Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie
Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.
Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.
Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę.
Pecan pie
Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.
Potrzebujesz:
- formy na tartę,
- papieru do pieczenia,
- ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia,
- garnka,
- miski.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki,
- szczypta soli,
- 1 łyżka cukru,
- 120 g masła,
- 1 żółtko,
- bułka tarta (do posypania formy),
- 30 ml wody.
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła,
- 130 g brązowego cukru,
- 85 g syropu klonowego,
- 85 g syropu złocistego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 300 g orzechów pekan.
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
- Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem.
- Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka.
- Żółtko wymieszaj z wodą.
- Wlej je do mąki.
- Wyrób ciasto.
- Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów.
- Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut.
- Przełóż ciasto do formy.
- Dociśnij na załamaniach.
- Nadmiar ciasta odetnij nożem.
- Wstaw do lodówki na 5 minut.
- Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą.
- Piecz przez 15 minut.
- Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i wyciągnij papier z kuleczkami.
- Piecz kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Sposób przygotowania nadzienia:
- Wybierz kilka orzechów do dekoracji tarty.
- Resztę orzechów posiekaj.
- Do garnka wrzuć masło, cukier, syrop klonowy i złocisty.
- Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
- Odstaw nadzienie by przestygło.
- Jajka roztrzep z ekstraktem i wlej do masy.
- Dodaj orzechy.
- Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Nadzienie przelej do gotowego spodu.
- Udekoruj na wierzchu orzechami.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez pół godziny, aż nadzienie się zetnie. Gotowe.
Smacznego!
- Czy wiesz, ile deserów można przyrządzić z bananów? Sprawdź nasze przepisy na banany w toffie i owsiankę.
- Orzechów nigdy dość! Zobacz pyszne desery z orzechami brazylijskimi.
- Znasz tradycyjne śląskie ciasta? Oto zista, śląska cytrynowa babka. Palce lizać!