Reklama

Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.

Reklama

Czekolada zapobiega zakrzepom krwi i zawałom serca. Dodatkowo neutralizuje działanie złego cholesterolu. Jest źródłem składników pobudzających wytwarzanie w organizmie hormonu serotoniny (dodaje wigoru, energii, likwiduje zmęczenie i poprawia nastrój). Czekolada jest bogata w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia sprawność intelektualną).

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

Wystarczy niecały kwadrans, by przygotować wyśmienity napój czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Każdy kto go spróbuje, od razu się w nim zakocha.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • rękawa cukierniczego,
  • małego rondelka.

Składniki:

  • 300 ml mleka 3,2 %,
  • 130 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • cukier puder (do smaku),
  • kakao (do smaku),
  • 250 g czekolady gorzkiej.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Wskazówki: Zamiast kakao wierzch bitej śmietany możesz oprószyć odrobiną czekolady lub cynamonu.

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj garnek.
  • Wlej do niego mleko i śmietankę.
  • Zacznij gotować.
  • Zetrzyj czekoladę nad gotującym się mlekiem i śmietaną.
  • Gdy czekolada się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
  • W rondelku ubij śmietanę.
  • Na koniec dodaj do niej trochę cukru pudru.
  • Nałóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego.
  • Nalej czekolady do pucharków.
  • Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż bitą śmietanę.
  • Oprósz z wierzchu kakao. Gotowe.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama