Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Przygotowywanie ciasta na blacie w kuchni
©santypan/Fotolia
Styl życia

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem i owocami granatu

Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.

Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.

 

Szpinak, nawet jeśli jest upieczony, ma właściwości antynowotworowe i chroniące przed miażdżycą. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, zapobiega wadom układu nerwowego płodu).

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 90 minut

 

Składniki:

  • metalowa forma (średnica 25 cm),
  • szpinak świeży lub mrożony (450 g),
  • jajka (4 sztuki),
  • cukier (290 g),
  • olej (300 ml),
  • mąka krupczatka (450 g),
  • proszek do pieczenia (3 łyżeczki),
  • pasta z wanilii (5 g),
  • śmietana kremówka (400 ml),
  • cukier puder (2 łyżki kuchenne),
  • galaretka agrestowa.

 

Sposób przygotowania:

  • Jeśli szpinak jest świeży - sparz go wrzątkiem i zblenduj, a jeśli mrożony - rozmroź, odsącz i ewentualnie zmiksuj.
  • Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie miksując dodaj żółtka.
  • Mieszając masę, wlewaj powoli olej.
  • Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj.
  • Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dadaj mąkę do masy jajecznej i zmiksuj.
  • Do całości wrzuć szpinak i wymieszaj łyżką.
  • Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do formy.
  • Wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do 165 °C z opcją termoobiegu.
  • Piecz przez godzinę.
  • Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika.
  • Po 5 minutach wyciągnij z papierem z formy do wystudzenia.
  • Po wystudzeniu obetnij nożem wierzch ciasta.
  • Obcięte ciasto pokrusz palcami nad talerzem.
  • Dół ciasta włóż z powrotem do formy.
  • Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku.
  • Dokładnie wymieszaj ją i wystudź, trzymając w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.
  • Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder.
  • Galaretkę dodaj do śmietany i szybko zmiksuj do połączenia się obu składników.
  • Masę wyłóż na ciasto i posyp okruszkami ciasta.
  • Na wierzch połóż cząstki granatu.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia
Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.   Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C . Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi . Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek . Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu). Muffinki z czarną porzeczką Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami , np. czarną porzeczką.   Potrzebujesz: dwóch misek, foremki na muffinki.   Składniki: pół szklanki czarnych porzeczek, szklanka mleka, 2 jajka, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 125 ml oleju, 125 ml jogurtu naturalnego, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki. W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny. Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj. Foremki napełnij przygotowaną masą. Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki. Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowe. Domowy kisiel z porzeczkami i malinami Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat . Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.   Potrzebujesz: dwóch garnków.   Składniki: 200 ml soku z malin, 200 ml soku z czarnych porzeczek, 200 ml wody, 2 łyżki...

Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner