Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiem i owocami granatu
Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.
Opublikowano: czwartek, 18 sierpnia 2016 07:46
Reklama
Leśny mech to niecodzienna propozycja na smaczne ciasto ze szpinaku i owoców granatu. Przepis jest prosty, a przygotowanie potrawy zajmuje około 90 minut.
Reklama
Szpinak, nawet jeśli jest upieczony, ma właściwości antynowotworowe i chroniące przed miażdżycą. Jest bogaty w potas, żelazo i kwas foliowy (szczególnie potrzebny kobietom w ciąży, zapobiega wadom układu nerwowego płodu).
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- metalowa forma (średnica 25 cm),
- szpinak świeży lub mrożony (450 g),
- jajka (4 sztuki),
- cukier (290 g),
- olej (300 ml),
- mąka krupczatka (450 g),
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki),
- pasta z wanilii (5 g),
- śmietana kremówka (400 ml),
- cukier puder (2 łyżki kuchenne),
- galaretka agrestowa.
Sposób przygotowania:
- Jeśli szpinak jest świeży - sparz go wrzątkiem i zblenduj, a jeśli mrożony - rozmroź, odsącz i ewentualnie zmiksuj.
- Białka ubij z cukrem na puszystą pianę, a następnie miksując dodaj żółtka.
- Mieszając masę, wlewaj powoli olej.
- Dodaj pastę z wanilii i wymieszaj.
- Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dadaj mąkę do masy jajecznej i zmiksuj.
- Do całości wrzuć szpinak i wymieszaj łyżką.
- Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do formy.
- Wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do 165 °C z opcją termoobiegu.
- Piecz przez godzinę.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika.
- Po 5 minutach wyciągnij z papierem z formy do wystudzenia.
- Po wystudzeniu obetnij nożem wierzch ciasta.
- Obcięte ciasto pokrusz palcami nad talerzem.
- Dół ciasta włóż z powrotem do formy.
- Rozpuść galaretkę w 200 ml wrzątku.
- Dokładnie wymieszaj ją i wystudź, trzymając w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.
- Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder.
- Galaretkę dodaj do śmietany i szybko zmiksuj do połączenia się obu składników.
- Masę wyłóż na ciasto i posyp okruszkami ciasta.
- Na wierzch połóż cząstki granatu.
Smacznego!
Reklama
- W domu pojawili się niezapowiedziani goście? Przygotuj błyskawiczny sernik z trzech składników!
- Masz ochotę na domowe wypieki? Sprawdź, nasz przepis na ciasto francuskie z budyniem i ananasem.
- Ciasteczka nie muszą być wyłącznie słodkie. Poznaj dania z żurawiną na słono i słodko.
Reklama
Reklama
Reklama