Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
rodzaje mąki
©vkara/fotolia
Styl życia

Rodzaje mąk pszennych, żytnich i bezglutenowych

Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.

Typ mąki to najważniejszy wskaźnik jakości. Najlepsza jest mąka typu 2000. Używanie różnorodnych mąk sprawia, że potrawy przestają być monotonne. Zyskuje na tym także zdrowie, poprawia się ogólne samopoczucie.

 

Mąki pełnoziarniste sprawią, że będziemy mieć więcej energii i dłużej pozostaniemy syci.

Typ mąki - jakie cechy powinna mieć mąka dobrej jakości

Jakość mąki rozpoznamy po numerze, który widnieje na opakowaniu. Im wyższy typ mąki, tym więcej pozostawia popiołu. Im wyższy numer, tym lepiej dla zdrowia – taka mąka zawiera więcej witamin i minerałów. Typ mąki określa się przez podanie zawartości gramów popiołu na 100 kilogramów mąki. Dla przykładu mąka tortowa (typ 450) zawiera do 0,50% popiołu.

Rodzaje mąk pszennych

  1. Semolina – gruboziarnista mąka, którą otrzymuje się z pszenicy twardej (durum). Semolina to jeden z najzdrowszych rodzajów mąki pszennej – skrobia uwalniana jest powoli, dzięki czemu dłużej pozostajemy syci. Sprawdzi się jako baza do wypieku chleba, ciast i słonych przekąsek, pizzy, makaronów, pierożków tortelloni itp. Zawartość popiołu to nie więcej niż 0,90%.

  2. Orkiszowa – królowa mąk pszennych – ma najwięcej minerałów i witamin. Idealnie nadaje się do wypieku chleba i ciast. Występuje w trzech wersjach: 650, 1100 (chlebowa) i 2000 (razowa).

  3. Mąka pszenna typ 450, 500, 550:

  • typ 450 (mąka tortowa) – idealna do wypieku biszkoptów;
  • typ 500: 1) krupczatka – najlepsza do ciast półkruchych i kruchych; 2) poznańska – najlepsza do pierogów, pizzy, jako baza do zasmażek; 3) wrocławska – do ciasta francuskiego, drożdżowego, naleśników, jako zagęstnik do zup i sosów;
  • typ 550 (luksusowa) – najlepsza do placków smażonych, np. blin.

Mąka pszenna typ 650, 750, 850:

  • typ 650 – wykorzystywana do różnego rodzaju pieczywa;
  • typ 750 i 850 – do wypieku chleba i pizzy.
  1. Mąka pszenna typ 1850:

Jest to mąka graham, zawiera dużo błonnika i otrębów, piecze się z niej pieczywo.

  1. Mąka pszenna typ 2000:

Typ 2000 oznacza mąkę pełnoziarnistą, która zawiera najwięcej witamin, minerałów i błonnika. Stosowana do wyrobów piekarniczych.

Rodzaje mąk żytnich

  1. Mąka żytnia typ 580 – jasna mąka żytnia, najlepsza do wyrobu makaronów.

  2. Typ 720 – mąka pytlowa, sprawdzi się przy wypieku bułek.

  3. Typ 1400 – mąka sitkowa, do wypieku chleba.

  4. Typ 1850 – mąka starogardzka, mąka pełnoziarnista poddawana kilkakrotnemu mieleniu; do wypieku chleba.

  5. Typ 2000 – mąka razowa, do wypieku chleba.

Rodzaje mąk bezglutenowych

  1. Mąka owsiana – doskonała do przyrządzania naleśników i placków mącznych.

  2. Mąka jęczmienna – powstaje z przemiału ziarna jęczmienia, wzbogaca smak chleba na zakwasie.

  3. Mąka ryżowa – powstaje z ryżu, ma delikatnie słodki smak. Można ją używać do wypieków, naleśników, deserów, kotletów wegetariańskich, chleba.

  4. Mąka kukurydziana – ma słodkawy smak, jest dość uniwersalna – zrobimy z niej chleb, naleśniki, ciasta, biszkopty, zagęstnik do zup i sosów.

  5. Mąka gryczana – ma wyczuwalną w smaku nutę goryczki, nadaje się do wyrobu naleśników, makaronu i pieczywa.

     

     

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
chleb ciemny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb graham – jak zrobić? Przepis
Chleb graham można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy dobrej jakości mąka, sól, drożdże i woda, aby można było się cieszyć smakiem prawdziwego, zdrowego chleba graham.

Chleb graham można zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy dobrej jakości mąka, sól, drożdże i woda, aby można było się cieszyć smakiem prawdziwego, zdrowego chleba graham.   Chleb graham może zastępować zwykłe białe pieczywo w codziennej diecie. Jest często wybierany przez osoby odchudzające się, ponieważ ma wiele cennych witamin i minerałów. Właściwości chleba graham Chleb graham wytwarzany jest z grubo mielonej mąki pszennej wysokiej jakości. O jakości mąki można się dowiedzieć, sprawdzając jej typ na opakowaniu – im więcej składników mineralnych, tym lepiej. Zawartość składników mineralnych w mące określa liczba, nazywana „zawartością popiołu”. Im wyższy typ mąki, im więcej zawiera ona substancji mineralnych, tym jest ciemniejsza . Mąka mająca typ 450 doskonale nada się do tortów (nie bez powodu nazywana jest tortową), choć posiada małą ilość składników odżywczych i minerałów bo jedyne 450 g na 100 kg mąki. Natomiast mąka o typie 1850 jest odpowiednia do wypieku chleba graham – zawiera 1850 g składników odżywczych na 100 kg. Najwięcej składników odżywczych, bo aż 2000 g, zawiera mąka razowa. Czy chleb graham tuczy? Wiele osób dbających o sylwetkę nie jada chleba, ponieważ obawia się przytycia. Chleb graham jest pieczywem lekkim, ma delikatny smak, a dodatkowo nie obciąża żołądka tak jak chleb żytni. Przepis na chleb graham Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mąki z pełnego przemiału, 2 łyżki soli, 2 szklanki ciepłej wody, 4 dkg drożdży. Dla urozmaicenia można do mieszanki chlebowej dodać ziarna – mogą to być ziarna słonecznika, sezamu albo lnu.   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy wymieszać i odstawić pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (dobrym sposobem będzie postawienie ciasta blisko...

Pieczywo
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia
Pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste a pieczywo razowe – które najzdrowsze
Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić.

Pieczywo wieloziarniste może być upieczone zarówno z mąki oczyszczonej, zupełnie pozbawionej minerałów, jak i mąki zawierającej otręby. Pieczywo razowe jest zdrowsze od pieczywa wieloziarnistego, ponieważ niezależnie od tego, czy jest to mąka pszenna czy żytnia, zawiera więcej składników mineralnych, otrąb i zarodków niż pieczywo z mąki oczyszczonej – całe ziarno jest grubo mielone. Z kolei pieczywo pełnoziarniste produkowane jest z mąki typu 3000 – ma najwięcej błonnika i wartości odżywczych, niestety bardzo trudno je kupić. Mąka razowa – co to znaczy Nazwa mąka razowa wiąże się z metodą dokonania przemiału – razowa, ponieważ ziarno mieli się tylko raz. Mąka razowa może być pozyskiwana zarówno z pszenicy, jak i żyta (mieli się nie tylko środek ziarna, jak w przypadku mąki pszennej oczyszczonej, lecz także jego osłonkę). Warto wybierać mąkę żytnią, ponieważ zawiera więcej witamin z grupy B niż mąka pszenna. Pieczywo wieloziarniste Jeśli w nazwie wyrobu piekarskiego nie ma określenia mąki , np. bułka żytnia wieloziarnista, to zwykle jest to bułka z oczyszczonej mąki pszennej, wzbogaconej o różne nasiona ( pieczywo może być jedynie nimi posypane z zewnątrz ). Pieczywo wieloziarniste jest mniej wartościowe niż pieczywo razowe i pieczywo pełnoziarniste. Pieczywo razowe Tradycyjne pieczywo razowe produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Najzdrowszy, biorąc pod uwagę pieczywo razowe, jest chleb żytni razowy na zakwasie, z mąki typu 2000 – zawierającej najwięcej minerałów. Jeśli do chleba z mąki razowej dodamy nasion, np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego , to powstanie pieczywo razowe wieloziarniste. Pieczywo pełnoziarniste Pieczywo pełnoziarniste powstaje z całego ziarna z mąki typu 3000. Chleb pełnoziarnisty zawiera o połowę więcej błonnika i wartości odżywczych niż chleb razowy typu 2000 i cztery razy...

ciasto na stolnicy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z mielonego ryżu: jak i do czego użyć
Mąka ryżowa to idealne rozwiązanie dla osób niejedzących pszenicy i ograniczających kalorie w diecie. Jest stosowana od wieków w kuchni azjatyckiej. Stanowi urozmaicenie i ciekawą alternatywę dla mąk pszennych, ziemniaczanych czy kukurydzianych.

Mąka ryżowa to idealne rozwiązanie dla osób niejedzących pszenicy i ograniczających kalorie w diecie. Jest stosowana od wieków  w kuchni azjatyckiej. Stanowi urozmaicenie i ciekawą alternatywę dla mąk pszennych, ziemniaczanych czy kukurydzianych. Właściwości mąki ryżowej Mąkę ryżową pozyskuje się z drobnego bądź grubego mielenia całych lub oczyszczonych ziaren ryżu. Efekt mielenia ciemnego ryżu to pełnoziarnista, bardzo odżywcza mąka, zawierająca do 5 razy więcej błonnika niż uzyskana z ryżu oczyszczonego. Mąka ryżowa to produkt bezglutenowy i o wiele mniej kaloryczny niż mąka pszenna . Dlatego doskonale nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, na diecie odchudzającej oraz alergików. Mąka ryżowa jest lekkostrawna, dietetyczna, bogata w potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B, lignany, fitoestrogeny.  Mąka ryżowa - porady Najtańszym sposobem na uzyskanie mąki ryżowej jest samodzielne jej przygotowanie w blenderze kielichowym, młynku do kawy czy Thermomixie poprzez zmielenie ziaren ryżu na drobniejszy bądź grubszy pył (nie trzeba nawet używać wody). W ten sposób unikniemy również obecności w mące glutenu (w zakładzie produkcyjnym używa się i pakuje także produkty zawierające pszenicę). Przy stosowaniu mąki ryżowej należy pamiętać, że jest ona wydajniejsza od pszennej, idealne będzie więc użycie jedynie 3/4 szklanki zamiast 1 szklanki mąki pszennej. Inna będzie też kleistość wyrobu, trzeba zatem użyć podwójnej liczby jajek lub dodać banana, łyżkę skrobi ziemniaczanej czy mąki z tapioki. Dla zachowania odpowiedniej wilgotności ciasta dodajemy trochę oleju bądź klarowanego masła (łyżeczka na szklankę mąki) . Zastosowanie mąki ryżowej Wstępnie podgotowana (skleikowana - gotowana kilka minut w małej ilości wody) może zastępować gluten w pieczywie, najlepiej w proporcji 100 gramów mąki ryżowej suchej i...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner