Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia
Styl życia

Ile kalorii i jakie wartości ma agrest?

Agrest może być wykorzystany w kuchni (jako surowy owoc lub dżem czy galaretka), a także w kosmetyce (jako oczyszczająca maseczka). Agrest często mylnie traktowany jest jako owoc kwaśny, mimo, że dojrzałe owoce mają słodki smak. W 100 gramach agrestu są 44 kcal.

Agrest może być wykorzystany w kuchni (jako surowy owoc lub dżem czy galaretka), a także w kosmetyce (jako oczyszczająca maseczka). Agrest często mylnie traktowany jest jako owoc kwaśny, mimo, że dojrzałe owoce mają słodki smak. W 100 gramach agrestu są 44 kcal.

W agreście jest wiele witamin

Agrest zawiera szereg witamin, które niezbędne są do właściwego funkcjonowania organizmu, m.in.:

  • witaminę C (korzystnie wpływa na układ odpornościowy, niezbędna jest w procesie odchudzania i jest świetnym antyoksydantem),
  • witaminę A (podobnie jak witamina C, witamina A działa jako przeciwutleniacz),
  • witaminę B1 (wspiera pracę układu nerwowego i krwionośnego),
  • witaminę PP (pomaga również obniżyć niekorzystny poziom złego cholesterolu).

Agrest obfituje w mikro- i makroelementy

Oprócz tego, że w agreście znaleźć można witaminy, jest on też źródłem potrzebnych dla człowieka pierwiastków, m.in..:

  • miedzi (dzięki niej agrest wpływa na wspomaganie pracy mózgu oraz wspomaga ochronę przed wolnymi rodnikami),
  • potasu (zawartość tego pierwiastka w agreście pomaga regulować gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi i pracę nerek),
  • fosforu (agrest wpływa na kondycję kości i zębów),
  • manganu (kobiety w trakcie zespołu napięcia przedmiesiączkowego mogą wspomóc się agrestem, aby ukoić układ nerwowy),
  • magnezu (jedząc agrest można zadbać również o serce),
  • żelaza (agrest uzupełniając niedobory tego składnika w organizmie pozwolin zapobiegać anemii).

Agrest nie tylko do jedzenia, ale też do upiększenia

Przemysł kosmetyczny też korzysta z właściwości agrestu i jego dodatek można spotkać w kosmetykach. W sezonie można wykorzystać owoce agrestu do skomponowania maseczki, która poprawi wygląd skóry, będzie miała działanie oczyszczające i wybielające. Szklankę agrestu dokładnie posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu i nałóż na twarz. Spłucz po 15 minutach.

 

Agrest świetnie nadaje się do przetworów, na przykład zrobienia dżemu czy galaretki.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Młoda kobieta ma nałożoną maskę na pół twarzy.
©Drobot Dean/Stock.adobe.com
Fleszstyle
Peeling i maseczka na twarz z agrestu – domowe sposoby na zmęczoną, pozbawioną blasku i szarą cerę
Maseczka na twarz z agrestu ma działanie przeciwzmarszczkowe i rozjaśniające. Agrest zwiera w sobie bowiem cenny przeciwutleniacz, jak kwas askorbinowy. Owoc jest także źródłem witaminy A i kwasu jabłkowego, które rozjaśniają i odżywiają cerę, nadając jej świeży i zdrowy wygląd.

Maseczka na twarz z agrestu ma działanie przeciwzmarszczkowe i rozjaśniające. Agrest zwiera w sobie bowiem cenny przeciwutleniacz, jak kwas askorbinowy. Owoc jest także źródłem witaminy A i kwasu jabłkowego, które rozjaśniają i odżywiają cerę, nadając jej świeży i zdrowy wygląd.   Sok z agrestu pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wyciąg z owoców poprawia również metabolizm i wzmacnia odporność organizmu.   Agrest – właściwości   Owoce agrestu są bogate w witaminę C , która jest naturalnym antyoksydantem, dzięki czemu hamuje działanie wolnych rodników, a co za tym idzie opóźnia procesy starzenia się . Kwas askorbinowy ma także zdolność rozjaśniania przebarwień i wyrównywania kolorytu skóry. Witamina C pobudza produkcję kolagenu, którego niedobory powodują, że skóra traci elastyczność i jędrność. Witamina A zawarta w agreście wygładza i zmiękcza naskórek oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Owoce są też źródłem kwasów organicznych, jak kwas jabłkowy czy cytrynowy, które które hamują rozwój bakterii i rozjaśniają cerę.   Agrest – zastosowanie w kosmetyce   Przeciwutleniacze zawarte w agreście powodują, że jest on wykorzystywany do produkcji kremów przeciwzmarszczkowych i wygładzających. Kosmetyki z wyciągiem z owoców przeznaczone są również do zmęczonej i szarej cery, z widocznymi przebarwieniami. Agrest jest także wykorzystywany do produkcji toników oczyszczających do skóry z trądzikiem i wypryskami. Kosmetyki do twarzy z zawartością agrestu rozświetlają, wygładzają, oczyszczają, a także rozjaśniają cerę .   Domowa maseczka na twarz z agrestu, krok po kroku...

Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin
Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać. Moczopędne owoce: agrest i truskawka Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.   Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii : bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę. Moczopędne warzywa: seler i pomidor Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.   Pomidory...

olej amla z dodatkami z ajurwedy
©espies/Fotolia.com
Styl życia
Agrest indyjski (amla) – zdrowotne i kosmetyczne właściwości i zastosowanie
Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.

Amla, czyli agrest indyjski, za sprawą swoich cennych właściwości ma szerokie zastosowanie w medycynie, ponieważ działa antybakteryjnie i antywirusowo. Surowiec pochodzący z Indii wykorzystywany jest również w kosmetyce, głównie jako środek odmładzający i usuwający przebarwienia skórne. Olej amla zwalcza łupież oraz wzmacnia i pobudza porost włosów.   Amla, nazywana również liściokwiatem garbnikowym , to roślina, która rośnie w Indiach. Jej owoce mają kwaśny i cierpki smak. W medycynie indyjskiej uważane są za środek na długowieczność. Olejek amla ma delikatnie owocowy i świeży zapach. Agrest indyjski w lecznictwie Agrest indyjski jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego wspiera odporność organizmu i wspomaga w walce z różnego rodzaju infekcjami. Surowiec wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antywirusowe. Naturalna amla powstaje przez namaczanie jej suszonych owoców w oleju mineralnym. Wyciąg z agrestu indyjskiego stosuje się, np. na: zapalenie krtani , biegunkę, wrzody żołądka, żylaki odbytu , gorączkę, zaparcia, cukrzycę. Kwas askorbinowy zawarty w oleju amla wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, a także reguluje ciśnienie krwi. Agrest indyjski wspomaga również proces odchudzania, ponieważ normalizuje poziom cukru w organizmie. Amla w kosmetyce Wyciąg z agrestu indyjskiego działa korzystnie na skórę: rozświetla ją, likwiduje przebarwienia i drobne plamy skórne. Dzięki dużej zawartości witaminy C, neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Olej amla ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów, zwłaszcza skłonnych do łupieżu i podrażnień skóry głowy. Amla – olejek na włosy Olejek do włosów amla rewelacyjnie wpływa na...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner