Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Naleśniki na słodko z bitą śmietaną
Pixabay/jarmoluk/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Pyszne, puszyste i bardzo sycące naleśniki z truskawkami

Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.

Naleśniki z truskawkami to pyszny deser, który można zrobić w godzinę. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z kremowym serkiem i truskawkami to pomysł na danie, które wykona nawet początkujący kucharz.

 

Rady:

  • Ciasto na naleśniki powinny być gęste. W razie potrzeby użyj więcej mąki.
  • Jeśli nie jesteś pewien, czy dostatecznie dobrze ubiłeś białka, odwróć miskę z pianą do góry – jaja powinny mieć sztywną konsystencję.
  • Ciasto wyjdzie kruche, dlatego przy przewracaniu naleśnika pomóż sobie drewnianą łopatką lub szpachelką.
  • Naleśniki najlepiej smażyć na patelni teflonowej – nie będą przywierać.

Przepis na naleśniki z truskawkami – około 7 sztuk

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • szklanka tłustego mleka krowiego,
  • 2 kurze jajka (najlepiej wiejskie),
  • 2 łyżki oleju stołowego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego,
  • kilka kropel waniliowego aromatu do ciast,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 250 gramów truskawek (najlepiej świeżych),
  • cukier puder,
  • listki mięty.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem białek jaj kurzych oraz soli.

2. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli.

3. Białka połącz delikatnie z masą.

4. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

5. Na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki do zupy wlej porcję ciasta naleśnikowego.

6. Ciasto usmaż z dwóch stron na złoty kolor (jeden naleśnik smaży się około 2 minuty).

7. Poczekaj pół godziny aż ciasto trochę ostygnie.

8. Połowę naleśnika posmaruj serkiem mascarpone.

9. Umyj truskawki.

10. Obierz truskawki ze szypułek i pokrój je na małe kawałki.

11. Truskawki ułóż na serku mascarpone.

12. Złóż naleśnik na pół.

13. Naleśniki z truskawkami posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
naleśnik z lodami śmietankowymi i truskawkami
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak przygotować naleśniki na słodko?
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady. Naleśniki czekoladowe z truskawkami Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.   Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, rondelka,  miksera. Składniki na 20 sztuk naleśników: Ciasto: 0,25 kostki masła, 50 g czekolady, szklanka mleka, łyżka cukru waniliowego, 2 jaja, łyżka kakao, 6 łyżek cukru, szklanka mąki, 0,3 szklanki wody gazowanej. Nadzienie truskawkowe: pół kg truskawek, 100 g cukru pudru, pół kg kremowego twarogu,  laska wanilii. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała. Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia. Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp...

Desery z truskawek
© olyina/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić deser z truskawek: przepis na truskawki z serkiem mascarpone, karmelizowane, z bitą śmietaną i w syropie
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.

Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami. Truskawki z bitą śmietaną Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne: 1 kilogram truskawek, 0,5 litra śmietanki 36%, czubata łyżka cukru pudru, kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku, wiórki kokosowe .   Sposób przygotowania: Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski , przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Truskawki z serkiem mascarpone Składniki na truskawki z serkiem mascarpone: 200 gramów truskawek, 200 gramów mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, listki mięty do dekoracji.   Sposób przygotowania: Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder. Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję. Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić. Truskawki karmelizowane Składniki na truskawki karmelizowane: 1 kilogram truskawek, bazylia, 200 gramów cukru, 2 pomarańcze....

Tarta z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z truskawkami – pyszny deser w wersji klasycznej lub niskokalorycznej i bezglutenowej
Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.

Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.   Zimowe oczekiwanie na świeże owoce sprawia, że pierwsze truskawki pochłaniamy już w drodze ze straganu do domu. Warto wykorzystać je do upieczenia pysznego, pachnącego deseru dla całej rodziny. Przepis na tartę z truskawkami i serkiem Jeżeli przed pieczeniem truskawkowej tarty okaże się, że nie mamy w lodówce serka mascarpone , śmiało użyjmy kremowego, delikatnego, homogenizowanego serka waniliowego. Jego słodycz sprawi, że nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości cukru.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 120 g masła, 1 żółtko , 3 łyżki cukru pudru, sól.   Nadzienie: 250 g serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego, 1/2 kg truskawek, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, do ozdoby: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.   Czas wykonania: 40 minut (bez czasu pieczenia i chłodzenia ciasta) Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi okrągła blaszka na tartę (23 cm)   Sposób przygotowania: 1. Wsypujemy do dużej miski suche składniki ciasta oraz żółtko. 2. Masło siekamy ostrym nożem i jednocześnie mieszamy je z mąką. 3. Wyrabiamy rękami gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. 4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i natłuszczamy dokładnie blaszkę do tarty kawałkiem masła. 5. Schłodzone ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykładamy nim formę do tarty i nie przejmujemy...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner