Reklama

Przepisów na pstrąga z grilla jest wiele, a każdy sprawia, że otrzymujemy smaczne i aromatyczne danie, które sprawdzi się przy rodzinnym obiedzie lub na większym przyjęciu. Pstrąg wyśmienicie smakuje zarówno upieczony w ziołach i pokropiony sokiem z cytryny, jak również grillowany z warzywami.

Reklama

Pstrąg jest rybą słodkowodną, która nierzadko pojawia się na polskich stołach. Rozmaite przepisy na pysznego pstrąga sprawiają, że potrawy z jego udziałem w roli głównej nigdy się nie znudzą. Jest on przede wszystkim polecany osobom z chorobami układu krążenia.

Dlaczego warto jeść pstrąga

Powszechnie obowiązującym zaleceniem żywieniowym w profilaktyce chorób układu krążenia jest spożywanie ryb przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu, gdyż są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spośród ryb słodkowodnych najlepszym źródłem kwasów omega-3 jest pstrąg, który zamieszkuje przejrzyste wody jezior, strumieni i rzek, zwłaszcza górskich. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, wykazują działanie przeciwzakrzepowe i przeciwdziałają powstawaniu arytmii. Obniżają poziom „złego cholesterolu” (frakcja LDL), przez co skutecznie zapobiegają miażdżycy. Ponadto są niezbędne dla prawidłowej funkcji mózgu oraz narządu wzroku.

Wartość odżywcza pstrąga

Pstrąg, oprócz dużej zawartości kwasów omega-3, jest również cennym źródłem pełnowartościowego białka oraz składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, selenu, magnezu, wapnia, potasu i żelaza. Dostarcza również wielu witamin z grupy B. Pstrąg należy do chudych ryb, dlatego w jego składzie jest mniej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K, niż w tłustych rybach morskich.

Przepis na pstrąga z grilla

Przepisów na pstrąga jest bardzo wiele. Można go przygotować na przeróżne sposoby: gotując, smażąc, dusząc, a także piekąc w piekarniku w folii aluminiowej. Latem, gdy rozpoczyna się sezon grillowania, doskonałym pomysłem jest pstrąg z grilla, który świetnie smakuje z grillowanymi grzankami i w towarzystwie warzyw.

Przepis na grillowanego pstrąga z warzywami

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średniej wielkości pstrągi,
  • 1 marchewka,
  • około 6 centymetrów białej części pora,
  • cytryna,
  • masło,
  • koperek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pstrągom odetnij głowę – nie jest to czynność konieczna, dokładnie wypłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pstrągi lekko posól, a następnie skrapiaj – w środku i na zewnątrz sokiem z cytryny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  • Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokrój na półtalarki i dodaj do marchewki.
  • Warzywa zalej wrzącą wodą. Po około minucie odcedź i ochłódź zimną wodą.
  • Do marchewki i pora dodaj 2 łyżki drobno posiekanego koperku, dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • W środku pstrągów umieść po dwa plasterki masła (cienkie) i dużą porcję warzywnego farszu.
  • Całość zawiń w folię aluminiową.
  • Piecz na mocno rozgrzanym grillu przez 10 minut. Później, delikatnie rozchyl folię i piecz kolejne 5-10 minut.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama