Reklama

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowch zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

Reklama

Pigwa zawiera aż 15 mg witaminy C na 100 g produktu. Jest również bogatym źródłem potasu (197 mg na 100 g) niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Pigwa z dodatkiem miodu polecana jest na suchy kaszel, przeziębienie, grypę i na wymioty.

Pigwa z bitą śmietaną – przepis na słodki deser

Pomysł na pyszne, gotowane pigwy z dodatkiem goździków i bitej śmietany.

Potrzebujesz:

  • rondelka,
  • pokrywki.

Składniki (4 porcje):

  • 2 owoce pigwy,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 cytryny,
  • goździki (do dekoracji).

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz pigwy i przekrój je na pół.
  • Usuń gniazda nasienne.
  • Przełóż połówki pigwy do rondla.
  • Każdą połówkę posyp połową szklanki cukru i polej sokiem z cytryny.
  • Na wierzch ułóż po cztery goździki.
  • Przykryj rondel pokrywką i podgrzewaj na dużym ogniu.
  • Gdy pokrywka się rozgrzeje, zmniejsz ogień do minimum.
  • Podgrzewaj aż pigwy będą miękkie.
  • Podawaj schłodzone z bitą śmietaną.

Smacznego!

Pigwa z kaszą manną – kwaskowy deser na każdą porę dnia

Pyszny, kwaskowy deser idealny na spotkanie z przyjaciółmi.

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków,
  • blendera.

Składniki (3 porcje):

  • 10 owoców pigwy,
  • 200 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka galaretki truskawkowej,
  • skórka z cytryny (do smaku),
  • półtorej szklanki mleka,
  • pół szklanki kaszy manny,
  • cukier waniliowy (do smaku).

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pigwę opłucz i pokrój.
  • Wrzuć pigwę do garnka.
  • Gotuj w niewielkiej ilości wody wraz z cukrem trzcinowym, aż pigwa się rozpadnie.
  • Dodaj jedną łyżkę galaretki truskawkowej.
  • Zblenduj całość na gorąco.
  • Kaszę mannę ugotuj na mleku z dodatkiem skórki z cytryny i cukru waniliowego.
  • Wylej kaszę na talerz, a kiedy zgęstnieje pokrój ją w kostkę.
  • Masę z pigwy wlej do pucharków i włóż kostki kaszy manny.
  • Na wierzch kaszy wlej znów masę z pigwy. Gotowe.

Smacznego!

Ciasto drożdżowe z pigwą – propozycja na smaczny deser niedzielny

Ciasto drożdżowe z kruszonką z pigwy świetnie smakuje podane do kawy lub lodów śmietankowych.

Potrzebujesz:

  • blachy do pieczenia,
  • miski,
  • miksera.

Składniki:

  • 100 g drożdży,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • garść rodzynek,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 szklanki mąki,
  • 200 g pigwy.

Kruszonka

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 200 g margaryny.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Do miski wrzuć pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, 4 jajka, olej, mleko i mąkę.
  • Odstaw na 3 godziny.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj bakalie i pokrojoną pigwę.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę wysmaruj tłuszczem.
  • Ciasto przelej do blachy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny.
  • Połącz margarynę z mąką i cukrem.
  • Całość ugnieć.
  • Gotową kruszonką posyp ciasto po 20 minutach pieczenia. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama