Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Ciasto truskawkowe
© PhotoSG/Fotolia.com
Styl życia

Na ciepło i na zimno: 2 przepisy na pyszne ciasta z truskawkami

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

 

Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią.

Proste kruche ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 400 gramów truskawek,
  • 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem.
  • Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę.
  • Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy.
  • Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki.
  • Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty, posmaruj masłem i oprósz mąką.
  • Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem.
  • Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto.
  • Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia się ciasta.
  • Na upieczone ciasto połóż resztę świeżych truskawek. Całość posyp delikatnie cukrem pudrem.

Ptysiowy tort z truskawkami

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 200 gramów mąki,
  • 60 gramów masła lub margaryny do pieczenia,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli.

 

Składniki na krem truskawkowy:

  • 500 gramów truskawek,
  • 250 mililitrów kwaśnej śmietany 18%,
  • 300 mililitrów śmietanki 30%,
  • 26 gramów żelatyny w proszku,
  • 4 łyżki cukru pudru.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj wodę z masłem lub margaryną i solą. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka.
  • Papierem do pieczenia wyłóż dwie tortownice o średnicy około 23 centymetrów.
  • Ciasto umieść w szprycy cukierniczej. Wyciskaj je na papier spiralnym ruchem, zaczynając od środka tortownicy. Kształtem ciasto powinno przypominać ślimaka.
  • Ciasto wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pamiętaj, żeby nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia, ponieważ ciasto może opaść.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Truskawki dokładnie umyj, odkrój szypułki. Połowę z przygotowanych truskawek zmiksuj z kwaśną śmietaną i 2 łyżkami cukru pudru. Resztę truskawek pokrój w drobna kostkę.
  • Żelatynę wymieszaj z 3-4 łyżkami zimnej wody, a następnie podgrzej do momentu aż się rozpuści.
  • Ciepłą żelatynę wymieszaj z 50 mililitrami słodkiej śmietanki. Ma to na celu wyrównanie temperatury kremu.
  • Resztę śmietanki i cukru pudru ubij na sztywno mikserem. Następnie wymieszaj ją z żelatyną i musem truskawkowym.
  • Jeden blat ciasta pysiowego włóż do formy i wylej na niego połowę kremu. Na górze ułóż pokrojone świeże truskawki, a następnie wyłóż resztę kremu. Na koniec ułóż drugi blat ciasta i delikatnie dociśnij.
  • Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem możesz je dodatkowo udekorować świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Desery z truskawek
© olyina/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić deser z truskawek: przepis na truskawki z serkiem mascarpone, karmelizowane, z bitą śmietaną i w syropie
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.

Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami. Truskawki z bitą śmietaną Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne: 1 kilogram truskawek, 0,5 litra śmietanki 36%, czubata łyżka cukru pudru, kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku, wiórki kokosowe .   Sposób przygotowania: Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski , przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Truskawki z serkiem mascarpone Składniki na truskawki z serkiem mascarpone: 200 gramów truskawek, 200 gramów mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, listki mięty do dekoracji.   Sposób przygotowania: Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder. Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję. Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić. Truskawki karmelizowane Składniki na truskawki karmelizowane: 1 kilogram truskawek, bazylia, 200 gramów cukru, 2 pomarańcze....

ciasto rafaello
©Olga Gorchichko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie – rafaello, sernik czekoladowy, kawowa tarta
Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.

Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników. Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą. Przepis na ciasto rafaello Potrzebujesz: formy o wymiarach 20x30 cm Składniki: 600 g herbatników maślanych, 200 g miękkiego masła, 150 g wiórków kokosowych. Domowy budyń: 1 litr mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka białego cukru, 2 żółtka jaj. Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania budyniu. Odlej półtorej szklanki mleka. Mleko dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem białym i waniliowym oraz żółtkami jaj np. za pomocą rózgi. Pozostałe mleko zagotuj. Dolej do niego mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj, pamiętając o zamieszaniu co chwilę. Gotowy budyń odstaw z ognia. Przelej go do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Stopniowo i w krótkich odstępach czasu dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle ubijając. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwowo herbatniki naprzemiennie z kremem budyniowym. Powinny powstać 4 warstwy. Na wierzchu ciasta powinna być warstwa kremu. Ciasto obsypuje się wiórkami kokosowymi....

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner