Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
kawałki łososia z cytryną
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Co jeść na diecie bez nabiału? Zastępniki produktów mlecznych

Nietolerancja laktozy, alergia na krowie mleko, weganizm – to niektóre z powodów, dla których coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie nabiału z diety. Jest to zadanie niełatwe, ale można znaleźć coraz więcej informacji i produktów, które pomogą skomponować dietę bez nabiału.

Nietolerancja laktozy, alergia na krowie mleko, weganizm – to niektóre z powodów, dla których coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie nabiału z diety. Jest to zadanie niełatwe, ale można znaleźć coraz więcej informacji i produktów, które pomogą skomponować dietę bez nabiału.

Zastępniki nabiału

Nabiał jest źródłem białka, wapnia oraz witaminy D. Białko można czerpać z ryb, mięs czy roślin strączkowych. Pierwszymi oznakami niedoboru wapnia mogą być bóle w stawach i skurcze mięśni, spowolnienie tętna i mrowienie lub drętwienie rąk i nóg. Również niedobory witaminy D prowadzić będą m.in. do problemów ze stawami i kośćmi, osłabienia odporności organizmu i zmniejszonego apetytu. Zatem osoby, które są na diecie niezawierającej nabiału i zauważą któreś z powyższych objawów, powinny znaleźć inne źródła brakujących elementów, najlepiej z naturalnych produktów.

Skąd czerpać witaminę D?

W lecie łatwiej o zachowanie właściwego poziomu witaminy D w organizmie, gdyż pod wpływem ekspozycji na promienie słoneczne, skóra człowieka wytwarza właśnie tę witaminę. Jeśli chodzi o źródła pokarmowe, to ryby koniecznie muszą znaleźć się w diecie osób stroniących od nabiału. Zwłaszcza tłuste ryby morskie mają w sobie dużo witaminy D. Węgorz, łosoś, śledź czy makrela powinny na stałe zagościć na stole. Są one także źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, dlatego korzystnie wpłyną na pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Dobrze mieć na uwadze, że alkohol bardzo utrudnia wchłanianie witaminy D z pokarmów.

Skąd czerpać wapń?

Źródłem wapnia są na przykład:

  • sardynki w oleju (330 mg na 100 g),
  • nasiona amarantusa (248 mg na 100 g),
  • migdały (239 mg na 100 g),
  • tofu marynowane (220 mg na 100 g),
  • figi suszone (203 mg na 100 g),
  • liście pietruszki (193 mg na 100 g),
  • orzechy laskowe (186 mg na 100 g).

Wapń można czerpać także z jarmużu, suszonych moreli, pistacji czy nasion słonecznika. Przy wyborze wody mineralnej można zasugerować się zawartością wapnia i wybrać tę, która zawiera go najwięcej. Należy pamiętać również, że warzywa zawierające szczawiany (np. szpinak) obniżają zdolność wchłaniania wapnia przez organizm.

 

Dobrze skomponowana dieta, również bez obecności nabiału, może zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze.


szklanka mleka czekoladowego
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić domowe mleko czekoladowe?
Mleko czekoladowe czy też napój kakaowy to wysokoenergetyczny napój regenerujący siły.

Mleko czekoladowe czy też napój kakaowy to wysokoenergetyczny napój regenerujący siły.   Mleko czekoladowe jest nie tylko przysmakiem dzieci, ale również sportowców. Po treningu pomaga zregenerować mięśnie , a dzięki optymalnemu połączeniu białek i węglowodanów pozwala uzupełnić składniki odżywcze po wysiłku. Przepis na domowe mleko czekoladowe – wersja czekoladowa Składniki: 30 g gorzkiej czekolady , 250 ml mleka, do smaku przyprawy, np. cynamon, imbir, kardamon Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czekoladę rozdrobnić, aby łatwiej rozpuściła się w mleku. Do ciepłego mleka dodać czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Gotowy napój posypać przyprawami wedle uznania. Można podawać na ciepło lub zimno. Przepis na domowe mleko czekoladowe – wersja kakaowa, czyli napój kakaowy Składniki: 2 łyżki kakao w proszku, 250 ml mleka, do smaku przyprawy, np. cynamon, imbir, kardamon , opcjonalnie można posłodzić miodem. Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kakao dodać do mleka, zamieszać aż do momentu rozpuszczenia się kakao , można podgrzewać na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku wybraną przyprawą: cynamonem, imbirem lub kardamonem. Można dosłodzić napój miodem, jednak aby miód nie utracił wartości odżywczych temperatura napoju nie powinna być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Smacznego! Szukasz pomysłów na obiad? Przygotuj ciasto naleśnikowe na mleku roślinnym . Nie tolerujesz laktozy? Spróbuj ciasta naleśnikowego bez mleka . Jeśli nie jesz nabiału, oto coś dla ciebie. Uzupełnij witaminę D na diecie bez nabiału i jedz nasiona amarantusa, suszone figi, orzechy laskowe, liście pietruszki. Nie kupuj niezdrowego i...

naleśnik z lodami i czekoladą
Flickr/Chris Barber/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Przepis na ciasto naleśnikowe bez mleka krowiego
Istnieje możliwość przygotowania ciasta naleśnikowego bez użycia mleka krowiego. Zastępuje się je mlekiem roślinnym. W świecie medycyny trwa spór o to, czy mleko krowie jest zdrowe i czy warto je pić. Zwolennicy podkreślają, że jest ono źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie, natomiast przeciwnicy głoszą szkodliwość tłuszczu zawartego w mleku i przypominają o braku tolerancji laktozy u osób dorosłych. W związku z podziałem opinii warto zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jeśli nie domaga się on mleka krowiego, nie musisz rezygnować z naleśników, ponieważ można je z powodzeniem przygotować bez użycia tego składnika.

Istnieje możliwość przygotowania ciasta naleśnikowego bez użycia mleka krowiego. Zastępuje się je mlekiem roślinnym. W świecie medycyny trwa spór o to, czy mleko krowie jest zdrowe i czy warto je pić. Zwolennicy podkreślają, że jest ono źródłem wapnia i zapobiega osteoporozie, natomiast przeciwnicy głoszą szkodliwość tłuszczu zawartego w mleku i przypominają o braku tolerancji laktozy u osób dorosłych. W związku z podziałem opinii warto zachować zdrowy rozsądek i wsłuchać się w potrzeby swojego organizmu. Jeśli nie domaga się on mleka krowiego, nie musisz rezygnować z naleśników, ponieważ można je z powodzeniem przygotować bez użycia tego składnika.   Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, 2 misek, ściereczki, chochli.   Składniki na 4 porcje: 2 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mleka roślinnego (sojowego, migdałowego, ryżowego), 2 jajka, szczypta soli.   Sposób przygotowania: W jednej misce połącz mleko, jaja i masło, a w drugiej składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Połącz zawartości obu misek, wymieszaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na kwadrans. Po upływie 15 minut ciasto jest gotowe do smażenia. Na rozgrzaną patelnię wlewaj porcję ciasta (chochlę) i smaż z każdej strony około 2 minut.   Smacznego! Oto inspiracja na danie dla dzieci. Ciasto naleśnikowe bez mleka dla nietolerujących laktozę. Szukasz źródeł witaminy D? W diecie bez nabiału pamiętaj o tłustych rybach. Lubisz kaszę jaglaną? Wypróbuj przepis na domowe mleko z kaszy jaglanej . Moczenie migdałów uwalnia ich wartości odżywcze. Zrób samodzielnie mleko migdałowe do ciast, deserów i shake'ów....

Szklanka mleka
©davizro photography/Fotolia
Styl życia
Domowy sposób na mleko jaglane: zrób je sama
Mleko jaglane - gęste, słodkie, kremowe, a do tego bardzo zdrowe – zawiera witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Można je wykonać w domu z kaszy jaglanej, wody i miodu.

Mleko jaglane - gęste, słodkie, kremowe, a do tego bardzo zdrowe – zawiera witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Można je wykonać w domu z kaszy jaglanej, wody i miodu.   Na rynku dostępne są różne rodzaje mleka roślinnego – sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, gryczane, kokosowe. Nie zawsze niestety odpowiada ono preferencjom smakowym, jest dość drogie – koszt to około 8 - 9 zł za litr , a do tego może się okazać niezdrowe i tłuste. Warto zatem sięgnąć po domową metodę przygotowania mleka roślinnego. Bardzo tanim (jego koszt to jedynie 2 zł) i prostym w przygotowaniu jest mleko jaglane. Dodatkowo wszystkie składniki do jego zrobienia znajdziemy w każdej kuchni. Dla kogo mleko jaglane? Mleko jaglane to doskonały wybór dla wegan, osób z nietolerancją laktozy występującej w mleku krowim oraz wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Można je wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, deserów czy kremowych smoothie. Doskonale nadaje się także do zagęszczania zup i sosów. Jak przygotować mleko jaglane? Do przygotowania mleka jaglanego będą potrzebne: jedna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , dwie szklanki wody, dowolna substancja słodząca – polecany jest miód, ale można wykorzystać zamiennie syrop z agawy, suszone daktyle czy ksylitol. Aby uzyskać waniliowy smak można dodać kawałek laski wanilii. Według uznania można także wykorzystać orzechy nerkowca, migdały, słonecznik czy sezam.   Przygotowanie mleka należy rozpocząć od ugotowania szklanki kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody. Kasza powinna się gotować około 10 minut, a przez kolejne 10 minut stać pod przykryciem, aby mogła wchłonąć całą wodę. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy dodatek słodzący i przy użyciu blendera...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner