Sos śmietanowy do kurczaka można przyrządzać na różne sposoby, ale warto zadbać o to, żeby jego smak był wyrazisty, bo to właśnie sos nadaje ton całemu daniu. Sekret tkwi w składnikach – kurczak w śmietanie nie może się obyć bez dodatku włoszczyzny i ziół. Proporcje trzeba jednak dobrze wyważyć, bo kurczak w sosie śmietanowym to delikatne danie, w którym najbardziej wyrazisty powinien być smak samej śmietany.

Reklama

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym można podawać zarówno z ryżem, jak i z makaronem, lecz ten drugi daje więcej możliwości – wielkość i kształt można dobrać według upodobania.

Przepis na kurczaka w sosie śmietanowym

Składniki na kurczaka w sosie śmietanowym

  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 300 ml śmietany 30%,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • kilka łodyżek świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym?

1. Cebulę i czosnek posiekaj w bardzo drobną kostkę, a umyty i osuszony filet w cienkie paski.
2. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
3. Na patelnię z cebulą i czosnkiem wrzuć pokrojony filet i smaż wszystko do momentu, aż mięso zmieni kolor. Od czasu do czasu mieszaj.
3. Mięso zalej śmietaną, wymieszaj i smaż na wolnym ogniu przez ok. 2 min.
4. Posiekaj natkę pietruszki i wrzuć ją do gotowego sosu.
5. Dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz ziołami prowansalskimi i gotuj jeszcze przez ok. 2 min.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama