniżają poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Niszczą również komórki nowotworowe. Są bogatym źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć boczniaki do swojej diety, jeśli chce się poprawić swoją odporność. Flaczki z boczniaków Flaczki z boczniaków są idealnym pomysłem na zdrowy i pełen wartości odżywczych niedzielny obiad z rodziną.   Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 30 minut   Składniki: papryka czerwona (2 sztuki), boczniaki (200 g), seler (1 sztuka), por (1 sztuka), marchew (2 sztuki), cebula (2 sztuki), masło (3 łyżki kuchenne), pomidor (1 sztuka), koper, woda (750 ml), sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Sposób przygotowania: Marchew, seler, cebule obierz i umyj wraz z porem, papryką, pomidorem i koprem. Marchew, pomidory, cebulę i seler pokrój w paski. Por pokrój w talarki. Rozgrzej na patelni masło i dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez 4 minuty. Oczyść boczniaki i pokrój je w paski. Dodaj grzyby do warzyw i smaż aż się zarumienią. Zalej garnek 750 ml wody, doprowadzając ją do wrzenia. Wrzuć warzywa, grzyby, posiekany koper, sól i pieprz do garnka. Gotuj całość przez 20 minut. Przelej do talerzy.    Smacznego! Kapusta z boczniakiem i koperkiem Jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia dań z grzybów jest kapusta z boczniakiem i koperkiem. Można ją podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40 minut   Składniki: kapusta biała (500 g), marchew (1 sztuka), koperek, cebula (1 sztuka), masło (1 łyżka kuchenna), boczniaki (200 g), zioła prowansalskie, pieprz, sól, cytryna (1 sztuka).   Sposób przygotowania:...

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Przepisy na omlet, placki i sałatkę z dyni
Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.

Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.   Dynia zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia odporność. Ze względu na dużą zawartość cynku zalecana jest parom starającym się o dziecko. Omlet z dyni Omlet jest świetnym daniem na dobry początek dnia . Razem z dynią tworzy pyszne i pożywne danie.   Potrzebujesz: woka , patelni.   Składniki: 800 g dyni , 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 8 jajek , papryka mielona (do smaku), natka pietruszki (do smaku), 200 ml wody, 2 łyżki masła.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Odetnij skórę. Środek dyni pokrój w półksiężyce. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę w woku i podsmaż cebulę z dynią. Dopraw pieprzem i solą. Zalej 200 ml wody i duś przez 10 minut. Jajka wymieszaj z solą i pietruszką. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywa. Wlej jajka i smaż, aż się zetną. Posyp papryką, pieprzem i solą.  Smacznego! Sałatka z dyni Sałatka z dyni jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu (wymaga niespełna pół godziny). Idealnie nada się jako dodatek do dań lub samodzielna potrawa.   Potrzebujesz: garnka, miski, patelni.   Składniki: 800 g dyni, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 150 g wędliny, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, natka pietruszki (do smaku), szczypiorek (do smaku), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku).  ...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner