Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Szklanka z truskawkową lemoniadą
©dusk/Fotolia
Styl życia

Jak zrobić lemoniadę z truskawkami?

Lemoniada truskawkowa to inna wersja podstawowej lemoniady cytrynowej, która jest popularna od niemal 1300 lat. W sklepie dostaniemy lemoniadę w wielu smakach, jednak bardzo często są to napoje zawierające znaczną ilość sztucznych barwników, aromatów, słodzików i konserwantów. Dlatego warto przygotować lemoniadę truskawkową samodzielnie, szczególnie, że jest to proste. Wówczas mamy pewność, co się w niej znajduje oraz możemy dowolnie modyfikować jej smak.

Lemoniada truskawkowa to inna wersja podstawowej lemoniady cytrynowej, która jest popularna od niemal 1300 lat. W sklepie dostaniemy lemoniadę w wielu smakach, jednak bardzo często są to napoje zawierające znaczną ilość sztucznych barwników, aromatów, słodzików i konserwantów. Dlatego warto przygotować lemoniadę truskawkową samodzielnie, szczególnie, że jest to proste. Wówczas mamy pewność, co się w niej znajduje oraz możemy dowolnie modyfikować jej smak.

 

Lemoniadę podaje się schłodzoną i często z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o różnego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, wanilię, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się przede wszystkim z cytrusów ale równie smaczne są te przygotowane z truskawek, rabarbaru, arbuza, ananasów czy brzoskwini.

Lemoniada truskawkowa z waniliową nutą

Czas przygotowania: 10 – 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 1 limonka,
  • 2 szklanki truskawek,
  • 5-6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego – najlepiej, aby był to cukier waniliowy a nie popularny syntetyczny jego zamiennik zawierający wanilinę,
  • 1,5 l wody mineralnej niegazowanej, lekko gazowanej, albo wody filtrowanej lub przegotowanej,
  • lód w kostkach lub kruszony.

Sposób przygotowania:

1. 2 szklanki wody zagotuj w rondelku z cukrem. Gotuj przez 5 minut bez pokrywki.

2. Cytryny i limonkę włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem.

3. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka, w którym podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będą bardziej soczyste.

4. Truskawki umyj i zblenduj ze szklanką wody. Przecedź przez sito, aby pozbyć się czarnych ziarenek.

5. Wlej mus truskawkowy do dzbanka, uzupełnij resztą wody i dodaj syrop cukrowy. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki dodaj lód.

5. Do dzbanka możesz wrzucić plastry cytryny i kulka truskawek do dekoracji.

6. Lemoniadę truskawkową podawaj w wysokich szklankach ze słomką.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Szklanka z lemoniadą
©capacitorphoto/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Prosty przepis na zdrowy napój
Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu.

Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu .   Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy jej różne warianty, niestety „wzbogacone” o sztuczne barwniki, słodziki i konserwanty. Dlatego lemoniadę najlepiej przygotować samodzielnie, co jest dziecinnie proste.   Lemoniadę cytrynową przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny i/lub limonek, pomarańczy, pomelo czy grejpfrutów. Podaje się ją schłodzoną i często również z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o równego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się nie tylko z cytrusów, równie pyszna jest lemoniada truskawkowa, rabarbarowa, arbuzowa, ananasowa, brzoskwiniowa czy imbirowa.   Lemoniada jest napojem bezalkoholowym , często dodawanym do różnego rodzaju drinków i piwa ( shandy, radler, panaché, panasch ). Lemoniada cytrynowa – wersja podstawowa Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 1 kg cytryn, 5-6 łyżek cukru, 2 litry wody mineralnej niegazowanej , filtrowanej lub przegotowanej, lód w kostkach lub kruszony. Przygotowanie: 1. Cytryny włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem. 2. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka w której podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będzie bardziej soczysta. 3. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody i zmieszaj z przygotowaną wodą mineralną, filtrowaną lub przegotowaną, wlej do dzbanka z sokiem, dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj. 4....

Lemoniada w szklance
©bariccan/fotolia
Styl życia
Przepis na lemoniadę z jabłek i agrestu z dodatkiem mięty i wanilii
Na domową lemoniadę potrzeba: jabłek, agrestu, świeżych listków mięty, laski wanilii, cytryny i cukru. Wszystkie składniki gotuje się z wodą w garnku, a następnie przecedza przez sitko. Lemoniadę po schłodzeniu najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną, dodać plastry limonki i dużo kruszonego lodu.

Na domową lemoniadę potrzeba: jabłek, agrestu, świeżych listków mięty, laski wanilii, cytryny i cukru. Wszystkie składniki gotuje się z wodą w garnku, a następnie przecedza przez sitko. Lemoniadę po schłodzeniu najlepiej rozcieńczyć z wodą gazowaną, dodać plastry limonki i dużo kruszonego lodu.   Do gotowej lemoniady zamiast limonki można dodać starty imbir lub plasterki zielonego ogórka. Świeżą miętę można zastąpić syropem miętowym , a cukier – miodem. Napój można podawać w wysokich szklankach z kruszonym lodem i kolorową słomką . Jak zrobić lemoniadę z jabłek i agrestu, krok po kroku Przed przygotowaniem lemoniady przygotuj wcześniej dużo lodu kruszonego lub w kostkach.   Składniki: 250 gramów zielonego agrestu, 250 gramów jabłek, 5 listków świeżej mięty, pół szklanki cukru (około 120 gramów), 1 cytryna, 6 plasterków limonki, 2 szklanki wody (około 500 mililitrów), 1 laska wanilii.   Czas przygotowania: około 2 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Agrest i jabłka umyj w zimnej wodzie. Jabłka przekrój na pół i wykrój środki. Owoce włóż do wysokiego garnka. Cytrynę obierz cienko ze skórki i wyciśnij z niej sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier, miętę i przekrojoną na pół laskę wanilii włóż do garnka. Zalej całość wodą i gotuj około 10-15 min, aż jabłka będą miękkie. Przecedź wszystko przez sitko. Owoce zetrzyj na tarce a miąższ wrzuć do soku. Całość trzymaj w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem rozcieńcz lemoniadę 2 szklankami wody gazowanej (około 500 mililitrów). Do dzbanka włóż plasterki limonki i kruszony...

Składniki do przygotowania lemoniady leżące na stole
©Sunny Forest/Fotolia
Styl życia
Szybki przepis na lemoniadę cytrynową
Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.

Lemoniadę przygotowuje się na dwa sposoby. W pierwszym robi się napój z przegotowanej wody, drugi sugeruje użycie naturalnej wody butelkowanej, np. gazowanej.   Lemoniada to napój z wody, cukru i soku cytrynowego , niekiedy gazowany. Podaje się ją schłodzoną. Często sok cytrynowy jest zastępowany przez inny kwas pochodzenia roślinnego. Lemoniada jest również składnikiem wielu drinków np. shandy, gaseosa, panasch, potsdamer czy russ . Jak zrobić pyszną lemoniadę? Aby przygotować lemoniadę , wystarczy odrobina świeżych owoców cytrusowych, trochę wody, lód i mięta do smaku. Idealnie smakuje podawana w ciepłe i upalne dni .   Składniki na 2 porcje: 0,5 l wody (w zależności od preferencji, gazowana lub nie) , 2 cytryny, 2 łyżeczki cukru trzcinowego , kilka listków mięty, kilka kostek lodu.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cytryny umyj, oczyść i wytrzyj papierem kuchennym. 200 ml wody zagotuj. Do szklanek wsyp cukier i zalej zagotowaną woda. Półtorej cytryny wyciśnij do szklanek i dolej resztę wody. Dokładnie wymieszaj i wrzuć lód. Pozostałą połówką cytryny udekoruj szklanki . Gotowe.   Smacznego! Lubisz cytryny? Poznaj efekty i zasady lemon detox diet - diety cytrynowej . Warto spożywać izotoniki? Napoje izotoniczne: pić czy nie ? Prawidłowe picie wody jest niezwykle istotne. Jak pić wodę na co dzień ?

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner