Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Tarta z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia

Tarta z truskawkami – pyszny deser w wersji klasycznej lub niskokalorycznej i bezglutenowej

Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.

Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.

 

Zimowe oczekiwanie na świeże owoce sprawia, że pierwsze truskawki pochłaniamy już w drodze ze straganu do domu. Warto wykorzystać je do upieczenia pysznego, pachnącego deseru dla całej rodziny.

Przepis na tartę z truskawkami i serkiem

Jeżeli przed pieczeniem truskawkowej tarty okaże się, że nie mamy w lodówce serka mascarpone, śmiało użyjmy kremowego, delikatnego, homogenizowanego serka waniliowego. Jego słodycz sprawi, że nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości cukru.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki krupczatki,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • sól.

 

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • do ozdoby: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.

 

Czas wykonania: 40 minut (bez czasu pieczenia i chłodzenia ciasta)

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi okrągła blaszka na tartę (23 cm)

 

Sposób przygotowania:

1. Wsypujemy do dużej miski suche składniki ciasta oraz żółtko.

2. Masło siekamy ostrym nożem i jednocześnie mieszamy je z mąką.

3. Wyrabiamy rękami gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i natłuszczamy dokładnie blaszkę do tarty kawałkiem masła.

5. Schłodzone ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykładamy nim formę do tarty i nie przejmujemy się tym, że się rwie.

6. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, dociążamy fasolą lub grochem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.

7. Usuwamy z tarty obciążenie i papier i pieczemy kolejne 15 do 20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru, a następnie studzimy je.

8. Wyjętą z lodówki śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy na sztywno.

9. Powstałą masę mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone lub waniliowym i wykładamy na ciasto.

10. Na wierzchu układamy połówki truskawek i posypujemy tartę płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.

 

* Jeśli chcemy dodatkowo utwardzić ciasto, użyjmy do niego nie tylko żółtka, ale i całego jajka. To białko jaja odpowiada za twardość spodu tarty.

 

* Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić użytą w przepisie mąkę 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki ryżowej.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Naleśniki na słodko z bitą śmietaną
Pixabay/jarmoluk/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Pyszne, puszyste i bardzo sycące naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.

Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.   Rady: Ciasto na naleśniki powinny być gęste. W razie potrzeby użyj więcej mąki. Jeśli nie jesteś pewien, czy dostatecznie dobrze ubiłeś białka, odwróć miskę z pianą do góry – jaja powinny mieć sztywną konsystencję. Ciasto wyjdzie kruche, dlatego przy przewracaniu naleśnika pomóż sobie drewnianą łopatką lub szpachelką. Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej – nie będą przywierać. Przepis na naleśniki z truskawkami – około 7 sztuk Składniki na ciasto: szklanka mąki, szklanka tłustego mleka krowiego, 2 kurze jajka (najlepiej wiejskie), 2 łyżki oleju stołowego, 100 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru trzcinowego , kilka kropel waniliowego aromatu do ciast, szczypta soli. Składniki na nadzienie: 250 gramów serka mascarpone, 250 gramów truskawek (najlepiej świeżych), cukier puder, listki mięty. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek jaj kurzych oraz soli. 2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. 3. Białka połącz delikatnie z masą. 4. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. 5. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki do zupy wlej porcję ciasta naleśnikowego. 6. Ciasto usmaż z dwóch stron na złoty kolor (jeden naleśnik smaży się około 2 minuty). 7. Poczekaj pół godziny aż ciasto trochę ostygnie. 8. Połowę naleśnika posmaruj serkiem mascarpone. 9. Umyj truskawki. 10....

Paweł Płaczek - TakeMyCake.eu
Styl życia
Walentynkowy torcik pełen afrodyzjaków. Przygotuj go już dzisiaj!

Skoro już jutro Walentynki to nie może zabraknąć przepisu z… afrodyzjakami. A za takie uważa się i truskawki, i imbir, i chili. Przygotowałem więc dla Was torcik bezowy ze śmietaną z mleka kokosowego, naszpikowany wręcz podniecającymi składnikami. Po skosztowaniu choć kawałka noc na pewno będzie… seksowna.    Torcik bezowy z truskawkami    bezy 5 białek 250 g drobnego cukru   dodatkowo 150 g konfitury truskawkowej  puszka mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru  sok z 1/2 cytryny  300 g truskawek  2 łyżki mocnego alkoholu  szczypta chili, imbiru, gałki muszkatołowej    Bezy: białka ubijamy na sztywno. Następnie partiami dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna, dzielimy ją na trzy części i wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130°C i pieczemy około 90 minut (z włączonym termoobiegiem). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Truskawki: w garnuszku mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem. Dodajemy umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w ćwiartki truskawki, wsypujemy przyprawy i dusimy około 5 minut. Truskawki przekładamy na sitko ułożone na misce. Sok, który spłynie z truskawek doprowadzamy do wrzenia, dolewamy alkohol i na małym ogniu gotujemy kolejne 5 minut, aż stanie się gęstym syropem.   Śmietana: z mleka kokosowego oddzielamy biały tłuszcz kokosowy od wody kokosowej. Białą gęstą masę ubijamy z cukrem pudrem aż zwiększy objętość, będzie miała konsystencję ubitej śmietany.    Na paterze układamy pierwszy bezowy blat, smarujemy połową konfitury truskawkowej, 1/3 śmietany. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy resztą konfitury, kolejną 1/3...

naleśnik z lodami śmietankowymi i truskawkami
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak przygotować naleśniki na słodko?
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady. Naleśniki czekoladowe z truskawkami Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.   Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, rondelka,  miksera. Składniki na 20 sztuk naleśników: Ciasto: 0,25 kostki masła, 50 g czekolady, szklanka mleka, łyżka cukru waniliowego, 2 jaja, łyżka kakao, 6 łyżek cukru, szklanka mąki, 0,3 szklanki wody gazowanej. Nadzienie truskawkowe: pół kg truskawek, 100 g cukru pudru, pół kg kremowego twarogu,  laska wanilii. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała. Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia. Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner