Reklama

Domowe lody bananowe to pomysł na szybki i łatwy w wykonaniu deser. Można przygotować je przy użyciu maszynki lub bez jej pomocy. Deser nie zawiera jaj. Delikatne, aksamitne lody mogą posłużyć jako dodatek do koktajli lub ulubionych wypieków.

Reklama

Do własnoręcznie wykonanych lodów możesz dodać odrobinę masła orzechowego lub czekoladowego. Składnik nieco zmieni smak deseru i sprawi, że lody będą miały bardzo ciekawy orzechowo-bananowy aromat.

Przepis na lody bananowe z maszynki

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

  • 2 banany,
  • 35 g cukru,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%.

Sposób wykonania:

1. Banany obierz ze skórki i usuń czarne gniazda z końcówek miąższu.

2. Owoce pokrój w plasterki i wrzuć do wysokiego naczynia.

3. Do bananów dodaj cukier, śmietankę i sok z cytryny.

4. Całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.

5. Mus wstaw na całą noc do lodówki.

6. Następnego dnia wyjmij krem z lodówki i przełóż do maszynki do lodów.

7. Lody w maszynce kręć zgodnie z instrukcją. Lody powinny uzyskać odpowiednią konsystencję po upływie około 20 minut.

Przepis na lody bananowe bez maszynki

Czas wykonania: 10 minut

Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

Sposób wykonania:

1. Banany obierz ze skórki i usuń czarne gniazda z końcówek miąższu.

2. Owoce pokrój w cienkie plasterki, włóż do plastikowego pojemnika i schowaj do zamrażarki na 2-3 godziny.

3. Po tym czasie banany wyjmij z zamrażarki i odstaw na 5-8 minut, aby delikatnie zmiękły.

4. Owoce przełóż do wysokiego naczynia i dodaj pozostałe składniki.

5. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.

6. Lody od razu przełóż do małych miseczek, udekoruj liściem melisy lub wiórkami gorzkiej czekolady. Podawaj od razu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama