Party Stories
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Przepisy na potrawy z żurawiną: tartę z serami i ciasteczka z orzechami włoskimi

Podaj żurawinę na obiad – wytrawna tarta z mozzarellą, rokpolem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje doskonale na gorąco i na drugi dzień po upieczeniu.

Podaj żurawinę na obiad – wytrawna tarta z mozzarellą, rokpolem i świeżo zmielonym pieprzem smakuje doskonale na gorąco i na drugi dzień po upieczeniu.

 

Żurawina w kuchni to nie tylko gotowy sos do indyka czy pogryzane wprost z torebki suszone, lekko kwaskowate owoce.

Wytrawna tarta z żurawiną i serami

Spróbuj żurawiny na gorąco w wersji wytrawnej, w połączeniu z ostrymi serami i pieprzem. Tarta podana z odświeżającą sałatą z pomidorkami koktajlowymi i dressingiem to niebo w gębie.

 

Składniki na ciasto (na 6 porcji):

  • 200 gramów mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 100 gramów masła,
  • odrobina soli,
  • 1 łyżka cukru.

 

Składniki na nadzienie:

  • 100 gramów suszonej żurawiny,
  • 150 gramów mozzarelli,
  • 150 gramów sera rokpol,
  • odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

 

Czas wykonania: około godziny (bez czasu chłodzenia ciasta w lodówce)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wyjmij z lodówki masło na około godzinę przed przygotowywaniem tarty – powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Przesiej przez sito mąkę na stolnicę.
  • Umieść na niej masło i posiekaj je drobno nożem.
  • Zrób w mące nieduży dołek i przełóż do niego żółtka, cukier oraz śmietanę.
  • Zagniataj składniki dłońmi kilka minut tak, aby powstała jednolita, miękka i zwarta masa.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i przez około 30 minut chłódź w lodówce.
  • Posyp stolnicę mąką.
  • Rozwałkuj na niej ciasto na placek pięciomilimetrowej grubości.
  • Po owinięciu nim wałka do ciasta, przenieś je do formy do tarty.
  • Zbędne kawałki ciasta, wystające poza brzegi, odetnij nożem.
  • Ponakłuwaj delikatnie ciasto w formie ząbkami widelca i wstaw je jeszcze na 20 minut do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 200° Celsjusza i piecz tartę do zrumienienia przez około 15 minut.
  • Rozłóż na cieście kosteczki sera i suszoną żurawinę i posyp całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Piecz tartę kolejne 10 minut.

Obłędne ciasteczka z żurawiną i orzechami włoskimi (nie tylko na Boże Narodzenie!)

Wypróbuj przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka, godne kuchennej bogini. To doskonały kruchy deser do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy też w podróż.

 

Składniki (na około 50 ciasteczek):

  • 100 gramów suszonej żurawiny,
  • 110 gramów grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 320 gramów mąki pszennej,
  • 100 gramów cukru,
  • 225 gramów miękkiego masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 100 gramów wiórków kokosowych.

 

Czas wykonania: 20 minut (+ 12 minut pieczenia + 2 godziny chłodzenia w lodówce)

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Utrzyj masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem na puszysta masę.
  • Dodaj mleko, sól, esencję waniliową i zmiksuj.
  • Powoli i stopniowo dodawaj mąkę, mieszając.
  • Wmieszaj do ciasta kawałki orzechów i żurawinę (jeśli owoce są zbyt duże – przekrój je na pół).
  • Uformuj z ciasta 2 wałki o długości 30 centymetrów każdy.
  • Zwilż je wodą i dokładnie obtocz w wiórkach kokosowych.
  • Zawiń w folię i chłódź w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
  • Każdy z wałków ciasta potnij ostrym nożem na około czteromilimetrowe plastry.
  • Rozłóż je na papierze do pieczenia, umieszczony na blasze piekarnika.
  • Piecz do zrumienienia - około 12 minut w nagrzanym do 200° Celsjusza piekarniku.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Tarta ze szpinakiem na desce.
©saquizeta/fotolia
Styl życia
2 smaczne przepisy na tartę ze szpinakiem: tarta z serem pleśniowym i tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem. Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.

Kruche ciasto na tartę wałkuje się na stolnicy i piecze w piekarniku około 20 minut. Szpinak dobrze komponuje się z niebieskim serem pleśniowym oraz smażonym kurczakiem . Do każdego przepisu potrzebna jest śmietana 30 procentowa.   Do przygotowania tarty przyda się stolnica, wałek do ciasta oraz forma na tartę (26 centymetrów). Szpinak można wyjąć z zamrażarki około 20 minut wcześniej , żeby nie był twardy. Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym, krok po kroku Składniki na tartę: 240 gramów mąki pszennej (około 2 szklanki), 125 gramów masła (około pół kostki), 2 żółtka, 1/4 szklanki wody lub łyżka śmietany, szczypta soli.   Składniki na nadzienie do tarty: opakowanie mrożonego szpinaku (450 gramów), szklanka śmietany 30 procentowej, opakowanie niebieskiego sera pleśniowego (100 gramów), 2 całe jajka, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 60 minut Poziom trudności: średnie   Sposób przygotowania tarty: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj masło, wodę lub śmietanę, żółtka oraz sól. Całość zagniataj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, ale niezbyt długo – wówczas będzie kruche. Rozwałkuj ciasto i przełóż je delikatnie do formy. Tartę piecz w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni Celsjusza) około 15-20 minut. Po upieczeniu, ciasta nie wyjmuj z foremki.   Sposób przygotowania nadzienia do tarty: Do miski włóż śmietanę, mąkę oraz jajka i wymieszaj. Dodaj szpinak i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wylej nadzienie do upieczonej tarty. Na wierzch dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Całość piecz w piekarniku...

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

Pecan pie
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie
Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.   Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę. Pecan pie Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.   Potrzebujesz: formy na tartę, papieru do pieczenia, ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia, garnka, miski. Składniki na ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 120 g masła, 1 żółtko, bułka tarta (do posypania formy), 30 ml wody. Składniki na nadzienie: 100 g masła, 130 g brązowego cukru, 85 g syropu klonowego , 85 g syropu złocistego, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , 300 g orzechów pekan.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem. Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka . Żółtko wymieszaj z wodą. Wlej je do mąki. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut. Przełóż ciasto do formy. Dociśnij na załamaniach. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Wstaw do lodówki na 5 minut. Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą. Piecz przez 15 minut. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner