Jak zrobić lemoniadę z truskawkami?
Lemoniada truskawkowa to inna wersja podstawowej lemoniady cytrynowej, która jest popularna od niemal 1300 lat. W sklepie dostaniemy lemoniadę w wielu smakach, jednak bardzo często są to napoje zawierające znaczną ilość sztucznych barwników, aromatów, słodzików i konserwantów. Dlatego warto przygotować lemoniadę truskawkową samodzielnie, szczególnie, że jest to proste. Wówczas mamy pewność, co się w niej znajduje oraz możemy dowolnie modyfikować jej smak.
Lemoniada truskawkowa to inna wersja podstawowej lemoniady cytrynowej, która jest popularna od niemal 1300 lat. W sklepie dostaniemy lemoniadę w wielu smakach, jednak bardzo często są to napoje zawierające znaczną ilość sztucznych barwników, aromatów, słodzików i konserwantów. Dlatego warto przygotować lemoniadę truskawkową samodzielnie, szczególnie, że jest to proste. Wówczas mamy pewność, co się w niej znajduje oraz możemy dowolnie modyfikować jej smak.
Lemoniadę podaje się schłodzoną i często z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o różnego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, wanilię, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się przede wszystkim z cytrusów ale równie smaczne są te przygotowane z truskawek, rabarbaru, arbuza, ananasów czy brzoskwini.
Lemoniada truskawkowa z waniliową nutą
Czas przygotowania: 10 – 15 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 szklanki truskawek,
- 5-6 łyżek cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego – najlepiej, aby był to cukier waniliowy a nie popularny syntetyczny jego zamiennik zawierający wanilinę,
- 1,5 l wody mineralnej niegazowanej, lekko gazowanej, albo wody filtrowanej lub przegotowanej,
- lód w kostkach lub kruszony.
Sposób przygotowania:
1. 2 szklanki wody zagotuj w rondelku z cukrem. Gotuj przez 5 minut bez pokrywki.
2. Cytryny i limonkę włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem.
3. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka, w którym podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będą bardziej soczyste.
4. Truskawki umyj i zblenduj ze szklanką wody. Przecedź przez sito, aby pozbyć się czarnych ziarenek.
5. Wlej mus truskawkowy do dzbanka, uzupełnij resztą wody i dodaj syrop cukrowy. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia. Po wyjęciu z lodówki dodaj lód.
5. Do dzbanka możesz wrzucić plastry cytryny i kulka truskawek do dekoracji.
6. Lemoniadę truskawkową podawaj w wysokich szklankach ze słomką.
Smacznego!
- Szukasz owoców, które są inne niż wszystkie? Poznaj białe truskawki o smaku ananasa, czyli pineberry.
- Potrzebujesz pomysłu na dietetyczne i jednocześnie bezglutenowe ciasto owocowe? Oto nasz przepis na tartę truskawkami.
- Owocowe ciasto w dwóch odsłonach. Wypróbuj 2 przepisy na ciasta truskawkowe.