Reklama

Jajecznica z kurczakiem i dodatkami to bardziej treściwa i pożywna wersja tradycyjnej jajecznicy z rozmąconych i usmażonych na patelni jajek doprawionych solą i pieprzem. Jajecznica z kurczakiem jest urozmaiceniem, a nie wymaga ani dużego nakładu siły, ani czasu.

Reklama

Rada – ławo obierzesz pomidora jeśli natniesz delikatnie skórkę ostrym nożem i polejesz warzywo wrzątkiem. Pod wpływem wrzątku skórka odejdzie od miąższu i bez trudu da się ją ściągnąć.

Czas przygotowania – 20 minut

Stopień trudności – łatwe

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • ostrego noża,
  • deski do krojenia,
  • ręcznika kuchennego,
  • drewnianej łopatki.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z filetu z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • ½ pęczku szczypiorku,
  • 5 jaj,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na drobne kawałeczki.
  • Na patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć na nie mięso. Polędwiczki oprósz solą i białym pieprzem i obsmaż na złoto.
  • Pomidora obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Kiedy kurczak jest już usmażony dodaj pomidory. Całość smaż ok. 2 minut.
  • Szczypiorek posiekaj na drobno.
  • Następnie na patelnię wbij jaja. Dodaj połowę szczypiorku i energicznie zamieszaj drewnianą łopatką. Jajecznicę smaż dotąd, aż jajka osiągną odpowiedni dla ciebie poziom wysmażenia.
  • Gotową jajecznicę z kurczakiem wyłóż na talerz i posyp pozostałym szczypiorkiem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama