3 przepisy na pyszne i pożywne potrawy z wiosennych grzybów
Wiosenne grzyby idealnie nadają się do dań pieczonych i smażonych. Można z nich przygotować aromatyczne i pyszne tarty, zapiekanki czy jajecznice.
Wiosenne grzyby idealnie nadają się do dań pieczonych i smażonych. Można z nich przygotować aromatyczne i pyszne tarty, zapiekanki czy jajecznice.
Do 2014 roku smardze były objęte w Polsce ścisłą ochroną - nie można było ich zbierać. Dostępne były tylko w marketach w wersji suszonej. W październiku 2014 roku Minister Środowiska zezwolił na ich zrywanie z ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni. U naszych sąsiadów w Niemczech i na Słowacji grzyby te nie są pod ochroną.
Tarta ze smardzami i brokułami
Smardze smakują pod każdą postacią. Tarta z grzybami i brokułami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 200 gramów mąki krupczatki,
- 100 gramów masła,
- pół łyżki kuchennej soli,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 3 jajka,
- 100 mililitrów śmietany kremówki 30%,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- pół łyżki kuchennej szalotki,
- pół łyżki kuchennej suszonych pomidorów,
- szczypta chili w płatkach,
- 1 łyżka kuchenna startego sera litewskiego,
- 15 świeżych smardzów,
- 1 brokuł.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj.
- Dodaj do niego 200 gramów mąki i soli.
- Wbij jajko i zagnieć ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz ją, zwiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj lekko posypując mogą.
- Przełóż je do formy o średnicy 24 centymetrów.
- Spód ciasta nakłuj widelcem.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.
- Smardze oczyść i sparz dwukrotnie wrzątkiem.
- Odsącz grzyby.
- Brokuł pokrój na małe kawałki i sparz.
- Śmietanę roztrzep z dwoma jajkami, dodaj ser, posiekaną szalotkę, koperek i resztę przypraw.
- Gotową masę wylej na podpieczony spód tarty.
- Na wierzch połóż smardze i pokrojone brokuły.
- Piecz przez 20 minut w temperaturze 170°C.
Smacznego!
Jajecznica ze smardzami
Smardze i jajka idealnie do siebie pasują. Doprawione pomidorkami koktajlowymi, cebulką, pieprzem i solą świetnie nadają się na smaczne i pożywne śniadanie.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 10 świeżych smardzów,
- 5 jajek,
- 1 cebula,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i umyj smardze.
- Odsącz grzyby by nie nasiąkły wodą.
- Pokrój smardze w krążki.
- Obierz cebule i posiekaj w kosteczkę.
- Umyte pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Na patelni rozpuść masło.
- Wrzuć cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj grzybów, pomidorów i wbij jajka.
- Posyp pieprzem i solą do smaku.
- Mieszaj aż jajka się zetną.
Smacznego!
Zapiekanka jajeczno-smardzowa w bułkach
Zapiekanka z bułką, smardzami i jajkami nada się na każdy posiłek dnia. Jest niesamowicie aromatyczna i apetyczna.
Stopień trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 1 długa bułka lub 4 małe bułeczki,
- 15 świeżych smardzów,
- 3 jajka,
- 200 mililitrów śmietany kremówki 30%,
- 4 łyżki sera typu feta,
- 4 łyżki sera typu mozzarella,
- 1 szalotka,
- 1 cebula dymka,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki oleju ziołowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bułkę pokrój na kromki grubości 1 centymetra.
- Kromki posmaruj z obu stron olejem ziołowym.
- Wyłóż nimi dno i boki naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
- Smardze oczyść, opłucz i pokrój w krążki.
- Cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę i grzyby.
- Smaż aż wyparuje z nich woda i zmiękną, a następnie przestudź.
- Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i roztrzep widelcem.
- Dodaj sery, przesmażone grzyby z cebulą, szczypiorek i natkę pietruszki.
- Dopraw przyprawami według upodobania.
- Przygotowaną masę wylej na podpieczone bułki.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
- Lubisz grzyby w occie? Zobacz, jak zrobić w domu marynowane grzyby. Sprawdź, przepis na grzyby w occie.
- Prawdziwki, oprócz tego, że dobrze smakują, są bogatym źródłem białka, żelaza i fosforu. Zobacz, jak możesz przyrządzić grzyby w domu, wykorzystując przepisy na łatwe dania z prawdziwkami.
- Czy wiesz, jak bezpiecznie kupować grzyby? Zobacz, czym się kierować kupując grzyby.