Przepisy na pigwę z bitą śmietaną, kaszą manną i w postaci ciasta drożdżowego
Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowych zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.
Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowch zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.
Pigwa zawiera aż 15 mg witaminy C na 100 g produktu. Jest również bogatym źródłem potasu (197 mg na 100 g) niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Pigwa z dodatkiem miodu polecana jest na suchy kaszel, przeziębienie, grypę i na wymioty.
Pigwa z bitą śmietaną – przepis na słodki deser
Pomysł na pyszne, gotowane pigwy z dodatkiem goździków i bitej śmietany.
Potrzebujesz:
- rondelka,
- pokrywki.
Składniki (4 porcje):
- 2 owoce pigwy,
- 2 szklanki cukru,
- 4 cytryny,
- goździki (do dekoracji).
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz pigwy i przekrój je na pół.
- Usuń gniazda nasienne.
- Przełóż połówki pigwy do rondla.
- Każdą połówkę posyp połową szklanki cukru i polej sokiem z cytryny.
- Na wierzch ułóż po cztery goździki.
- Przykryj rondel pokrywką i podgrzewaj na dużym ogniu.
- Gdy pokrywka się rozgrzeje, zmniejsz ogień do minimum.
- Podgrzewaj aż pigwy będą miękkie.
- Podawaj schłodzone z bitą śmietaną.
Smacznego!
Pigwa z kaszą manną – kwaskowy deser na każdą porę dnia
Pyszny, kwaskowy deser idealny na spotkanie z przyjaciółmi.
Potrzebujesz:
- dwóch garnków,
- blendera.
Składniki (3 porcje):
- 10 owoców pigwy,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżka galaretki truskawkowej,
- skórka z cytryny (do smaku),
- półtorej szklanki mleka,
- pół szklanki kaszy manny,
- cukier waniliowy (do smaku).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pigwę opłucz i pokrój.
- Wrzuć pigwę do garnka.
- Gotuj w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym, aż pigwa się rozpadnie.
- Dodaj jedną łyżkę galaretki truskawkowej.
- Zblenduj całość na gorąco.
- Kaszę mannę ugotuj na mleku z dodatkiem skórki z cytryny i cukru waniliowego.
- Wylej kaszę na talerz, a kiedy zgęstnieje pokrój ją w kostkę.
- Masę z pigwy wlej do pucharków i włóż kostki kaszy manny.
- Na wierzch kaszy wlej znów masę z pigwy. Gotowe.
Smacznego!
Ciasto drożdżowe z pigwą – propozycja na smaczny deser niedzielny
Ciasto drożdżowe z kruszonką z pigwy świetnie smakuje podane do kawy lub lodów śmietankowych.
Potrzebujesz:
- blachy do pieczenia,
- miski,
- miksera.
Składniki:
- 100 g drożdży,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- garść rodzynek,
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 4 szklanki mąki,
- 200 g pigwy.
Kruszonka
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 200 g margaryny.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąkę.
- Odstaw na 3 godziny.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Dodaj bakalie i pokrojoną pigwę.
- Dokładnie wymieszaj.
- Blachę wysmaruj tłuszczem.
- Ciasto przelej do blachy.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez pół godziny.
- Połącz margarynę z mąką i cukrem.
- Całość ugnieć.
- Gotową kruszonką posyp ciasto po 20 minutach pieczenia. Gotowe.
Smacznego!
- Ze względu na swoje właściwości pigwa nazywana jest polską cytryną. Zawiera bardzo dużo witaminy C. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?
- Pigwa dodana do herbaty sprawia, że napój staje się o wiele zdrowszy. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem. Jak zrobić herbatę z pigwą?
- Dorośli mogą pozwolić sobie na skosztowanie nalewki z pigwy. Jest pyszna i zdrowa. Sprawdź przepis na nią.