Klasyczny przepis na tartę z gruszkami
Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.
Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.
Kaloryczność tarty z gruszkami zależy od tego, jak wiele dodatkowych składników w niej będzie. Porcja tarty gruszkowej z masą budyniową może mieć 300 kcal, ale klasyczna, z posłodzonymi gruszkami, jest już o połowę mniej kaloryczna. Popularne dodatki, np. lody śmietankowe, to także dodatkowe kalorie – około 40 kcal na każdą gałkę.
Klasyczna tarta z gruszkami
Oryginalna tarta z gruszkami to połączenie lekkiego, kruchego spodu z oprószonymi cynamonem kawałkami gruszki. Nie wymaga długich przygotowań.
Przepis na ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 3 łyżki cukru,
- 3/4 kostki schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 3 łyżki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
2. Dodaj posiekane masło.
3. Rozcieraj ciasto w palcach.
4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
5. Wstaw na pół godziny do lodówki.
6. Rozwałkuj na okrąg i przełóż na blachę.
7. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Przepis na nadzienie
Składniki:
- 5 gruszek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki. Przełóż do miski.
2. Dodaj cukier, cynamon i mąkę – wszystko wymieszaj.
3. Przełóż nadzienie na kruche ciasto.
4. Brzegi ciasta załóż do środka.
5. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Upieczone ciasto z gruszką posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Jak jeszcze można przygotować tartę z gruszkami?
Przepis na tartę z gruszkami możesz udoskonalić, dodając do nadzienia jeszcze inne składniki. Gruszka bardzo dobrze komponuje się z czekoladą – nadzienie jest przygotowywane na bazie śmietany kremówki i gorzkiej czekolady, w którą wtapia się owoce. Tarta z gruszkami i czekoladą jest o wiele słodsza. Równie słodkie będzie połączenie owoców z masą budyniową, zrobioną z budyniu śmietankowego lub waniliowego – tarta z gruszkami i budyniem może być dodatkowo na wierzchu udekorowana paskami z deserowej czekolady lub płatkami migdałowymi. Zamiast budyniu można też zrobić kremową masę z serka mascarpone, jajek, odrobiny mleka i cukru. To kruche ciasto możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem lodów.
Wielbiciele bardziej wytrawnych smaków mogą spróbować innego, oryginalnego połączenia, jakim są gruszki i ser. Tarta z gruszkami i serem pleśniowym np. camembert jest dobrym rozwiązaniem na lekką przekąskę – łączy słodycz gruszek ze specyficznym, wyrazistym smakiem sera.
- Szukasz wykwintnego dodatku do drugiego dania? Sprawdź nasze 4 sprawdzone przepisy na gruszki w occie.
- Niskokaloryczne gruszki to bogactwo wielu cennych składników odżywczych i witamin. Poznaj 6 powodów, dla których warto je jeść.
- Jesienne warzywa i owoce doskonale sprawdzają się w roli przetworów. Koniecznie wypróbuj przepis na patisony w occie.