Reklama

Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.

Reklama

Kaloryczność tarty z gruszkami zależy od tego, jak wiele dodatkowych składników w niej będzie. Porcja tarty gruszkowej z masą budyniową może mieć 300 kcal, ale klasyczna, z posłodzonymi gruszkami, jest już o połowę mniej kaloryczna. Popularne dodatki, np. lody śmietankowe, to także dodatkowe kalorie – około 40 kcal na każdą gałkę.

Klasyczna tarta z gruszkami

Oryginalna tarta z gruszkami to połączenie lekkiego, kruchego spodu z oprószonymi cynamonem kawałkami gruszki. Nie wymaga długich przygotowań.

Przepis na ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 kostki schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.

2. Dodaj posiekane masło.

3. Rozcieraj ciasto w palcach.

4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.

5. Wstaw na pół godziny do lodówki.

6. Rozwałkuj na okrąg i przełóż na blachę.

7. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.

Przepis na nadzienie

Składniki:

  • 5 gruszek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki. Przełóż do miski.

2. Dodaj cukier, cynamon i mąkę – wszystko wymieszaj.

3. Przełóż nadzienie na kruche ciasto.

4. Brzegi ciasta załóż do środka.

5. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

6. Upieczone ciasto z gruszką posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Jak jeszcze można przygotować tartę z gruszkami?

Przepis na tartę z gruszkami możesz udoskonalić, dodając do nadzienia jeszcze inne składniki. Gruszka bardzo dobrze komponuje się z czekoladą – nadzienie jest przygotowywane na bazie śmietany kremówki i gorzkiej czekolady, w którą wtapia się owoce. Tarta z gruszkami i czekoladą jest o wiele słodsza. Równie słodkie będzie połączenie owoców z masą budyniową, zrobioną z budyniu śmietankowego lub waniliowego – tarta z gruszkami i budyniem może być dodatkowo na wierzchu udekorowana paskami z deserowej czekolady lub płatkami migdałowymi. Zamiast budyniu można też zrobić kremową masę z serka mascarpone, jajek, odrobiny mleka i cukru. To kruche ciasto możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem lodów.

Wielbiciele bardziej wytrawnych smaków mogą spróbować innego, oryginalnego połączenia, jakim są gruszki i ser. Tarta z gruszkami i serem pleśniowym np. camembert jest dobrym rozwiązaniem na lekką przekąskę – łączy słodycz gruszek ze specyficznym, wyrazistym smakiem sera.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama