Tarta z truskawkami – pyszny deser w wersji klasycznej lub niskokalorycznej i bezglutenowej
Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.
Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.
Zimowe oczekiwanie na świeże owoce sprawia, że pierwsze truskawki pochłaniamy już w drodze ze straganu do domu. Warto wykorzystać je do upieczenia pysznego, pachnącego deseru dla całej rodziny.
Przepis na tartę z truskawkami i serkiem
Jeżeli przed pieczeniem truskawkowej tarty okaże się, że nie mamy w lodówce serka mascarpone, śmiało użyjmy kremowego, delikatnego, homogenizowanego serka waniliowego. Jego słodycz sprawi, że nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości cukru.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki krupczatki,
- 120 g masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- sól.
Nadzienie:
- 250 g serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego,
- 1/2 kg truskawek,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- do ozdoby: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.
Czas wykonania: 40 minut (bez czasu pieczenia i chłodzenia ciasta)
Stopień trudności: łatwy
Z podanych proporcji wychodzi okrągła blaszka na tartę (23 cm)
Sposób przygotowania:
1. Wsypujemy do dużej miski suche składniki ciasta oraz żółtko.
2. Masło siekamy ostrym nożem i jednocześnie mieszamy je z mąką.
3. Wyrabiamy rękami gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i natłuszczamy dokładnie blaszkę do tarty kawałkiem masła.
5. Schłodzone ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykładamy nim formę do tarty i nie przejmujemy się tym, że się rwie.
6. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na wierzchu kawałek papieru do pieczenia, dociążamy fasolą lub grochem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut.
7. Usuwamy z tarty obciążenie i papier i pieczemy kolejne 15 do 20 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru, a następnie studzimy je.
8. Wyjętą z lodówki śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy na sztywno.
9. Powstałą masę mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone lub waniliowym i wykładamy na ciasto.
10. Na wierzchu układamy połówki truskawek i posypujemy tartę płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
* Jeśli chcemy dodatkowo utwardzić ciasto, użyjmy do niego nie tylko żółtka, ale i całego jajka. To białko jaja odpowiada za twardość spodu tarty.
* Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić użytą w przepisie mąkę 100 g mąki jaglanej, 50 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki ryżowej.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na superszybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto z owocami? Proponujemy 2 przepisy na ciasto z truskawkami.
- Orzeźwiające lemoniady są niezastąpione w upalne letnie dni. Oto przepis na lemoniadę truskawkową z waniliową nutą.
- Wiesz, że istnieje ananasowa truskawka, która zarówno w środku jak i na zewnątrz jest biała? Poznaj białe truskawki o smaku ananasa, czyli pineberry.