Reklama

Mleko czekoladowe czy też napój kakaowy to wysokoenergetyczny napój regenerujący siły.

Reklama

Mleko czekoladowe jest nie tylko przysmakiem dzieci, ale również sportowców. Po treningu pomaga zregenerować mięśnie, a dzięki optymalnemu połączeniu białek i węglowodanów pozwala uzupełnić składniki odżywcze po wysiłku.

Przepis na domowe mleko czekoladowe – wersja czekoladowa

Składniki:

  • 30 g gorzkiej czekolady,
  • 250 ml mleka,
  • do smaku przyprawy, np. cynamon, imbir, kardamon

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę rozdrobnić, aby łatwiej rozpuściła się w mleku.
  • Do ciepłego mleka dodać czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści.
  • Gotowy napój posypać przyprawami wedle uznania. Można podawać na ciepło lub zimno.

Przepis na domowe mleko czekoladowe – wersja kakaowa, czyli napój kakaowy

Składniki:

  • 2 łyżki kakao w proszku,
  • 250 ml mleka,
  • do smaku przyprawy, np. cynamon, imbir, kardamon,
  • opcjonalnie można posłodzić miodem.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kakao dodać do mleka, zamieszać aż do momentu rozpuszczenia się kakao, można podgrzewać na niewielkim ogniu.
  • Doprawić do smaku wybraną przyprawą: cynamonem, imbirem lub kardamonem.
  • Można dosłodzić napój miodem, jednak aby miód nie utracił wartości odżywczych temperatura napoju nie powinna być wyższa niż 40 stopni Celsjusza.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama